skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Mąkę należy najpierw przesiać. Weź mozzarellę do pizzy, idzie w dużym barze, a nie w kulkach. Mam zwykły olej roślinny. Gruszki lepiej brać twarde odmiany. W razie potrzeby włóż orzechy.
Krok 2:
W ciepłej wodzie o temperaturze około 40 stopni rozpuszczamy drożdże i sól. Nie bierz zbyt gorącej wody, drożdże są żywym organizmem, mogą umrzeć.
Krok 3:
Bierzemy mąkę i stopniowo dodając do niej wodę i olej, zaczynamy wyrabiać ciasto. Możesz to zrobić rękami, możesz użyć miksera. Zagniataj, aż będzie gładka, jednorodna. Przykryj naczynia ciastem ręcznikiem i usuń w ciepłe miejsce bez przeciągów na pół godziny. Zwykle używam piekarnika. Tylko nie włączony, ale zimny. Po pół godzinie ugniatamy ciasto i zostawiamy na kolejne pół godziny.
Krok 4:
Gotowe ciasto powinno podwoić się. Rozwijamy go do pożądanego kształtu, mam to koło.
Krok 5:
Połóż ciasto na pergaminie na blasze do pieczenia. Oliwić.
Krok 6:
Układamy mozzarellę pokrojoną w talerze.
Krok 7:
Na niej gruszkę pokrojoną w cienkie plasterki.
Krok 8:
Połóż kawałki gorgonzoli na wierzchu.
Krok 9:
I w razie potrzeby wrzuć garść orzechów włoskich.
Krok 10:
Piecz pizzę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20 minut. Moja pizza była pieczona około 25 lat, skupiałem się na wyglądzie. Smacznego!
ta liczba produktów jest przeznaczona na dwie okrągłe pizze o średnicy 28 cm.
Pizza okazuje się bardzo smaczna! Ciasto jest cienkie i chrupiące, gruszka jest delikatna i słodka, ser nadaje lekko wyczuwalny ostry smak. Na wierzchu, aby uzyskać więcej słodyczy, polałem pizzę miodem.
orzechy do pizzy można wziąć cedrowe, świetnie komponują się z takimi serami.
zamiast gorgonzoli weź bardziej przystępny cenowo Dor Blue, myślę, że nie będzie różnicy.
zamiast mozzarelli możesz zrobić kremowy sos. Aby to zrobić, wymieszaj dowolny ser twarogowy ze śmietaną na sos i posmaruj nim podstawę pizzy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ser pleśniowy - 353 kcal/100g
- Hermelin - 303 kcal/100g
- Gorgonzola - 330 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g