leniwa achma z chleba pita

pyszne ciasto z najzwyklejszych potraw! Leniwa achma pita to prosta wersja gruzińskiej achmy, warstwowego ciasta z serem. Nie zawsze jest czas i chęć przygotowania pełnego ciasta, wtedy na ratunek przychodzi odmiana tego dania, w której zamiast ciasta używa się chleba pita.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 25 % 10 g
węglowodany 48 % 19 g
210 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić leniwą achmę z chleba pita? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nadzienia. Każdy zrobi ser, najważniejsze jest to, że jest naturalny i wysokiej jakości. W klasycznej achmie oprócz zwykłego sera używa się również suluguni, ale nie mamy klasycznego przepisu, ale jego uproszczoną odmianę, więc zamiast suluguni używamy twarogu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz ser i twaróg. Możesz użyć dowolnego tłuszczu, a nawet beztłuszczowego twarogu. Jeśli twaróg jest grudkowaty, lepiej przetrzeć go przez sito lub rozgnieść widelcem. Zwykle używam twarogu w brykietach — jest dość wilgotny i bez grudek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Im bardziej miękki i giętki jest twaróg, tym delikatniejsze będzie nadzienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej misce połącz kefir o temperaturze pokojowej i jajka. Zamiast kefiru możesz użyć zsiadłego mleka, a nawet sfermentowanego mleka. Każda zawartość tłuszczu jest odpowiednia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij miksturę mikserem elektrycznym, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj niezbędne składniki na ciasto. Pita lepiej jest użyć długiego prostokąta — łatwo jest nadać mu dowolny pożądany kształt. Na początku lepiej przygotować nadzienie i pozostawić chleb pita na później, ponieważ wysycha wystarczająco szybko, gdy tylko szczelne opakowanie zostanie otwarte.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Prostokątne naczynie do pieczenia (mój rozmiar to 24*18 cm) posmaruj masłem, włóż do niego jeden arkusz chleba pita, tak aby jego krawędzie zwisały. Możesz użyć dowolnego kształtu — prostokątnego, okrągłego, kwadratowego. W zależności od wielkości formy achma okaże się cieńsza lub, przeciwnie, grubsza.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z drugiego chleba pita wytnij prostokąt (lub inny kształt w zależności od kształtu) równy wymiarom kształtu. Będzie na wierzchu ciasta, odłóż je na bok. Pokrój resztki z drugiego chleba pita na małe kawałki. Podziel powstałe kawałki na 3 części.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zanurz pierwszą trzecią kawałków chleba pita w mieszance kefir-jajko i ułóż w formie na chlebie pita w jednej warstwie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż połowę nadzienia serowo-twarogowego równą warstwą na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Powtórz ponownie warstwy kawałków chleba pita zanurzonych w kefirze i nadzieniu twarogowym. Na wierzchu nadzienia ułóż resztę kawałków chleba pita.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na wierzch napełnij ciasto mieszanką kefirowo-jajeczną, pozostawiając 3-4 łyżki stołowe do wypełnienia blatu. Przykryj wszystko zwisającymi krawędziami chleba pita i polej resztą mieszanki kefir-jajko.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj ciasto pozostałym arkuszem pita. Ułóż kawałki masła na wierzchu. Włóż achmę do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 minut. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika. Wierzch achmy powinien się zrumienić. Sama achma może bardzo puchnąć podczas pieczenia. Ale uspokoi się, gdy ostygnie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenieś gotową achmę z formy na talerz, lekko ostudź i pokrój na kawałki. Możesz podawać zarówno na ciepło, jak i całkowicie na zimno. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g

Podobne przepisy