ciasto truskawkowy pocałunek

niezwykle smaczne i oryginalne delikatne ciasto wykonane z prostych produktów! Wspaniałe ciasto z najdelikatniejszym, miękkim biszkoptem i bardzo smacznym kremem, który po schłodzeniu zamarza w postaci delikatnego sufletu. Miłym dodatkiem do słodkiego kremu w tym cieście jest słodko-kwaśna, aromatyczna galaretka truskawkowa. Ogólnie rzecz biorąc, ciasto nie jest Mdłym, umiarkowanie słodkim, przyjemnym deserem. Moi goście zjedli go z wielką przyjemnością, a dzieci poprosiły o suplementy. Teraz to ciasto stanie się jednym z najbardziej lubianych w naszej rodzinie.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 36 % 15 g
węglowodany 52 % 22 g
235 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do robienia ciast. Mąkę należy przesiać. Ciasta można upiec z wyprzedzeniem, 1-2 dni przed świętem. Kiedy leżą, stają się jeszcze lepsze. Niektóre gospodynie domowe radzą trzymać ciastka biszkoptowe przez kilka dni w lodówce, twierdząc, że wtedy tracą specyficzny zapach jajka, który nie wszystkim się podoba. Możesz spróbować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bardzo ostrożnie oddziel białka od żółtek, aby żółtko nie dostało się do białka (w przeciwnym razie białka nie zostaną ubite). Białka są dobrze chłodzone (lub po prostu bierzemy jajka bezpośrednio z lodówki, wtedy białka nie muszą być chłodzone).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij lekko białka, a następnie stopniowo dodawaj cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij białka na mocne szczyty. Nie przestając bić, dodaj żółtka po jednym na raz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Łyżką lub szpatułką delikatnie wymieszaj ciasto ruchami od góry do dołu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przed włożeniem ciasta do formy wyciąłem z pergaminu okrąg o średnicy dna formy, położyłem go na dnie i posmarowałem olejem roślinnym. Rozłóż 1/3 gotowego ciasta na formie. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mak do pozostałych 2/3 części ciasta, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W foremkach, w których będą pieczone ciasta z makiem, kładziemy na dnie kubka z pergaminu, smarujemy olejem. Wysyłamy ciasta do piekarnika. W sumie pieczemy 3 ciasta-2 Makowe i 1 białe. Wlałem całe ciasto Makowe do jednej formy, a następnie pokroiłem gotowe schłodzone ciasto na dwa. Piecz ciasta w 175 stopniach przez 15-20 minut, aż będą lekko rumiane. Aby ciasto dobrze pasowało, w ogóle nie otwieraj piekarnika i nie hałasuj w kuchni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe ciasta schładzamy w formach. Następnie ostrożnie wyjmij. Usuń z nich pergamin.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Produkty do robienia galaretek. Truskawki można przyjmować zarówno świeże, jak i mrożone.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zmielić truskawki z cukrem(Uderzyłem w blenderze, aż będzie gładki).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Żelatynę rozcieńczamy w niewielkiej ilości wody. Przecier truskawkowy przelewamy z miski blendera do innego pojemnika, dodajemy do niego żelatynę przecedzoną przez sitko całkowicie rozpuszczoną w wodzie, dokładnie i szybko mieszamy, aż będzie gładka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W formach, w których pieczone były ciasta, układamy równe objętości 2 porcje galaretki, po uprzednim wyłożeniu DNA form folią. Wkładamy te formy do lodówki. Galaretka bardzo szybko twardnieje. W ten sposób uzyskuje się dwie warstwy galaretki na przyszłe ciasto.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Produkty do kremu. Wcześniej wyjmujemy masło z lodówki, aby stało się miękkie. Przesiej mąkę i skrobię. Możesz przesiać cukier puder.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Połącz żółtka i cukier puder, dodaj mąkę i skrobię, wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zagotuj mleko z wanilią.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Połącz gorące mleko z mieszanką jajeczno-mączną. Mieszaj szybko i dokładnie, aby nie tworzyć grudek. Mieszając, podgrzewaj, aż się zagotuje.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zdejmij z ognia, ostudź.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ubij zmiękczone masło.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dodaj ubite masło do śmietany, ubij. Włóż krem do lodówki na 20 minut, aby stał się grubszy.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Zaczynamy zbierać ciasto. Nakładamy krem na ciasto Makowe.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Dalej: krem galaretkowy.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Następnie: biały krem do ciasta.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Ponownie-krem galaretkowy.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Połóż Ostatnie ciasto Makowe na wierzchu i posmaruj wierzch i boki ciasta resztą kremu.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Trochę nie obliczyłem i nie miałem wystarczającej ilości kremu na górne ciasto, więc stopiłem białą czekoladę i przykryłem nią wierzch ciasta. dekorujemy ciasto według własnego uznania. Użyłam płatków kokosowych, rozpuszczonej mlecznej czekolady, mrożonych truskawek. Do momentu podania ciasto trzymamy w lodówce. Więc smakuje jeszcze lepiej! Miłej kawy i herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy