Croc Monsieur

oryginalny, niezwykły, na śniadanie i przekąskę! Croque monsieur to francuskie gorące kanapki z chleba, szynki i sera, które piecze się z gęstym, aromatycznym sosem beszamelowym. Okazują się sycące, smaczne i zdrowe — dokładnie to, czego potrzebujesz na śniadanie.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 18 g
tłuszcze 64 % 41 g
węglowodany 8 % 5 g
278 kcal
IG: 0 / 80 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Croc Monsieur? Przygotuj jedzenie. Klasyczna wersja kanapki jest przygotowywana z sosem beszamelowym. Możesz oczywiście gotować bez sosu, używając zamiast tego musztardy, majonezu, ale przygotuję oryginalną kanapkę. Chleb weź biały kwadrat, na tosty. Moja szynka jest mała, więc biorę 4 plastry. Ser wziąłem mozzarellę i topiłem w talerzach. Twardy ser do posypania (parmezan, Gruyere).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj sos beszamelowy. Można go ugotować nieco większą ilość, aby szybko zrobić takie kanapki lub użyć do innych potraw (lasagne, makaron). Jak zrobić sos? Weź patelnię z grubym dnem, rozpuść w niej masło na średnim ogniu. Wybierz olej wysokiej jakości, naturalny, bez substytutów tłuszczów mlecznych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę do masła i lekko smaż, mieszając, aż będzie lekko orzechowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko do kadzi cienkim strumieniem (lepiej, jeśli jest ciepłe), dodaj sól, gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj (dobrze jest użyć trzepaczki) i gotuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie ostudź go trochę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kanapki Croc-Monsieur będą pieczone w piekarniku, więc najpierw włącz podgrzewanie do 190 stopni. Połóż pergamin na blasze do pieczenia lub patelni, połóż na nim kromkę chleba. Odciąłem skórki na brzegach, ale potem tego żałowałem - w gotowej kanapce chrupią bardzo smacznie. A Croc po prostu oznacza "chrupać"w języku francuskim.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na każdą kromkę chleba nałóż odrobinę sosu beszamelowego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp plasterkiem miękkiego sera. Eksperymentuję, rozprowadzam topiony, ale z mozzarellą będzie lepiej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż kawałek szynki na serze (mam dwa kawałki, ponieważ wziąłem mały). I ponownie połóż plasterek miękkiego sera na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż kawałek chleba na serze, polej sosem beszamelowym. Twardy ser zetrzyj na grubej tarce i posyp nim kanapki. Włóż blachę do pieczenia croque monsieur do piekarnika na 10 minut, aż ser się stopi i pojawi się apetyczna skórka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowy croque-monsieur podawaj od razu do stołu, z filiżanką świeżo parzonej herbaty lub kawy. Możesz również dodać jajecznicę do kanapki, układając ją na kanapce, a następnie uzyskać Croque Madame. Smacznego!

"Croque-monsieur" to najsłynniejsza Francuska kanapka z serem i szynką. Croc-Monsieur po raz pierwszy pojawił się w menu paryskiej kawiarni w 1910 roku. W 1919 roku został wspomniany w książce Marcela Prousta "pod cieniem dziewcząt w rozkwicie". Pochodzenie nazwy potrawy nie jest dokładnie znane. Według jednej z teorii powstał z francuskiego czasownika croquer (chrupać) i odwołania "Monsieur". "Croque-monsieur" podawane na wierzchu ze smażonym jajkiem nazywa się "Sroque-madame" (na pamiątkę ówczesnych damskich kapeluszy).

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal / 100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal / 100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy