biszkopt czekoladowo-kwaśny z orzechami włoskimi

ciasto czekoladowo-orzechowe z impregnacją i kwaśną śmietaną. Ciasto jest bardzo czekoladowe ze względu na gęstość ciasta. Ciasto jest najpierw przygotowywane jak biszkopt, ale więcej mąki trafia do niego Plus proszek kakaowy. Kakao mierzymy łyżkami stołowymi bez zjeżdżalni. Gęstość i porowatość gotowego ciasta jest wyraźnie widoczna na zdjęciu.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 15 % 10 g
węglowodany 73 % 48 g
294 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy niezbędne produkty zgodnie z listą: do ciasta – 4 jajka, 150 g cukru i mąki, 4 łyżki.proszek kakaowy, 1 łyżeczka. proszek do pieczenia, do kremu – 100 g kwaśnej śmietany, 50 g cukru, waniliny, do impregnacji – 80 ml syropu. Jądra orzechów włoskich – 50 g, trafiają do ciasta i śmietany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do formy weź kawałek masła i bułkę tartą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp bułką tartą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj ziarna orzechów włoskich.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dzielimy zmielone orzechy na dwie części - na ciasto i na śmietanę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz jajka z cukrem w głębokim pojemniku i zacznij bić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij jajka z cukrem, aż masa wzrośnie trzykrotnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wlej mieszaninę suchych składników do ubitej bujnej masy – mąki, proszku kakaowego, proszku do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze ugniatamy masę, okazuje się dość gęsta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj posiekane orzechy włoskie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ugniataj ciasto przez minutę, możesz mikserem lub łyżką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż ciasto czekoladowe w przygotowanej formie, wyrównaj powierzchnię.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż formę z ciastem do gorącego piekarnika i piecz w 180 stopniach przez 40 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po 40 minutach wyjmujemy formę z piekarnika, wyjmujemy z niej gorące ciasto, będzie gęste. Niech ciasto ostygnie na ruszcie, a następnie pokrój na 2 lub 3 ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Kładziemy ciasta do impregnacji plasterkami do góry.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Plastry ciast czekoladowych podlewamy syropem i pozostawiamy do namoczenia na kilka minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gdy ciasta są namoczone, przygotowujemy śmietanę, łączymy z cukrem, wanilią i posiekanymi orzechami, zostawiamy trochę orzechów do posypania ciasta.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Śmietanę z orzechami ubijamy mikserem, aż cukier się rozpuści, 2-3 minuty. Krem będzie płynny.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Nakładamy śmietanę na plastry ciasta nasączone syropem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ciasta posmarowane kwaśną śmietaną układamy jeden na drugim, smarujemy całe ciasto pozostałą śmietaną i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki dla lepszej impregnacji i zestalenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy