skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić leniwą achmę z chleba pita? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nadzienia. Każdy zrobi ser, najważniejsze jest to, że jest naturalny i wysokiej jakości. W klasycznej achmie oprócz zwykłego sera używa się również suluguni, ale nie mamy klasycznego przepisu, ale jego uproszczoną odmianę, więc zamiast suluguni używamy twarogu.
Krok 2:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 3:
W misce połącz ser i twaróg. Możesz użyć dowolnego tłuszczu, a nawet beztłuszczowego twarogu. Jeśli twaróg jest grudkowaty, lepiej przetrzeć go przez sito lub rozgnieść widelcem. Zwykle używam twarogu w brykietach — jest dość wilgotny i bez grudek.
Krok 4:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Im bardziej miękki i giętki jest twaróg, tym delikatniejsze będzie nadzienie.
Krok 5:
W osobnej misce połącz kefir o temperaturze pokojowej i jajka. Zamiast kefiru możesz użyć zsiadłego mleka, a nawet sfermentowanego mleka. Każda zawartość tłuszczu jest odpowiednia.
Krok 6:
Ubij miksturę mikserem elektrycznym, aż będzie gładka.
Krok 7:
Przygotuj niezbędne składniki na ciasto. Pita lepiej jest użyć długiego prostokąta — łatwo jest nadać mu dowolny pożądany kształt. Na początku lepiej przygotować nadzienie i pozostawić chleb pita na później, ponieważ wysycha wystarczająco szybko, gdy tylko szczelne opakowanie zostanie otwarte.
Krok 8:
Prostokątne naczynie do pieczenia (mój rozmiar to 24*18 cm) posmaruj masłem, włóż do niego jeden arkusz chleba pita, tak aby jego krawędzie zwisały. Możesz użyć dowolnego kształtu — prostokątnego, okrągłego, kwadratowego. W zależności od wielkości formy achma okaże się cieńsza lub, przeciwnie, grubsza.
Krok 9:
Z drugiego chleba pita wytnij prostokąt (lub inny kształt w zależności od kształtu) równy wymiarom kształtu. Będzie na wierzchu ciasta, odłóż je na bok. Pokrój resztki z drugiego chleba pita na małe kawałki. Podziel powstałe kawałki na 3 części.
Krok 10:
Zanurz pierwszą trzecią kawałków chleba pita w mieszance kefir-jajko i ułóż w formie na chlebie pita w jednej warstwie.
Krok 11:
Rozłóż połowę nadzienia serowo-twarogowego równą warstwą na wierzchu.
Krok 12:
Powtórz ponownie warstwy kawałków chleba pita zanurzonych w kefirze i nadzieniu twarogowym. Na wierzchu nadzienia ułóż resztę kawałków chleba pita.
Krok 13:
Na wierzch napełnij ciasto mieszanką kefirowo-jajeczną, pozostawiając 3-4 łyżki stołowe do wypełnienia blatu. Przykryj wszystko zwisającymi krawędziami chleba pita i polej resztą mieszanki kefir-jajko.
Krok 14:
Przykryj ciasto pozostałym arkuszem pita. Ułóż kawałki masła na wierzchu. Włóż achmę do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 minut. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika. Wierzch achmy powinien się zrumienić. Sama achma może bardzo puchnąć podczas pieczenia. Ale uspokoi się, gdy ostygnie.
Krok 15:
Przenieś gotową achmę z formy na talerz, lekko ostudź i pokrój na kawałki. Możesz podawać zarówno na ciepło, jak i całkowicie na zimno. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g