skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Na liście przygotujemy wszystkie składniki do przygotowania ciasta.
Krok 2:

Połącz kefir, jajko, cukier w głębokim pojemniku.
Krok 3:

Ubij masę kefirową, aż cukier się rozpuści.
Krok 4:

Gdy cukier się rozpuści, dodaj mąkę.
Krok 5:

Po mące wlej proszek kakaowy zmieszany z proszkiem do pieczenia do masy.
Krok 6:

Nadal wyrabiamy ciasto mikserem, aby nie pozostały grudki.
Krok 7:

Przykryj naczynie do pieczenia folią i posmaruj olejem roślinnym.
Krok 8:

Wlej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
Krok 9:

Formę z ciastem wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy podstawę ciasta w 180 stopniach przez 40 minut.
Krok 10:

Po 40 minutach wyjmij upieczone ciasto z piekarnika.
Krok 11:

Przenieś ciasto z formy na ruszt i pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 12:

Następnie pokrój podstawę ciasta na 2 ciasta.
Krok 13:

W przypadku kremu w osobnym pojemniku łączymy śmietanę, mleko skondensowane i wanilinę.
Krok 14:

Ubijamy krem przez minutę, a następnie dodajemy do niego zagęszczacz.
Krok 15:

Ubijaj śmietanę przez kolejne 2 minuty, aż zgęstnieje.
Krok 16:

Nałóż część kremu na dolne ciasto.
Krok 17:

Przykryj warstwę kremu górnym ciastem i przykryj powierzchnię górnego ciasta pozostałym kremem.
Krok 18:

Zetrzyj czekoladę na grubej tarce.
Krok 19:

Posyp ciasto startą czekoladą.
Krok 20:

Dekorujemy ciasto cukrem pudrem i dżemem i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Zagęszczacz - 0 kcal/100g





