skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie składników.
Krok 2:
Margarynę rozpuszcza się w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej, nie można jej całkowicie rozpuścić, ale kremowo.
Krok 3:
Rozetrzyj margarynę z cukrem, aż całkowicie się rozpuści. Gdy cukier się rozpuści, margaryna ostygnie do odpowiedniej temperatury.
Krok 4:
Ubij jajka, wymieszaj, aż będą gładkie, możesz ubić blenderem.
Krok 5:
Wlej przesianą mąkę do mieszanki zmieszanej z proszkiem do pieczenia.
Krok 6:
Ugniatamy twarde ciasto, ale nie ugniatamy go przez długi czas, w przeciwnym razie ciasto okaże się twarde. Ciasto dzieli się na dwie części, jedną większą na dolne ciasto, drugą mniejszą na górną. Mała część ciasta jest dobrze schłodzona w zamrażarce(wystarczy pół godziny).
Krok 7:
Większość z nich rozwałkowujemy na warstwę i układamy w natłuszczonej formie, tworząc boki. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Krok 8:
Zetrzyj zamrożone ciasto.
Krok 9:
Rozłóż gruby dżem na cieście. Musisz wziąć gęste, w przeciwnym razie ciasto może nie upiec się pod płynnym dżemem i smakuje wilgotno.
Krok 10:
Zamknij startym ciastem na wierzchu.
Krok 11:
Piecz przez około 20 minut.
Krok 12:
Pyszne, słodkie i kruche ciasto na herbatę w rodzinnym gronie jest gotowe.
Krok 13:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g