skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Robienie biszkoptu z 2 jajek. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z 50gr. cukru do gęstej piany. Ubij również białka z 50gr. Sahara. Ubite żółtka łączymy z białkami i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. (produkty powinny mieć temperaturę pokojową)
Krok 2:
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i wlać biszkopt. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. przez 15 minut, po zakończeniu wyjmujemy i schładzamy.
Krok 3:
Ser mieszamy z cukrem pudrem(nie ubijamy!!!), dodajemy śmietanę, mieszamy. Wlej śmietanę, wymieszaj. Ugniataj 4 jajka pojedynczo, dodaj cukier waniliowy i skórkę z cytryny.
Krok 4:
Formę z herbatnikiem szczelnie owinąć folią do pieczenia (aby uniknąć wody), wlać masę serową, umieścić na blasze do pieczenia w łaźni wodnej (woda powinna osiągnąć połowę formy) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na 2 godziny. Po zakończeniu pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiami na godzinę.
Krok 5:
Wyjmij i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Gdy Sernik ostygnie, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8-10 godzin.
Krok 6:
Pokrój cienkim nożem nasączonym wodą.
miłej herbaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal / 100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g