ciasto na cieście miodowym z jabłkami i karmelem

Szybki, piękny, aromatyczny i bardzo smaczny! Ciasto na cieście miodowym z jabłkami i karmelem według tego przepisu okazuje się delikatne, przewiewne, z jasną, apetyczną skórką na wierzchu. Przygotowuje się go po prostu, bez problemów, z najprostszych produktów.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 84 % 46 g
226 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto na cieście miodowym z jabłkami i karmelem? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wybrać dowolne jabłka, ale najbardziej odpowiednie są mocne, soczyste owoce, słodkie lub słodko-kwaśne. Dobrze umyj i wytrzyj jabłka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić karmel do ciast? Najpierw będziemy mieli go na dole, który później stanie się górą. Weź odpowiednie naczynie do pieczenia. Mam to. Posmaruj go masłem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I posyp cukrem. W rzeczywistości będzie to nasz karmel, który w gotowym cieście stanie się jego wierzchołkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nie obieram jabłek, ale możesz to zrobić. Pokrój jabłka na talerze, usuwając rdzenie. Staraj się kroić równe i piękne kliny. Im lepsze są, tym piękniejsze będzie ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz ładnie ułóż jabłka w kształcie koła na cukrze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp jabłka mielonym cynamonem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W osobnej misce wymieszaj 180 g cukru i 3 jajka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij mieszankę jajeczną do uzyskania mocnej piany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj trochę miodu - nada naszemu ciastu piękny kolor i smak. Jeśli miód jest zbyt gęsty, możesz go lekko podgrzać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nie przestając ubijać, stopniowo dodawaj mąkę do masy jajecznej. Uważaj, aby mąka się nie rozpyliła. Możesz wlać go łyżką przy wyłączonym mikserze, zanurzyć w masie, a dopiero potem ubić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na samym końcu dodaj sodę i dobrze wymieszaj mikserem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto okazuje się gęstą śmietaną, skup się na tym. Oznacza to, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przełóż ciasto do naczynia do pieczenia, powinno sięgać gdzieś do środka formy. Nie brałem tego pod uwagę i wyszło mi za wysoko, więc później moje ciasto trochę "uciekło" za formę. Ale ponieważ mamy zmiennokształtne ciasto, tym razem nie jest straszne))) włóż do zimnego piekarnika w temperaturze 160 stopni na 35-45 minut, ale po 20 minutach sprawdź gotowość ciasta - każdy ma inne piekarniki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Moje ciasto jest gotowe za 45 minut! Niech ciasto trochę ostygnie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Teraz Odwróć ciasto na talerz i ostrożnie wyjmij formę. Jeśli upiekłeś go w silikonowej formie, takiej jak moja, to wcale nie jest to trudne!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ta-Dam! Okazało się takie piękno! Dzięki temu, że posypaliśmy formę cukrem, wierzch okazał się karmelowy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Miłej herbaty!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    W przekroju widać, jakie ciasto okazało się pięknym karmelowym kolorem dzięki miodowi i pachnie jak prawdziwy karmel! Spróbuj I ty!

dzisiaj dla mojego dziecka upiekłam zwykły biszkopt, ale z pewnymi zmianami, dzięki którym stał się jeszcze smaczniejszy! Ten projekt ciasta jest dla mnie również nowy, ale okazał się bardzo ładny)))

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy