skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy niezbędne produkty zgodnie z listą: do ciasta – 4 jajka, 150 g cukru i mąki, 4 łyżki.proszek kakaowy, 1 łyżeczka. proszek do pieczenia, do kremu – 100 g kwaśnej śmietany, 50 g cukru, waniliny, do impregnacji – 80 ml syropu. Jądra orzechów włoskich – 50 g, trafiają do ciasta i śmietany.
Krok 2:
Do formy weź kawałek masła i bułkę tartą.
Krok 3:
Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp bułką tartą.
Krok 4:
Posiekaj ziarna orzechów włoskich.
Krok 5:
Dzielimy zmielone orzechy na dwie części - na ciasto i na śmietanę.
Krok 6:
Połącz jajka z cukrem w głębokim pojemniku i zacznij bić.
Krok 7:
Ubij jajka z cukrem, aż masa wzrośnie trzykrotnie.
Krok 8:
Następnie wlej mieszaninę suchych składników do ubitej bujnej masy – mąki, proszku kakaowego, proszku do pieczenia.
Krok 9:
Dobrze ugniatamy masę, okazuje się dość gęsta.
Krok 10:
Następnie dodaj posiekane orzechy włoskie.
Krok 11:
Ugniataj ciasto przez minutę, możesz mikserem lub łyżką.
Krok 12:
Rozłóż ciasto czekoladowe w przygotowanej formie, wyrównaj powierzchnię.
Krok 13:
Włóż formę z ciastem do gorącego piekarnika i piecz w 180 stopniach przez 40 minut.
Krok 14:
Po 40 minutach wyjmujemy formę z piekarnika, wyjmujemy z niej gorące ciasto, będzie gęste. Niech ciasto ostygnie na ruszcie, a następnie pokrój na 2 lub 3 ciasta.
Krok 15:
Kładziemy ciasta do impregnacji plasterkami do góry.
Krok 16:
Plastry ciast czekoladowych podlewamy syropem i pozostawiamy do namoczenia na kilka minut.
Krok 17:
Gdy ciasta są namoczone, przygotowujemy śmietanę, łączymy z cukrem, wanilią i posiekanymi orzechami, zostawiamy trochę orzechów do posypania ciasta.
Krok 18:
Śmietanę z orzechami ubijamy mikserem, aż cukier się rozpuści, 2-3 minuty. Krem będzie płynny.
Krok 19:
Nakładamy śmietanę na plastry ciasta nasączone syropem.
Krok 20:
Ciasta posmarowane kwaśną śmietaną układamy jeden na drugim, smarujemy całe ciasto pozostałą śmietaną i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki dla lepszej impregnacji i zestalenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g