skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić Croc Monsieur? Przygotuj jedzenie. Klasyczna wersja kanapki jest przygotowywana z sosem beszamelowym. Możesz oczywiście gotować bez sosu, używając zamiast tego musztardy, majonezu, ale przygotuję oryginalną kanapkę. Chleb weź biały kwadrat, na tosty. Moja szynka jest mała, więc biorę 4 plastry. Ser wziąłem mozzarellę i topiłem w talerzach. Twardy ser do posypania (parmezan, Gruyere).
Krok 2:

Najpierw przygotuj sos beszamelowy. Można go ugotować nieco większą ilość, aby szybko zrobić takie kanapki lub użyć do innych potraw (lasagne, makaron). Jak zrobić sos? Weź patelnię z grubym dnem, rozpuść w niej masło na średnim ogniu. Wybierz olej wysokiej jakości, naturalny, bez substytutów tłuszczów mlecznych.
Krok 3:

Dodaj mąkę do masła i lekko smaż, mieszając, aż będzie lekko orzechowy.
Krok 4:

Wlej mleko do kadzi cienkim strumieniem (lepiej, jeśli jest ciepłe), dodaj sól, gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj (dobrze jest użyć trzepaczki) i gotuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie ostudź go trochę.
Krok 5:

Kanapki Croc-Monsieur będą pieczone w piekarniku, więc najpierw włącz podgrzewanie do 190 stopni. Połóż pergamin na blasze do pieczenia lub patelni, połóż na nim kromkę chleba. Odciąłem skórki na brzegach, ale potem tego żałowałem - w gotowej kanapce chrupią bardzo smacznie. A Croc po prostu oznacza "chrupać"w języku francuskim.
Krok 6:

Na każdą kromkę chleba nałóż odrobinę sosu beszamelowego.
Krok 7:

Posyp plasterkiem miękkiego sera. Eksperymentuję, rozprowadzam topiony, ale z mozzarellą będzie lepiej.
Krok 8:

Połóż kawałek szynki na serze (mam dwa kawałki, ponieważ wziąłem mały). I ponownie połóż plasterek miękkiego sera na wierzchu.
Krok 9:

Połóż kawałek chleba na serze, polej sosem beszamelowym. Twardy ser zetrzyj na grubej tarce i posyp nim kanapki. Włóż blachę do pieczenia croque monsieur do piekarnika na 10 minut, aż ser się stopi i pojawi się apetyczna skórka.
Krok 10:

Gotowy croque-monsieur podawaj od razu do stołu, z filiżanką świeżo parzonej herbaty lub kawy. Możesz również dodać jajecznicę do kanapki, układając ją na kanapce, a następnie uzyskać Croque Madame. Smacznego!
"Croque-monsieur" to najsłynniejsza Francuska kanapka z serem i szynką. Croc-Monsieur po raz pierwszy pojawił się w menu paryskiej kawiarni w 1910 roku. W 1919 roku został wspomniany w książce Marcela Prousta "pod cieniem dziewcząt w rozkwicie". Pochodzenie nazwy potrawy nie jest dokładnie znane. Według jednej z teorii powstał z francuskiego czasownika croquer (chrupać) i odwołania "Monsieur". "Croque-monsieur" podawane na wierzchu ze smażonym jajkiem nazywa się "Sroque-madame" (na pamiątkę ówczesnych damskich kapeluszy).
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal / 100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal / 100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g

