skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do robienia ciast. Mąkę należy przesiać. Ciasta można upiec z wyprzedzeniem, 1-2 dni przed świętem. Kiedy leżą, stają się jeszcze lepsze. Niektóre gospodynie domowe radzą trzymać ciastka biszkoptowe przez kilka dni w lodówce, twierdząc, że wtedy tracą specyficzny zapach jajka, który nie wszystkim się podoba. Możesz spróbować.
Krok 2:
Bardzo ostrożnie oddziel białka od żółtek, aby żółtko nie dostało się do białka (w przeciwnym razie białka nie zostaną ubite). Białka są dobrze chłodzone (lub po prostu bierzemy jajka bezpośrednio z lodówki, wtedy białka nie muszą być chłodzone).
Krok 3:
Ubij lekko białka, a następnie stopniowo dodawaj cukier.
Krok 4:
Ubij białka na mocne szczyty. Nie przestając bić, dodaj żółtka po jednym na raz.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę.
Krok 6:
Łyżką lub szpatułką delikatnie wymieszaj ciasto ruchami od góry do dołu.
Krok 7:
Przed włożeniem ciasta do formy wyciąłem z pergaminu okrąg o średnicy dna formy, położyłem go na dnie i posmarowałem olejem roślinnym. Rozłóż 1/3 gotowego ciasta na formie. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
Krok 8:
Dodaj mak do pozostałych 2/3 części ciasta, wymieszaj.
Krok 9:
W foremkach, w których będą pieczone ciasta z makiem, kładziemy na dnie kubka z pergaminu, smarujemy olejem. Wysyłamy ciasta do piekarnika. W sumie pieczemy 3 ciasta-2 Makowe i 1 białe. Wlałem całe ciasto Makowe do jednej formy, a następnie pokroiłem gotowe schłodzone ciasto na dwa. Piecz ciasta w 175 stopniach przez 15-20 minut, aż będą lekko rumiane. Aby ciasto dobrze pasowało, w ogóle nie otwieraj piekarnika i nie hałasuj w kuchni.
Krok 10:
Gotowe ciasta schładzamy w formach. Następnie ostrożnie wyjmij. Usuń z nich pergamin.
Krok 11:
Produkty do robienia galaretek. Truskawki można przyjmować zarówno świeże, jak i mrożone.
Krok 12:
Zmielić truskawki z cukrem(Uderzyłem w blenderze, aż będzie gładki).
Krok 13:
Żelatynę rozcieńczamy w niewielkiej ilości wody. Przecier truskawkowy przelewamy z miski blendera do innego pojemnika, dodajemy do niego żelatynę przecedzoną przez sitko całkowicie rozpuszczoną w wodzie, dokładnie i szybko mieszamy, aż będzie gładka.
Krok 14:
W formach, w których pieczone były ciasta, układamy równe objętości 2 porcje galaretki, po uprzednim wyłożeniu DNA form folią. Wkładamy te formy do lodówki. Galaretka bardzo szybko twardnieje. W ten sposób uzyskuje się dwie warstwy galaretki na przyszłe ciasto.
Krok 15:
Produkty do kremu. Wcześniej wyjmujemy masło z lodówki, aby stało się miękkie. Przesiej mąkę i skrobię. Możesz przesiać cukier puder.
Krok 16:
Połącz żółtka i cukier puder, dodaj mąkę i skrobię, wymieszaj.
Krok 17:
Zagotuj mleko z wanilią.
Krok 18:
Połącz gorące mleko z mieszanką jajeczno-mączną. Mieszaj szybko i dokładnie, aby nie tworzyć grudek. Mieszając, podgrzewaj, aż się zagotuje.
Krok 19:
Zdejmij z ognia, ostudź.
Krok 20:
Ubij zmiękczone masło.
Krok 21:
Dodaj ubite masło do śmietany, ubij. Włóż krem do lodówki na 20 minut, aby stał się grubszy.
Krok 22:
Zaczynamy zbierać ciasto. Nakładamy krem na ciasto Makowe.
Krok 23:
Dalej: krem galaretkowy.
Krok 24:
Następnie: biały krem do ciasta.
Krok 25:
Ponownie-krem galaretkowy.
Krok 26:
Połóż Ostatnie ciasto Makowe na wierzchu i posmaruj wierzch i boki ciasta resztą kremu.
Krok 27:
Trochę nie obliczyłem i nie miałem wystarczającej ilości kremu na górne ciasto, więc stopiłem białą czekoladę i przykryłem nią wierzch ciasta. dekorujemy ciasto według własnego uznania. Użyłam płatków kokosowych, rozpuszczonej mlecznej czekolady, mrożonych truskawek. Do momentu podania ciasto trzymamy w lodówce. Więc smakuje jeszcze lepiej! Miłej kawy i herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g