biszkopt marchewkowy z orzechami włoskimi i owocami

pikantne ciasto o wyraźnym kremowym i orzechowym smaku! Biszkopt marchewkowy z orzechami włoskimi jest przewiewny, ale jednocześnie wilgotny, wszystko w nim jest harmonijne i na swoim miejscu. Ciasto jest w stanie nawet początkujący, jeśli wykonasz wszystkie kroki!
♥PiaiviAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 33 % 23 g
węglowodany 58 % 40 g
361 kcal
IG: 8 / 5 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Myjemy marchewki, po czym obieramy je i trzy na średniej tarce. Umyj i osusz orzechy (możesz wziąć orzechy pekan lub po prostu orzechy włoskie), drobno je posiekaj. Jeśli zdecydujesz się dodać rodzynki do ciasta, umyj je również i namocz przez 20 minut w ciepłej wodzie, po spuszczeniu wody ponownie umyj rodzynki i osusz ręcznikiem papierowym. Ananasa (jabłko, gruszka) kroimy w bardzo małe kostki (można posiekać w blenderze). Wcześniej wyjmujemy masło z lodówki, aby miało czas na zmiękczenie.

2. Włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Dwie formy do pieczenia o średnicy 22-24 cm smarujemy niewielką ilością oleju roślinnego, a następnie wykładamy papierem do pieczenia.

3. W dużej głębokiej misce łączymy ze sobą prawie wszystkie suche składniki: przesiej mąkę, wlej proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dodaj sól, a także mielony cynamon, proszek imbirowy i mieloną gałkę muszkatołową. Za pomocą trzepaczki wszystko dobrze wymieszaj.

4. Wlej olej roślinny do innej miski, ubij go w pianę, a następnie rozłóż kostki owocowe, wlej brązowy i zwykły cukier, wlej ekstrakt waniliowy. Wszystko dobrze ubijamy. Następnie rozbijamy po jednym jajku, za każdym razem ubijając mieszaninę, aż będzie gładka.

5. Łączymy mieszankę suchą i mokrą, dodając pierwszą do drugiej w małych częściach. Mieszaj do gładkości, nie zapominając o zeskrobaniu ciasta ze ścian, a następnie dodaj startą marchewkę do miski (sok należy najpierw wycisnąć), posiekane orzechy i rodzynki. Wszystko mieszamy.

6. Ciasto dzielimy na dwie przygotowane formy i wkładamy do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na 40-45 minut. Może to zająć trochę mniej lub trochę więcej czasu. Gotowość biszkoptu jest łatwa do sprawdzenia. Wkładamy suchy drewniany szpikulec do środka ciasta, po czym wyjmujemy go i sprawdzamy pod kątem suchości. Jeśli jest czysty i suchy, biszkopt jest gotowy. Wyjmujemy formy z piekarnika i zostawiamy w nich biszkopt na pół godziny. Po rozłożeniu biszkoptu (po usunięciu papieru do pieczenia) na ruszcie, aż całkowicie ostygnie.

7. W dużej misce rozprowadzamy ser śmietankowy i zmiękczone masło. Ubij go mikserem przez 2-3 minuty, aż będzie gładki. Prędkość miksera jest niska. Dodaj ekstrakt waniliowy, sól i cukier puder (możesz regulować słodycz kremu według własnego gustu). Wymieszaj wszystko, aż będzie gęste i jednorodne.

8. Zbieramy ciasto, smarując je kremem między ciastami, pokrywając śmietaną na wierzchu i po bokach. Następnie dekorujemy gotowe ciasto według własnego gustu-orzechami, jagodami, startą czekoladą.

pysznej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy