skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Masło trzymamy w temperaturze pokojowej, aby się rozpuściło. W misce miksującej wkładamy masło, jajka, cukier, śmietanę, sodę i całą mąkę. Ogólnie wszystkie składniki ciasta.
Krok 2:
Zagnieść grube ciasto. Możesz użyć miksera z miską lub rękami
Krok 3:
Bierzemy dwie paczki. Od czwartej części całej zawartości miski wkładamy do jednej torby, resztę ciasta do innej torby. Obie torby wkładamy do zamrażarki na godzinę. Jeśli usuniesz ciasto na dłużej, możesz je po prostu umieścić w lodówce.
Krok 4:
Nasmaruj blachę do pieczenia masłem. Rozwałkuj na nim duży kawałek ciasta.
Krok 5:
Posmaruj dżemem porzeczkowym na wierzchu. Możesz wziąć dowolny dżem, ale lepiej z kwaskowatością. Z porzeczek - najbardziej idealny.
Krok 6:
Wyjmujemy mały kawałek ciasta z zamrażarki, trzy na tarce i posypujemy dżem okruchami. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut na złoty kolor.
Krok 7:
Gotowe ciasteczka kroimy w kwadraty lub romby. Łatwiej jest zdjąć blachę do pieczenia, gdy ciasteczka nieco ostygną. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g