drożdżowe bułeczki z dżemem truskawkowym

Miękkie i porowate bułeczki, ciasto łatwo się ugniata! Drożdżowe bułeczki z dżemem truskawkowym to doskonałe i aromatyczne wypieki na rodzinne przyjęcie herbaciane. Dżem jagodowy przypomni w zimowe wieczory słoneczne i gorące lato!
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 13 % 9 g
węglowodany 78 % 52 g
308 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec drożdżowe bułeczki z dżemem truskawkowym? Bierzemy wszystkie niezbędne produkty. Zamiast dżemu truskawkowego lub leśnego truskawkowego możesz wziąć dowolny inny dżem według własnych upodobań. Najważniejsze, że jest gruby. Możesz także wziąć dżem, dżem, konfiturę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto na bułki przygotujemy na ciasto. W ciepłym mleku hodujemy surowe drożdże. Możesz wziąć suche, a także rozcieńczyć je w mleku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej cukier do miski z drożdżami i przesiej mąkę, wymieszaj, aż będzie gładka. Ciasto umieszczamy w ciepłym miejscu na 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piana powinna wzrosnąć-więc drożdże działają. Jeśli nie ma piany, będziesz musiał wymienić drożdże na inne, w przeciwnym razie wypieki nie wzrosną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej cukier do ciasta i rozbij surowe jajko, dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny i dodaj sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wprowadzamy mąkę i zagniatamy gęste ciasto. Mąka może wymagać więcej lub mniej-wszystko zależy od jej wilgotności i procentu glutenu. Najlepiej jest poruszać się po pożądanej konsystencji ciasta i regulować ilość mąki. Po ugniataniu ciasto należy pozostawić w cieple na 1 godzinę. Pamiętaj, aby przykryć go ręcznikiem lub pokrywką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto podniesie się pod samą pokrywkę i napełni Pojemnik.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ciasto z miski i uformuj gładką kulkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj wałkiem do ciasta na warstwę o grubości 1 centymetra. Wytnij koła o średnicy 5-6 mm, usuń nadmiar ciasta i użyj tego samego wzoru.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na każde ciasto rozprowadzamy 1 łyżeczkę dżemu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zbierz krawędzie i uszczypnij. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw w cieple na 15 minut do wyrośnięcia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj mąkę, zimne masło i cukier na okruchy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pocieramy widelcem lub siekamy nożem, aby uzyskać okruchy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Bułki smarujemy olejem roślinnym i posypujemy okruchami. Włącz piekarnik i rozgrzej do temperatury 180 stopni.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Bułki pieczemy przez około 30 minut, aż będą rumiane.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Za pomocą szpatułki wyjmij bułki na talerz. Ostudzić i można podawać z herbatą. Smacznego!

uwielbiam piec takie bułeczki w weekendy-stało się to już dobrą tradycją rodzinną. Często w tych dniach przychodzą do nas goście lub sąsiedzi po prostu przychodzą na filiżankę herbaty, wtedy bułeczki stają się ucztą. Czasami napełniam je gotowanym skondensowanym mlekiem-moje dzieci po prostu uwielbiają tę opcję. Przepis na ciasto jest bardzo udany, ale myślę, że to się nie stanie. Bułki są nie tylko miękkie, ale przewiewne. Osobno chcę powiedzieć o posypce-jest niesamowicie smaczna, jak w dzieciństwie na bułkach ze sklepu, pamiętasz?!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

świeże drożdże prasowane można zastąpić drożdżami suchymi w stosunku 3: 1. Oznacza to, że na 3 gramy świeżych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem należy wziąć 1 gram suchych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy