skład / składniki
metoda gotowania
zrobiłem biszkopt po raz pierwszy, okazało się pyszne, ważące 2800 kg.ciasto, ale to biorąc pod uwagę wagę mastyksu. Nie ma zdjęć krok po kroku, ponieważ dowiedziałem się o tej stronie dopiero dzisiaj, wcześniej nie planowałem nigdzie niczego wystawiać, ale poprawię się)
to ciasto nazywa się "złotym kluczem-miodem", znalazłem w notatkach w zeszycie.
ubij jajka z białym cukrem, dodaj miód rozcieńczony 3 łyżkami gorącej wody, sody, dobrze ubij.
przesiej mąkę z kakao.
mieszać.
dodaj orzechy i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
podziel ciasto na 3 części.Ciasto okazuje się płynne jak śmietana, należy je rozsmarować łyżką na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 3 ciasta w temperaturze 190 stopni.
niech ciasto ostygnie przed namoczeniem przez około 6 godzin, można pozostawić na noc, można rano. W międzyczasie zajmiemy się mastyksem.
rozpuść pianki marshmallow 200gr. z 1 łyżeczką masła i kilkoma kroplami soku z cytryny w kuchence mikrofalowej, około 1 minuty. dodaj cukier puder, przesiany stopniowo, wyrabiając ciasne ciasto. Odstaw na około 30 minut. Jeśli używasz suchych barwników, lepiej najpierw rozpuścić je w kropli wody, robię to w soku z cytryny, jeśli weźmiesz barwniki helowe, możesz je w gotowym mastyksie. To ciasto Zajęło mi 400 gramów. ptasie mleczko. Zrobiłem półfabrykaty biżuterii trochę wcześniej, ponieważ w ciągu dnia w pracy), ale ponieważ mastyk zawiera olej, nie zaleca się robienia półfabrykatów zbyt wcześnie.
kiedy nadejdzie czas, namocz nasze ciasto syropem, Zbierz ciasta, posmaruj kremem (ubij masło ze skondensowanym mlekiem + posiekane orzechy włoskie. Wyrównujemy, tworzymy formę książki, na pewno lepiej niż mi się udało)), widzę swoje błędy, ale nie możesz się wstydzić w komentarzach. Ważne jest, aby maksymalnie osiągnąć idealny kęs ciasta. Wkładamy do lodówki na godzinę.
rozwijamy mastyks, najlepiej niezbyt cienko, ponieważ wszystkie błędy będą widoczne i może się rozerwać podczas wygładzania. Masz tylko 1 próbę, staraj się nie przegapić rozmiaru, jest mało prawdopodobne, abyś mógł zdjąć i położyć drugi raz, z wyjątkiem zrobienia nowej porcji mastyksu. Mam żelazko, ale możesz po prostu wygładzić nierówności rękami lub improwizowanymi środkami podczas układania mastyksu na torcie.
więc teraz najciekawsza część, dekorujemy nasze arcydzieło jadalnymi, wcześniej przygotowanymi linijkami ołówkami, liśćmi, cóż, wszystkim się spodoba, cóż, lub w moim przypadku, co się stanie)) lepiej nie od razu zrobić napis, ponieważ Pisak spożywczy na świeżym mastyksie trochę się rozprowadza.
powodzenia w trudnym, ale baaardzo ekscytującym biznesie!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Marshmallow - 328 kcal/100g