pijany kurczak

Spróbuj tego pysznego kurczaka o chmielowym smaku! Pijany kurczak to minimalny wydatek fizyczny przy maksymalnej przyjemności. Przepis jest dość prosty i nie wymaga stałej obecności w kuchni. Ważnym składnikiem jest tutaj piwo, które nadaje mięsu chmielowy smak chleba i sprawia, że kurczak jest soczysty i delikatny w środku z apetyczną chrupiącą skórką na zewnątrz.
OLICZKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 16 g
tłuszcze 50 % 18 g
węglowodany 6 % 2 g
236 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

wybierając kurczaka do tego przepisu, należy wziąć pod uwagę fakt, że będzie pieczony pionowo, że tak powiem, w pełnej wysokości. Dlatego rozmiar tuszy zależy bezpośrednio od wielkości piekarnika. Jeśli piekarnik ma standardowe rozmiary, lepiej wziąć małego kurczaka.

włącz piekarnik na 180-200 stopni.

dobrze opłucz kurczaka pod wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Oczyść wszelkie pozostałości piór, jeśli takie istnieją. Wytnij gruczoł kości ogonowej, który znajduje się u podstawy guzka kurczaka, ponieważ nadaje ptakowi nieprzyjemny piżmowy smak.

wlej piwo do szklanki (lub słoika) wykonanej ze szkła żaroodpornego. W takim przypadku odpowiednie są zarówno odmiany jasne, jak i ciemne. Umieść szklankę piwa na blasze do pieczenia i ostrożnie umieść na niej kurczaka. Powinien siedzieć ciasno, aby nie spadł w piekarniku.

następnie musisz zrobić marynatę dla kurczaka. Aby to zrobić, wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i musztardę w osobnej misce. Rozpuść miód w łaźni parowej i wlej do marynaty. Dodaj koncentrat pomidorowy (można go zastąpić keczupem). Dodaj przyprawy do marynaty-czosnek w proszku, suszony rozmaryn, paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem. Możesz również wlać trochę piwa do marynaty (opcjonalnie).

dobrze posmaruj kurczaka ze wszystkich stron gotowaną marynatą za pomocą specjalnego pędzla. Należy to zrobić ostrożnie, aby kurczak nie spadł ze szklanki.

umieść blachę do pieczenia z kurczakiem w rozgrzanym piekarniku piec przez godzinę. Możesz sprawdzić gotowość kurczaka, przekłuwając go nożem-wyróżniający się sok powinien mieć przezroczysty kolor.

gdy kurczak będzie gotowy, wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i ostrożnie (aby się nie poparzyć) wyjmij upieczoną tuszę ze szklanki. Przenieś kurczaka na ładny talerz do serwowania. Przygotowany w ten sposób ptak jest delikatny w środku i chrupiący na zewnątrz z pikantnym chmielowym aromatem piwa.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy