skład / składniki
metoda gotowania
1. Myjemy marchewki, po czym obieramy je i trzy na średniej tarce. Umyj i osusz orzechy (możesz wziąć orzechy pekan lub po prostu orzechy włoskie), drobno je posiekaj. Jeśli zdecydujesz się dodać rodzynki do ciasta, umyj je również i namocz przez 20 minut w ciepłej wodzie, po spuszczeniu wody ponownie umyj rodzynki i osusz ręcznikiem papierowym. Ananasa (jabłko, gruszka) kroimy w bardzo małe kostki (można posiekać w blenderze). Wcześniej wyjmujemy masło z lodówki, aby miało czas na zmiękczenie.
2. Włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Dwie formy do pieczenia o średnicy 22-24 cm smarujemy niewielką ilością oleju roślinnego, a następnie wykładamy papierem do pieczenia.
3. W dużej głębokiej misce łączymy ze sobą prawie wszystkie suche składniki: przesiej mąkę, wlej proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dodaj sól, a także mielony cynamon, proszek imbirowy i mieloną gałkę muszkatołową. Za pomocą trzepaczki wszystko dobrze wymieszaj.
4. Wlej olej roślinny do innej miski, ubij go w pianę, a następnie rozłóż kostki owocowe, wlej brązowy i zwykły cukier, wlej ekstrakt waniliowy. Wszystko dobrze ubijamy. Następnie rozbijamy po jednym jajku, za każdym razem ubijając mieszaninę, aż będzie gładka.
5. Łączymy mieszankę suchą i mokrą, dodając pierwszą do drugiej w małych częściach. Mieszaj do gładkości, nie zapominając o zeskrobaniu ciasta ze ścian, a następnie dodaj startą marchewkę do miski (sok należy najpierw wycisnąć), posiekane orzechy i rodzynki. Wszystko mieszamy.
6. Ciasto dzielimy na dwie przygotowane formy i wkładamy do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na 40-45 minut. Może to zająć trochę mniej lub trochę więcej czasu. Gotowość biszkoptu jest łatwa do sprawdzenia. Wkładamy suchy drewniany szpikulec do środka ciasta, po czym wyjmujemy go i sprawdzamy pod kątem suchości. Jeśli jest czysty i suchy, biszkopt jest gotowy. Wyjmujemy formy z piekarnika i zostawiamy w nich biszkopt na pół godziny. Po rozłożeniu biszkoptu (po usunięciu papieru do pieczenia) na ruszcie, aż całkowicie ostygnie.
7. W dużej misce rozprowadzamy ser śmietankowy i zmiękczone masło. Ubij go mikserem przez 2-3 minuty, aż będzie gładki. Prędkość miksera jest niska. Dodaj ekstrakt waniliowy, sól i cukier puder (możesz regulować słodycz kremu według własnego gustu). Wymieszaj wszystko, aż będzie gęste i jednorodne.
8. Zbieramy ciasto, smarując je kremem między ciastami, pokrywając śmietaną na wierzchu i po bokach. Następnie dekorujemy gotowe ciasto według własnego gustu-orzechami, jagodami, startą czekoladą.
pysznej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g