ciasto drożdżowe z kapustą i mięsem mielonym

niesamowicie pyszne, satysfakcjonujące! Bliscy nie pozostaną obojętni! To ciasto z kapustą z mielonym kurczakiem pieczę w niedzielne popołudnie, kiedy cała rodzina zbiera się przy tym samym stole i przychodzą goście! Spodoba się zarówno miłośnikom kapusty, jak i miłośnikom mięsa - w końcu ma jedno i drugie! Spróbuj gotować i Ty!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 52 % 17 g
174 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Niezbędne składniki do ciasta

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mąkę mieszamy z drożdżami

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukier

  4. Krok 4:

    Krok 4.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciepłe mleko do suchej mieszanki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I ciepłą wodę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj olej roślinny

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Łyżką, a następnie rękami zagniataj ciasto! Zagniataj ciasto przez 10-15 minut. Szczęśliwi właściciele Maszyny do chleba mogą korzystać z jej usług-ta technika radzi sobie z tym zadaniem po mistrzowsku!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze zagniecione ciasto jest równe, gładkie i elastyczne

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Czas zacząć wypełniać

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Drobno posiekaj cebulę

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Drobno posiekaj kapustę

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dusić z dodatkiem oleju roślinnego pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nie zapomnij soli, pieprzu i mieszać co 5-10 minut, aby się nie przypaliło

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Do smażonej cebuli rozprowadzamy mięso mielone - mam mielonego kurczaka, ale z powodzeniem nadaje się każde mięso mielone: wołowina, wieprzowina lub mieszane.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Sól mielona, pieprz

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotowa kapusta ma piękny złoty kolor

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodaj smażone mięso mielone z cebulą do kapusty, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 5-10 minut

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Nadzienie jest gotowe-pozostawiamy do ostygnięcia

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    W ciągu godziny nasze ciasto wyrosło już bardzo dobrze. Ugniatamy go i jeszcze raz ugniatamy

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Podziel ciasto na 2 nierówne części. Duży rozkładamy na blasze do pieczenia, rozwałkowując lub rozciągając rękami

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Rozłóż nasze nadzienie

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Posyp ziołami i przykryj ciasto drugą połową ciasta

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Szczypanie krawędzi

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    W środku robimy dziurę, aby podczas pieczenia wydostało się nadmiar powietrza i wilgoci

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Piec w piekarniku w 180 stopniach na złoty kolor

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Posyp gotowe ciasto wodą, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Kroimy ciasto i traktujemy rodzinę i przyjaciół!

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy