cienka pizza z serem z mozzarellą i gruszkami

niezwykłe połączenie pikantnego sera i słodkiej gruszki! Będziesz trochę zaskoczony, gdy przeczytasz przepis na tę pizzę z serem pleśniowym, mozzarellą i gruszkami - nie ma w niej pomidora ani kiełbasy. Niemniej jednak jest to bardzo popularny rodzaj pizzy deserowej. Z powodzeniem łączy słodkie i słone smaki, chrupiące i delikatne tekstury!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 11 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 42 % 20 g
270 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Mąkę należy najpierw przesiać. Weź mozzarellę do pizzy, idzie w dużym barze, a nie w kulkach. Mam zwykły olej roślinny. Gruszki lepiej brać twarde odmiany. W razie potrzeby włóż orzechy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłej wodzie o temperaturze około 40 stopni rozpuszczamy drożdże i sól. Nie bierz zbyt gorącej wody, drożdże są żywym organizmem, mogą umrzeć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bierzemy mąkę i stopniowo dodając do niej wodę i olej, zaczynamy wyrabiać ciasto. Możesz to zrobić rękami, możesz użyć miksera. Zagniataj, aż będzie gładka, jednorodna. Przykryj naczynia ciastem ręcznikiem i usuń w ciepłe miejsce bez przeciągów na pół godziny. Zwykle używam piekarnika. Tylko nie włączony, ale zimny. Po pół godzinie ugniatamy ciasto i zostawiamy na kolejne pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto powinno podwoić się. Rozwijamy go do pożądanego kształtu, mam to koło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż ciasto na pergaminie na blasze do pieczenia. Oliwić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Układamy mozzarellę pokrojoną w talerze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na niej gruszkę pokrojoną w cienkie plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż kawałki gorgonzoli na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I w razie potrzeby wrzuć garść orzechów włoskich.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz pizzę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20 minut. Moja pizza była pieczona około 25 lat, skupiałem się na wyglądzie. Smacznego!

ta liczba produktów jest przeznaczona na dwie okrągłe pizze o średnicy 28 cm.
Pizza okazuje się bardzo smaczna! Ciasto jest cienkie i chrupiące, gruszka jest delikatna i słodka, ser nadaje lekko wyczuwalny ostry smak. Na wierzchu, aby uzyskać więcej słodyczy, polałem pizzę miodem.
orzechy do pizzy można wziąć cedrowe, świetnie komponują się z takimi serami.
zamiast gorgonzoli weź bardziej przystępny cenowo Dor Blue, myślę, że nie będzie różnicy.
zamiast mozzarelli możesz zrobić kremowy sos. Aby to zrobić, wymieszaj dowolny ser twarogowy ze śmietaną na sos i posmaruj nim podstawę pizzy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Ser pleśniowy - 353   kcal/100g
  • Hermelin - 303   kcal/100g
  • Gorgonzola - 330   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy