skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto miodowe z kremem? Przygotuj do tego niezbędne składniki.
Krok 2:
W nieprzywierającej patelni połącz masło i miód. Podpal i poczekaj, aż masło się rozpuści.
Krok 3:
Wymieszaj jajka osobno z cukrem.
Krok 4:
Mieszając wprowadź stopione masło do jajek. Następnie wlej wszystko z powrotem do rondla i wróć do ognia. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Krok 5:
Dodaj sodę i wymieszaj. Masa zacznie się pienić i zwiększać objętość. To reakcja miodu z sodą. Pozostaw wszystko do ostygnięcia, aż będzie ciepłe.
Krok 6:
Następnie dodaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto.
Krok 7:
Gotowe ciasto jest miękkie, plastyczne i nie przykleja się do dłoni. Zostaw go na chwilę. Jeśli ciasta nie zostaną natychmiast upieczone, możesz wyjąć ciasto w torbie do lodówki i przechowywać przez tydzień.
Krok 8:
Rozwałkuj ciasto na arkuszu pergaminu i wytnij przyszły rozmiar ciast za pomocą foremki. Usuń nadmiar ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3-5 minut. Ciasto miodowe gotuje się bardzo szybko. Puste miejsca staną się złote. Ochłodzić je. Liczba gotowych ciast będzie zależeć od wybranej średnicy półfabrykatów.
Krok 9:
W przypadku kremu ubij śmietanę o zawartości tłuszczu od 33% z cukrem pudrem na puszystą, stabilną śmietanę. Następnie wmieszaj twarożek do śmietany.
Krok 10:
Umieść gotowy krem za pomocą torby cukierniczej na ciastach miodowych. W razie potrzeby możesz dodać dżem do środka. Bardzo podoba mi się połączenie z czarną porzeczką.
Krok 11:
Zbierz ciastka całkowicie, włóż do zamykanego naczynia i wstaw do lodówki na noc. W zamkniętym pojemniku cała wilgoć z kremu zostanie nasycona ciastami i sprawi, że będą miękkie i soczyste.
Krok 12:
Gotowe ciasta można ozdobić dowolnymi owocami lub jagodami. Miłego poczęstunku!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g