Charlotte bezglutenowa

najszybsza i najłatwiejsza bezglutenowa szarlotka! Aby uzyskać pyszną, delikatną i przewiewną Charlotte, nie trzeba używać tylko mąki pszennej. Równie udany wynik można uzyskać stosując rodzaje mąki bezglutenowej: ryż lub owies. W tym przepisie pokażę, jak zrobić takie ciasto.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 78 % 35 g
204 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Charlotte bezglutenową? Przygotuj niezbędne składniki. Mąka ryżowa, owsiana, migdałowa, kokosowa, sojowa nadaje się do takiej Charlotte. W niektórych przepisach można znaleźć wszystkie te rodzaje mąki osobno lub zmieszane w określonych proporcjach. W naszym przepisie używamy tylko mąki owsianej i skrobi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajka o temperaturze pokojowej z cukrem i ubij mikserem, aż będą puszyste. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki. Zwiewność ciasta zależy od tego, jak ubijasz jajka. Nie możesz ubić masy bezpośrednio białej i do gęstości-białko straci pęcherzyki powietrza, które podnoszą ciasto. I w tym przypadku nawet proszek do pieczenia nie pomoże. Ciasto albo w ogóle się nie podniesie, albo wzrośnie bardzo słabo.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę owsianą ze skrobią i wlej Części do ciasta. Za każdym razem ubijaj masę z małą prędkością, aż będzie gładka. Możesz dodać cynamon natychmiast do ciasta lub posypać nim jabłka-wybierz sam . Nie możesz w ogóle dodawać cynamonu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto powinno być tak samo przewiewne z wieloma małymi bąbelkami na powierzchni. Oznacza to, że jest odpowiednio ugotowany i okaże się przewiewny podczas pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jabłka umyj i usuń rdzeń. Pokrój miąższ na plastry średniej grubości. Aby jabłka nie ściemniały, natychmiast przenoszę je do miski z zimną wodą zakwaszoną 2 łyżkami.l sok z cytryny. Więc nawet najsłodsze odmiany nie ciemnieją.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj formę (⍉20 cm) pergaminem i posmaruj spód masłem. Włóż pokrojone jabłka do formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż ciasto na wierzchu. Piecz Charlotte w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35-40 minut. Góra powinna się zarumienić. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca – powinien wyjść suchy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotową Charlotte z formy i lekko ostudź. W razie potrzeby możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Następnie pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

istnieje ponad 10 rodzajów mąki bezglutenowej: ryż, płatki owsiane, gryka, kukurydza, siemię lniane, migdały, kokos, ciecierzyca, soja, Czeremcha, groch, soczewica, proso i inne egzotyczne gatunki (sezam, amarant itp.). Nie wszystkie są odpowiednie dla Charlotte.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka owsiana - 369   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy