skład / składniki
metoda gotowania
1. Wcześniej wyjmij masło (40 g) z lodówki.
2. Przesiej mąkę pszenną przez sito do osobnej miski. Podgrzej wodę i mleko do ciepłego stanu.
3. W misce wymieszaj przesianą mąkę, wodę, mleko i pokrusz trochę świeżych drożdży. Wymieszać. Dodaj sól i cukier oraz dodaj kawałek zmiękczonego masła. Następnie za pomocą specjalnej dyszy hakowej zagnieść miękkie i jednorodne ciasto.
4. Uformuj ciasto w płaską warstwę i zawiń w folię spożywczą. Włóż ciasto do lodówki na całą noc.
5. Na arkuszu pergaminu złóż pozostałe masło i przykryj innym arkuszem papieru do pieczenia. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj olej na warstwę o grubości około 1 cm i włóż olej z powrotem do lodówki.
6. Następnego dnia wyjmij ciasto i zwiń je w cienki kwadrat. Połóż na nim masło, zwinięte w warstwę i zawiń w ciasto, składając krawędzie po bokach (jak papierowa koperta). Ponownie rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta i zawiń w trzy warstwy. Włóż do lodówki na 20 minut.
7. Po określonym czasie ponownie wyjmij ciasto, zwiń je w cienki arkusz i zawiń w kopertę. Następnie ponownie rozwałkuj, złóż w 3 warstwy i włóż do lodówki. W sumie te koperty muszą być wykonane trzy. To dzięki takim prostym manipulacjom ciasto staje się jednocześnie kruche i bujne. Po ostatnim rozwałkowaniu ciasta należy je włożyć do lodówki na całą noc.
8. Dobrze opłucz rodzynki i zalej odrobiną rumu. Pozostaw również na całą noc do namoczenia.
9. W dniu, w którym bułki zostaną upieczone, konieczne jest przygotowanie dla nich kremu. Aby to zrobić, wlej mleko do małej patelni i dodaj 1/3 cukru i cukier waniliowy dla smaku. Rondel rozpalić na wolnym ogniu, wymieszać cukier i zagotować mleko. Zdjąć z ognia i ostudzić przez 15 minut. W osobnej misce ubij jajko kurze i pozostały cukier mikserem elektrycznym na puszystą pianę. Następnie dodaj skrobię i wymieszaj. Wlej mieszaninę jajek do gorącego mleka cienkim strumieniem, ciągle mieszając trzepaczką. Następnie umieść patelnię na małym ogniu i gotuj śmietanę, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Przykryj krem folią spożywczą, aby nie wyschł.
10. Ciasto rozwałkować na warstwę i przykryć schłodzonym kremem. Połóż rodzynki na wierzchu. Następnie zwinąć ciasto w rolkę i pokroić w kółka o grubości około 1,5 cm.
11. Umieść blachę do pieczenia z bułkami w zimnym piekarniku. Umieść głęboki pojemnik z gorącą wodą na dnie piekarnika. Zamknij piekarnik i pozostaw ciasto do dopasowania. Powinien wzrosnąć 2 razy. Następnie wyjmij blachę do pieczenia.
12. Włącz piekarnik na 170 Stopni Celsjusza. Gdy tylko temperatura osiągnie utsnovny znak, umieść bułki do pieczenia przez 20 minut na złoty kolor.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal / 100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal / 100g