skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto na cieście miodowym z jabłkami i karmelem? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wybrać dowolne jabłka, ale najbardziej odpowiednie są mocne, soczyste owoce, słodkie lub słodko-kwaśne. Dobrze umyj i wytrzyj jabłka.
Krok 2:
Jak zrobić karmel do ciast? Najpierw będziemy mieli go na dole, który później stanie się górą. Weź odpowiednie naczynie do pieczenia. Mam to. Posmaruj go masłem.
Krok 3:
I posyp cukrem. W rzeczywistości będzie to nasz karmel, który w gotowym cieście stanie się jego wierzchołkiem.
Krok 4:
Nie obieram jabłek, ale możesz to zrobić. Pokrój jabłka na talerze, usuwając rdzenie. Staraj się kroić równe i piękne kliny. Im lepsze są, tym piękniejsze będzie ciasto.
Krok 5:
Teraz ładnie ułóż jabłka w kształcie koła na cukrze.
Krok 6:
Posyp jabłka mielonym cynamonem.
Krok 7:
W osobnej misce wymieszaj 180 g cukru i 3 jajka.
Krok 8:
Ubij mieszankę jajeczną do uzyskania mocnej piany.
Krok 9:
Dodaj trochę miodu - nada naszemu ciastu piękny kolor i smak. Jeśli miód jest zbyt gęsty, możesz go lekko podgrzać.
Krok 10:
Nie przestając ubijać, stopniowo dodawaj mąkę do masy jajecznej. Uważaj, aby mąka się nie rozpyliła. Możesz wlać go łyżką przy wyłączonym mikserze, zanurzyć w masie, a dopiero potem ubić.
Krok 11:
Na samym końcu dodaj sodę i dobrze wymieszaj mikserem.
Krok 12:
Ciasto okazuje się gęstą śmietaną, skup się na tym. Oznacza to, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja.
Krok 13:
Przełóż ciasto do naczynia do pieczenia, powinno sięgać gdzieś do środka formy. Nie brałem tego pod uwagę i wyszło mi za wysoko, więc później moje ciasto trochę "uciekło" za formę. Ale ponieważ mamy zmiennokształtne ciasto, tym razem nie jest straszne))) włóż do zimnego piekarnika w temperaturze 160 stopni na 35-45 minut, ale po 20 minutach sprawdź gotowość ciasta - każdy ma inne piekarniki.
Krok 14:
Moje ciasto jest gotowe za 45 minut! Niech ciasto trochę ostygnie.
Krok 15:
Teraz Odwróć ciasto na talerz i ostrożnie wyjmij formę. Jeśli upiekłeś go w silikonowej formie, takiej jak moja, to wcale nie jest to trudne!
Krok 16:
Ta-Dam! Okazało się takie piękno! Dzięki temu, że posypaliśmy formę cukrem, wierzch okazał się karmelowy.
Krok 17:
Miłej herbaty!
Krok 18:
W przekroju widać, jakie ciasto okazało się pięknym karmelowym kolorem dzięki miodowi i pachnie jak prawdziwy karmel! Spróbuj I ty!
dzisiaj dla mojego dziecka upiekłam zwykły biszkopt, ale z pewnymi zmianami, dzięki którym stał się jeszcze smaczniejszy! Ten projekt ciasta jest dla mnie również nowy, ale okazał się bardzo ładny)))
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g