skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty
Krok 2:
Dodaj drożdże, trochę mąki do mleka. Odstaw na 10 minut. ciasto powinno się spienić. Następnie dodaj cukier (30 gr.) żółtko, sól, masło (roztopione lub margaryna) i stopniowo,w częściach dodawać mąkę. Zagnieść ciasto. Powinien być piękny i elastyczny. Przykryj ręcznikiem i odstaw na pół godziny.
Krok 3:
Gdy ciasto rośnie, możesz przygotować nadzienie. Aby to zrobić, wymieszaj wszystkie składniki nadzienia.
Krok 4:
Ciasto powinno wzrosnąć 2x. Zagnieść ciasto, ułożyć na posypanym mąką stole i rozwałkować w prostokąt. pokroić na 12 kawałków.
Krok 5:
Na każdym kawałku ciasta ułóż nadzienie (gdzieś łyżka stołowa bez zjeżdżalni)
Krok 6:
Ściśnij krawędzie po przekątnej
Krok 7:
Inne krawędzie są dokładnie takie same.
Krok 8:
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nasmaruj serniki żółtkiem (opcjonalnie)Wyślij do piekarnika na 30 minut 160 stopni (skup się na piekarniku, mam 20 minut. Piec na złoty kolor.
smacznego!!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g