Ciasteczka Kasztany

pyszne ciasteczka dla prawdziwych słodyczy! Ciasteczka są bardzo kruche. Przygotowanie jest bardzo proste,a opcje projektowania są ogromne. Zamiast ciemnej czekolady lukier można przygotować na mleku, a nawet na białej czekoladzie, tylko wtedy lepiej jest nieco zmniejszyć ilość cukru w samym ciastku, w przeciwnym razie będzie zbyt słodki. Do posypania możesz wziąć nie tylko orzechy, ale także płatki kokosowe lub pokruszone gofry. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 9 g
tłuszcze 46 % 38 g
węglowodany 43 % 36 g
511 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotowane żółtka dokładnie zetrzyj widelcem lub zetrzyj na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier do żółtek i dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj wszystko razem, potrzebujemy żółtek równomiernie rozłożonych w cieście. Ponieważ mąka jest inna dla każdego, lepiej nie dodawać całej dawki mąki od razu do ciasta, pozostawić kilka łyżek mąki w rezerwie i po dodaniu masła, jeśli to konieczne, dodać mąkę do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj stopione masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I zagniataj miękkie ciasto. Nie ma potrzeby wyrabiania ciasta, wystarczy połączyć wszystkie składniki w miękką, jednorodną bryłę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z ciasta uszczypnij kawałek, włóż nakrętkę i zwiń w kulkę wielkości małego orzecha włoskiego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 20 minut, aż będą lekko rumiane. Ciasteczka pieczą się szybko więc już po 15 minutach zajrzyj do piekarnika żeby ciastka się mocno nie opaliły:)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas pieczenia ciasteczek zajmijmy się lukrem. Aby to zrobić, rozpuść czekoladę z masłem. Posiekaj orzechy do miękiszu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zanurz gotowe ciasteczka w polewie czekoladowej, pozwól, aby nadmiar czekolady spłynął.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I zwiń w posiekane orzechy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasze ciasteczka są gotowe, możesz zrobić herbatę! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy