skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Charlotte bezglutenową? Przygotuj niezbędne składniki. Mąka ryżowa, owsiana, migdałowa, kokosowa, sojowa nadaje się do takiej Charlotte. W niektórych przepisach można znaleźć wszystkie te rodzaje mąki osobno lub zmieszane w określonych proporcjach. W naszym przepisie używamy tylko mąki owsianej i skrobi.
Krok 2:
Połącz jajka o temperaturze pokojowej z cukrem i ubij mikserem, aż będą puszyste. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki. Zwiewność ciasta zależy od tego, jak ubijasz jajka. Nie możesz ubić masy bezpośrednio białej i do gęstości-białko straci pęcherzyki powietrza, które podnoszą ciasto. I w tym przypadku nawet proszek do pieczenia nie pomoże. Ciasto albo w ogóle się nie podniesie, albo wzrośnie bardzo słabo.
Krok 3:
Przesiej mąkę owsianą ze skrobią i wlej Części do ciasta. Za każdym razem ubijaj masę z małą prędkością, aż będzie gładka. Możesz dodać cynamon natychmiast do ciasta lub posypać nim jabłka-wybierz sam . Nie możesz w ogóle dodawać cynamonu.
Krok 4:
Gotowe ciasto powinno być tak samo przewiewne z wieloma małymi bąbelkami na powierzchni. Oznacza to, że jest odpowiednio ugotowany i okaże się przewiewny podczas pieczenia.
Krok 5:
Jabłka umyj i usuń rdzeń. Pokrój miąższ na plastry średniej grubości. Aby jabłka nie ściemniały, natychmiast przenoszę je do miski z zimną wodą zakwaszoną 2 łyżkami.l sok z cytryny. Więc nawet najsłodsze odmiany nie ciemnieją.
Krok 6:
Przykryj formę (⍉20 cm) pergaminem i posmaruj spód masłem. Włóż pokrojone jabłka do formy.
Krok 7:
Rozłóż ciasto na wierzchu. Piecz Charlotte w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35-40 minut. Góra powinna się zarumienić. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca – powinien wyjść suchy.
Krok 8:
Wyjmij gotową Charlotte z formy i lekko ostudź. W razie potrzeby możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Następnie pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
istnieje ponad 10 rodzajów mąki bezglutenowej: ryż, płatki owsiane, gryka, kukurydza, siemię lniane, migdały, kokos, ciecierzyca, soja, Czeremcha, groch, soczewica, proso i inne egzotyczne gatunki (sezam, amarant itp.). Nie wszystkie są odpowiednie dla Charlotte.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g