sernik Królewski z jabłkami

jeszcze smaczniejszy, delikatniejszy i bardziej aromatyczny niż zwykły! Spróbuj upiec! Sernik Królewski sam w sobie jest pyszny, ale jeśli dodasz do niego jabłka, okaże się jeszcze lepszy. Zwłaszcza zmieszane z cynamonem. Bardzo ciepły przysmak-w sam raz na zimowy wieczór. Ale latem na wieczorną herbatę będzie również świetną ucztą. Zwłaszcza jeśli twoi bliscy nie lubią surowego twarogu.
NoahAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 61 % 31 g
271 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

najpierw przygotuj ciasto:

1. Rozłóż masło w misce. Lepiej, jeśli jest lekko zmiękczony. Jeśli nie wyjąłeś wcześniej oleju z lodówki, po prostu pokrój go na małe kawałki lub zetrzyj.
2. Dodaj sodę i cukier do masła.
3. Przesiej mąkę i dodaj ją do pozostałych składników.
4. Zetrzyj zawartość miski, aż uzyskasz miękisz. Wygodnie jest to zrobić rękami.

teraz zajmijmy się farszem:

1. W innej misce włóż twaróg.
2. Rozbij dwa jajka i połącz je z twarogiem.
3. Wlej cukier do miski.
4. Wszystko dobrze wymieszaj.
5. Umyj jabłka, Wytnij rdzenie. Skórę można wyczyścić - w tym przypadku sernik okaże się delikatniejszy. Pokrój jabłka na małe kawałki.
6. Wlej cynamon do jabłek, zwiń je w nim.
7. Połącz jabłka z cynamonem z masą twarogową, wymieszaj.

a teraz przygotujemy samo ciasto:

1. Nasmaruj formę olejem roślinnym.
2. Podziel ciasto w postaci okruchów na pół. Wlej pierwszą połowę na dno formy i po bokach.
3. Rozłóż warstwę nadzienia.
4. Na wierzch ułóż pozostałe okruchy.
5. Umieść formę z przyszłym sernikiem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz przez około 30-40 minut (aż się zrumieni).

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy