skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Niezbędne składniki do ciasta
Krok 2:

Mąkę mieszamy z drożdżami
Krok 3:

Cukier
Krok 4:

Krok 5:

Wlej ciepłe mleko do suchej mieszanki
Krok 6:

I ciepłą wodę
Krok 7:

Dodaj olej roślinny
Krok 8:

Łyżką, a następnie rękami zagniataj ciasto! Zagniataj ciasto przez 10-15 minut. Szczęśliwi właściciele Maszyny do chleba mogą korzystać z jej usług-ta technika radzi sobie z tym zadaniem po mistrzowsku!
Krok 9:

Dobrze zagniecione ciasto jest równe, gładkie i elastyczne
Krok 10:

Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę
Krok 11:

Czas zacząć wypełniać
Krok 12:

Drobno posiekaj cebulę
Krok 13:

Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor
Krok 14:

Drobno posiekaj kapustę
Krok 15:

Dusić z dodatkiem oleju roślinnego pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka
Krok 16:

Nie zapomnij soli, pieprzu i mieszać co 5-10 minut, aby się nie przypaliło
Krok 17:

Do smażonej cebuli rozprowadzamy mięso mielone - mam mielonego kurczaka, ale z powodzeniem nadaje się każde mięso mielone: wołowina, wieprzowina lub mieszane.
Krok 18:

Sól mielona, pieprz
Krok 19:

Gotowa kapusta ma piękny złoty kolor
Krok 20:

Dodaj smażone mięso mielone z cebulą do kapusty, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 5-10 minut
Krok 21:

Nadzienie jest gotowe-pozostawiamy do ostygnięcia
Krok 22:

W ciągu godziny nasze ciasto wyrosło już bardzo dobrze. Ugniatamy go i jeszcze raz ugniatamy
Krok 23:

Podziel ciasto na 2 nierówne części. Duży rozkładamy na blasze do pieczenia, rozwałkowując lub rozciągając rękami
Krok 24:

Rozłóż nasze nadzienie
Krok 25:

Posyp ziołami i przykryj ciasto drugą połową ciasta
Krok 26:

Szczypanie krawędzi
Krok 27:

W środku robimy dziurę, aby podczas pieczenia wydostało się nadmiar powietrza i wilgoci
Krok 28:

Piec w piekarniku w 180 stopniach na złoty kolor
Krok 29:

Posyp gotowe ciasto wodą, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia
Krok 30:

Kroimy ciasto i traktujemy rodzinę i przyjaciół!
Krok 31:

Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g


