Szarlotka bretońska

Jakie ciasto kochają wszyscy - to oczywiście szarlotka! Szarlotka bretońska z delikatnego kruchego ciasta ma niezwykły łagodny smak i przyjemny wygląd, jest przygotowywana bardzo prosto - wszystko jest mieszane i pieczone. Kawałek ciepłego ciasta po prostu rozpływa się w ustach.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 33 % 16 g
węglowodany 59 % 29 g
274 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

ciasto bretońskie jest reprezentatywne dla klasycznej kuchni francuskiej. Słynne ciasto bretońskie pojawiło się w XVIII wieku w północno-zachodnim regionie Bretanii we Francji. Przygotowywano go z mąki gryczanej i podawano z mięsem. Z biegiem czasu ciasto zmieniło się i pojawiło się wiele różnych przepisów. Jednym z nich chcę się dzisiaj z wami podzielić.
Szarlotka bretońska smakuje trochę jak zwykła babeczka, a żurawina i jabłka nadają ciastu smak i przyjemny słodko-kwaśny smak.
aby przygotować ciasto na ciasto, musisz wziąć ilość masła wymaganą przez przepis, dodać do niego cukier, zmielić widelcem i ubić mikserem przez 2 minuty. Dodaj szczyptę soli i dobrze wymieszaj.
dodaj jajko i żółtka oddzielone od jaj do powstałej masy. Ponownie ubij wszystko mikserem. To ciasto jest dobre do przygotowania, gdy po ugotowaniu innego dania pozostają żółtka. A produktu nie trzeba wyrzucać, a szybki pyszny deser można przygotować.
następnie przesiej mąkę i dodaj do miski. Teraz dokładnie zagnieść ciasto łyżką. Powinien być jednorodny. Ciasto jest gotowe.
przejdźmy do farszu. Jeśli używasz mrożonych jagód żurawinowych, nie musisz ich rozmrażać. Mogą zepsuć kolor ciasta. Dodaj żurawinę do powstałego ciasta, delikatnie wymieszaj, aby jagody równomiernie rozeszły się po cieście i pozostały nienaruszone. Aby zrobić to ciasto, żurawinę można zastąpić dowolnymi kwaśnymi jagodami, borówkami lub wiśniami. W przypadku wiśni, jeśli są świeże, ostrożnie usuń nasiona, jeśli są zamrożone, a następnie, podobnie jak w przypadku żurawiny, lepiej nie rozmrażać.
do pieczenia potrzebujemy formy o średnicy 20 cm, której nie można nasmarować-ciasto nie powinno przylegać z powodu wystarczającej ilości masła.
włóż ciasto do formy i wygładź górę. Następnie włóż formę z ciastem do lodówki na półtorej godziny.
podczas chłodzenia ciasta obierz jabłka ze skórki i pestek i pokrój w plasterki.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
gdy ciasto ostygnie, wyjmujemy je i rozprowadzamy jabłka na cieście w plasterkach, lekko pogłębiając kawałki w cieście.
piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Jabłka powinny się zrumienić, ale nie przypalić, dlatego sprawdzamy ciasto podczas pieczenia.
gotowe ciasto 10 minut schłodzić w formie. Po wyjęciu na talerz i pozostawieniu do ostygnięcia. Gotowe ciasto przed podaniem posyp przesianym cukrem pudrem.
bretońska szarlotka jest gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy