ciasto księcia z kremem na śmietanie i skondensowanym mleku

Ciasto czekoladowe na kefirze ze śmietaną i skondensowanym mlekiem. Podstawa ciasta jest niskotłuszczowa, ciasta są czekoladowe, grubo porowate. Ciasto gotuje się dość szybko. Aby krem z kwaśnej śmietany i skondensowanego mleka nie rozprzestrzeniał się, konieczne jest dodanie zagęszczacza podczas ubijania.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 79 % 42 g
245 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na liście przygotujemy wszystkie składniki do przygotowania ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz kefir, jajko, cukier w głębokim pojemniku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij masę kefirową, aż cukier się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy cukier się rozpuści, dodaj mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po mące wlej proszek kakaowy zmieszany z proszkiem do pieczenia do masy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nadal wyrabiamy ciasto mikserem, aby nie pozostały grudki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj naczynie do pieczenia folią i posmaruj olejem roślinnym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Formę z ciastem wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy podstawę ciasta w 180 stopniach przez 40 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 40 minutach wyjmij upieczone ciasto z piekarnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś ciasto z formy na ruszt i pozwól mu trochę ostygnąć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie pokrój podstawę ciasta na 2 ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W przypadku kremu w osobnym pojemniku łączymy śmietanę, mleko skondensowane i wanilinę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ubijamy krem przez minutę, a następnie dodajemy do niego zagęszczacz.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ubijaj śmietanę przez kolejne 2 minuty, aż zgęstnieje.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nałóż część kremu na dolne ciasto.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przykryj warstwę kremu górnym ciastem i przykryj powierzchnię górnego ciasta pozostałym kremem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zetrzyj czekoladę na grubej tarce.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posyp ciasto startą czekoladą.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dekorujemy ciasto cukrem pudrem i dżemem i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Zagęszczacz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy