skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cytrynową babeczkę z makiem i kurkumą? Odmierz potrzebne składniki. Masło powinno być zmiękczone, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kurkumą i przesiej przez sito. Natleniona mąka ułatwi wzrost ciasta podczas pieczenia.
Krok 3:
Dobrze umyj cytrynę szczoteczką, dokładnie osusz. Usuń skórkę z cytryny (górna cienka warstwa) i wyciśnij sok. Dostałem 50 ml soku z cytryny.
Krok 4:
Połącz miękkie masło z cukrem i solą.
Krok 5:
Ubij wszystko mikserem, aż będzie puszyste.
Krok 6:
W mieszance olejowej ubij po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym. Dodaj następne jajko dopiero po całkowitym zmieszaniu poprzedniego z całkowitą masą.
Krok 7:
Dodaj sok z cytryny i skórkę do ciasta, wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj suchy mak, ponownie wymieszaj.
Krok 9:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kurkumą.
Krok 10:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż znikną grudki mąki. Okazuje się jednorodne, gęste ciasto. Nabierze żółtego koloru.
Krok 11:
Włóż ciasto do naczynia do pieczenia, spłaszcz.
Krok 12:
Piecz cytrynową babeczkę z makiem i kurkumą w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 40 minut. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca. Jeśli wyjdzie ze środka babeczki na sucho, babeczka jest gotowa. Określ czas i tryb pieczenia, koncentrując się na cechach działania piekarnika. Jeśli babeczka jest zarumieniona, a wewnątrz nie jest jeszcze gotowa,przykryj ją folią. Gotowe wypieki lekko ostudzić i wyjąć z formy.
Krok 13:
Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g