Brownie Classic z kakao

najprostszy i najbardziej budżetowy przepis na pyszny deser! Klasyczne brownie można upiec tylko z kakao, bez użycia czekolady. To znacznie upraszcza i obniża cenę potrawy, a smak w ogóle nie cierpi-brownie okazuje się równie bogate w czekoladę.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 28 % 21 g
węglowodany 63 % 48 g
402 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne brownie z kakao? Przygotuj jedzenie. Proszek kakaowy weź naturalny, bez dodatków, napój taki jak Nesquik nie zadziała. Możesz zmniejszyć ilość cukru, jeśli nie lubisz mocno słodyczy. Zamiast białego cukru możesz wziąć brązowy, wtedy brownie nabierze karmelowego smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Masło weź najwyższej jakości, naturalne, zgodne z GOST, bez dodatków ziołowych. Rozpuść go w dowolny dostępny sposób. Stopiłam w kuchence mikrofalowej. Przeczytaj o innych sposobach na końcu przepisu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź miskę ciasta i wlej do niej stopione masło. Dodaj cukier i wymieszaj trzepaczką. W ciepłym maśle cukier szybko zacznie się topić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbij jajka w masło. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Ponownie mieszaj masę, aż będzie gładka. W tym przepisie wystarczy użyć zwykłej ręcznej trzepaczki, co znacznie przyspiesza i upraszcza proces gotowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj szczyptę soli — będzie służyć jako wzmacniacz smaku. Przesiej mąkę i kakao. Dzięki temu nie tylko pozbędziesz się ich ewentualnych śmieci i rozbijesz grudki, ale także nasycisz tlenem, dzięki czemu wypieki będą bardziej przewiewne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaj ciasto, aż będzie całkowicie gładkie. Konsystencja okaże się jak gęsta śmietana. Jeśli nagle ciasto jest grubsze (zależy to od jakości mąki), rozcieńczyć niewielką ilością ciepłego mleka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź odpowiednie naczynie do pieczenia. Każda forma odporna na ciepło nadaje się do tego przepisu. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej olejem. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły. Wlać ciasto do formy i równomiernie rozprowadzić szpatułką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz brownie w piekarniku nagrzanym do 190°C, tryb góra-dół, 10-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielu czynników. Rozmiar formy, funkcje piekarnika i twoje preferencje. Dla danej ilości produktów najlepiej nadaje się forma 15*15 cm, Brownie zwykle nie jest całkowicie upieczone — w środku powinno pozostać wilgotne. Ale jeśli nie lubisz takich wypieków, upiecz je dłużej, aż wykałaczka wyschnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ogólnie lubię brownie jak fondant-kiedy w środku jest prawie płynny środek. To zależy od ciebie, spójrz według własnych upodobań. Pokrój gotowe brownie na kwadraty i podawaj. W ciepłej formie dobrze pasuje do niego kulka lodowych lodów waniliowych — będzie jak sos. Schłodzone brownie można polać rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!

do ciasta brownie możesz dodać dowolne orzechy, jagody lub suszone owoce. 

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? będziesz potrzebować dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy