skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty.
Krok 2:
Podgrzej mleko i włóż do niego sprasowane drożdże, zmiel łyżką.
Krok 3:
Dodaj cukier i śmietanę, mieszaj, aż będzie gładka. Pozostaw powstałą masę na 10-12 minut.
Krok 4:
Ubij jajko trzepaczką i dodaj do ciasta, wymieszaj.
Krok 5:
Wsyp mąkę i dobrze wymieszaj łyżką.
Krok 6:
Tworzy gęste ciasto, które należy pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na 50 minut.
Krok 7:
Ciasto powiększy się 2 razy i można z niego zrobić ciasteczka.
Krok 8:
Podziel ciasto na 2 części, ponieważ potrzebne są cienkie warstwy.
Krok 9:
Rozwałkuj każdą kulkę w warstwę o grubości 0,5 cm. Możesz wyciąć trójkąty lub gwiazdki za pomocą specjalnych kształtów.
Krok 10:
Ułóż kółka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj powierzchnię olejem słonecznikowym i posyp cukrem na wierzchu.
Krok 11:
Ciasteczka drożdżowe należy piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Krok 12:
Wyjmij ciasteczka szpatułką i ułóż na talerzu. W ciepłej formie podawaj wypieki do gorącego napoju do smaku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal / 100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g