Sernik z serem Philadelphia

lubisz słodycze? Nie przechodź obok klasyki! Chcę zwrócić uwagę na mój przepis na sernik.
alexey3692Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 33 % 15 g
węglowodany 53 % 24 g
252 kcal
IG: 8 / 4 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Robienie biszkoptu z 2 jajek. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z 50gr. cukru do gęstej piany. Ubij również białka z 50gr. Sahara. Ubite żółtka łączymy z białkami i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. (produkty powinny mieć temperaturę pokojową)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i wlać biszkopt. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. przez 15 minut, po zakończeniu wyjmujemy i schładzamy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ser mieszamy z cukrem pudrem(nie ubijamy!!!), dodajemy śmietanę, mieszamy. Wlej śmietanę, wymieszaj. Ugniataj 4 jajka pojedynczo, dodaj cukier waniliowy i skórkę z cytryny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Formę z herbatnikiem szczelnie owinąć folią do pieczenia (aby uniknąć wody), wlać masę serową, umieścić na blasze do pieczenia w łaźni wodnej (woda powinna osiągnąć połowę formy) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na 2 godziny. Po zakończeniu pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiami na godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Gdy Sernik ostygnie, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8-10 godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cienkim nożem nasączonym wodą.

miłej herbaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal / 100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy