Sernik Wiedeński z twarogiem Topfengolatschen

aromatyczne wypieki. Bardzo łatwe do gotowania!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 64 % 35 g
273 kcal
IG: 3 / 9 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj drożdże, trochę mąki do mleka. Odstaw na 10 minut. ciasto powinno się spienić. Następnie dodaj cukier (30 gr.) żółtko, sól, masło (roztopione lub margaryna) i stopniowo,w częściach dodawać mąkę. Zagnieść ciasto. Powinien być piękny i elastyczny. Przykryj ręcznikiem i odstaw na pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ciasto rośnie, możesz przygotować nadzienie. Aby to zrobić, wymieszaj wszystkie składniki nadzienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto powinno wzrosnąć 2x. Zagnieść ciasto, ułożyć na posypanym mąką stole i rozwałkować w prostokąt. pokroić na 12 kawałków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na każdym kawałku ciasta ułóż nadzienie (gdzieś łyżka stołowa bez zjeżdżalni)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ściśnij krawędzie po przekątnej

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Inne krawędzie są dokładnie takie same.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nasmaruj serniki żółtkiem (opcjonalnie)Wyślij do piekarnika na 30 minut 160 stopni (skup się na piekarniku, mam 20 minut. Piec na złoty kolor.

smacznego!!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy