skład / składniki
metoda gotowania
wybierając kurczaka do tego przepisu, należy wziąć pod uwagę fakt, że będzie pieczony pionowo, że tak powiem, w pełnej wysokości. Dlatego rozmiar tuszy zależy bezpośrednio od wielkości piekarnika. Jeśli piekarnik ma standardowe rozmiary, lepiej wziąć małego kurczaka.
włącz piekarnik na 180-200 stopni.
dobrze opłucz kurczaka pod wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Oczyść wszelkie pozostałości piór, jeśli takie istnieją. Wytnij gruczoł kości ogonowej, który znajduje się u podstawy guzka kurczaka, ponieważ nadaje ptakowi nieprzyjemny piżmowy smak.
wlej piwo do szklanki (lub słoika) wykonanej ze szkła żaroodpornego. W takim przypadku odpowiednie są zarówno odmiany jasne, jak i ciemne. Umieść szklankę piwa na blasze do pieczenia i ostrożnie umieść na niej kurczaka. Powinien siedzieć ciasno, aby nie spadł w piekarniku.
następnie musisz zrobić marynatę dla kurczaka. Aby to zrobić, wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i musztardę w osobnej misce. Rozpuść miód w łaźni parowej i wlej do marynaty. Dodaj koncentrat pomidorowy (można go zastąpić keczupem). Dodaj przyprawy do marynaty-czosnek w proszku, suszony rozmaryn, paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem. Możesz również wlać trochę piwa do marynaty (opcjonalnie).
dobrze posmaruj kurczaka ze wszystkich stron gotowaną marynatą za pomocą specjalnego pędzla. Należy to zrobić ostrożnie, aby kurczak nie spadł ze szklanki.
umieść blachę do pieczenia z kurczakiem w rozgrzanym piekarniku piec przez godzinę. Możesz sprawdzić gotowość kurczaka, przekłuwając go nożem-wyróżniający się sok powinien mieć przezroczysty kolor.
gdy kurczak będzie gotowy, wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i ostrożnie (aby się nie poparzyć) wyjmij upieczoną tuszę ze szklanki. Przenieś kurczaka na ładny talerz do serwowania. Przygotowany w ten sposób ptak jest delikatny w środku i chrupiący na zewnątrz z pikantnym chmielowym aromatem piwa.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g