ciasta miodowe z kremem

bardzo smaczne, łatwe i proste w przygotowaniu, na wakacje! Ciasta miodowe z kremem są jak małe porcje ciasta, które są wygodne do przygotowania indywidualnie dla każdego gościa. Zgodnie z tym przepisem możesz zrobić jedno duże ciasto.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 26 % 16 g
węglowodany 64 % 39 g
322 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto miodowe z kremem? Przygotuj do tego niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W nieprzywierającej patelni połącz masło i miód. Podpal i poczekaj, aż masło się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj jajka osobno z cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszając wprowadź stopione masło do jajek. Następnie wlej wszystko z powrotem do rondla i wróć do ognia. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sodę i wymieszaj. Masa zacznie się pienić i zwiększać objętość. To reakcja miodu z sodą. Pozostaw wszystko do ostygnięcia, aż będzie ciepłe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto jest miękkie, plastyczne i nie przykleja się do dłoni. Zostaw go na chwilę. Jeśli ciasta nie zostaną natychmiast upieczone, możesz wyjąć ciasto w torbie do lodówki i przechowywać przez tydzień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj ciasto na arkuszu pergaminu i wytnij przyszły rozmiar ciast za pomocą foremki. Usuń nadmiar ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3-5 minut. Ciasto miodowe gotuje się bardzo szybko. Puste miejsca staną się złote. Ochłodzić je. Liczba gotowych ciast będzie zależeć od wybranej średnicy półfabrykatów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W przypadku kremu ubij śmietanę o zawartości tłuszczu od 33% z cukrem pudrem na puszystą, stabilną śmietanę. Następnie wmieszaj twarożek do śmietany.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść gotowy krem za pomocą torby cukierniczej na ciastach miodowych. W razie potrzeby możesz dodać dżem do środka. Bardzo podoba mi się połączenie z czarną porzeczką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zbierz ciastka całkowicie, włóż do zamykanego naczynia i wstaw do lodówki na noc. W zamkniętym pojemniku cała wilgoć z kremu zostanie nasycona ciastami i sprawi, że będą miękkie i soczyste.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe ciasta można ozdobić dowolnymi owocami lub jagodami. Miłego poczęstunku!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy