skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
150 gr. roztopić masło do ciasta.
Krok 2:
600 gr. mąki i 30 gr.proszek kakaowy wymieszać. Możesz od razu przesiać lub możesz to zrobić podczas wyrabiania ciasta.
Krok 3:
W głębokiej misce, w której zagniatamy ciasto, za pomocą trzepaczki mieszamy 3 jajka i 150 gramów. Sahara.
Krok 4:
150 gr. podgrzej miód do bardzo gorącego, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. Zdejmij z ognia.
Krok 5:
Dodaj 1 łyżeczkę do gorącego miodu. soda oczyszczona i zacznij intensywnie mieszać. Trwa proces gaszenia sody. Jeśli miód nie jest naturalny, należy najpierw zgasić sodę octem, a następnie wymieszać z miodem. Używam tylko naturalnego miodu, którego kwasy są wygaszaczami sody.
Krok 6:
Otrzymujemy taką miodową piankę.
Krok 7:
Wlej stopione masło i piankę miodową do mieszanki jajeczno-cukrowej.
Krok 8:
Mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka.
Krok 9:
Zaczynamy partiami dodawać zmieszaną i przesianą mąkę z kakao i wyrabiać ciasto łyżką. Przesiałem podczas procesu ugniatania.
Krok 10:
Gdy trudno będzie mieszać ciasto łyżką,
Krok 11:
Pozostałą mąkę z kakao wsypujemy lub przesiewamy na powierzchnię stołu (deskę, matę do ciasta)
Krok 12:
I rozłóż ciasto z miski.
Krok 13:
Nadal wyrabiamy ciasto lekkimi ruchami ugniatania.
Krok 14:
Gdy cała mąka zostanie wmieszana, uzyskuje się takie "ruchome" ciasto. Jeśli weźmiesz to wszystko do ręki, zaczyna zsuwać się z dłoni. Na zdjęciu nie widać zbyt dobrze, ponieważ sama sfotografowała, trzymając ciasto w jednej ręce, w drugiej aparat. Ciasto jest bardzo miękkie, elastyczne, lekko lepkie.
Krok 15:
Podzieliłem ciasto na 8 części. Możesz podzielić na większą i mniejszą ilość, w zależności od pożądanego rozmiaru ciasta. Z 8 ciast o średnicy 25 cm dostałem ciasto o wysokości 7 cm.
Krok 16:
Zwijamy koloboki z kawałków ciasta i usuwamy je pod folią. Nie musisz sprzątać lodówki. Natychmiast zaczynamy toczyć ciasta. Włącz piekarnik na 180 stopni.
Krok 17:
Rozwałkuj każdą bułkę na papierze do pieczenia, który położyłem na silikonowej macie, na której ugniatałem ciasto. Papier nie ślizgał się po powierzchni podczas toczenia. Rozwałkuj ciasto cienko. Może się rozerwać, ale łatwo jest ponownie uformować go na papierze. Wytnij kształt. Miałem pierścień z dzielonej formy d25 cm, jeśli ciasto przyklei się do wałka do ciasta, możesz go lekko odkurzyć mąką.
Krok 18:
Nakłuwamy widelcem i razem z papierem przenosimy na blachę do pieczenia.
Krok 19:
Piecz przez 5-7 minut w 180 stopniach. Podczas pieczenia pierwszego ciasta rozwałkuj drugie.
Krok 20:
Po upieczeniu ciasta odstawiamy do ostygnięcia przez 1-2 minuty i usuwamy z papieru. Ciasta są bardzo łatwo usuwane. Na tym samym arkuszu papieru do pieczenia możesz rozwałkować następne ciasto.
Krok 21:
Rozwałkuj i upiecz ciasto ze skrawków ciasta. Z tego & quot; ciasta & quot; zrobimy posypkę na boki i dekorację na wierzch ciasta.
Krok 22:
Całkowicie schłodzone ciasta układamy w stos. Niepożądane jest układanie na sobie ciepła. Mogą się skleić.
Krok 23:
Dodatkowe ciasto jest również gotowe.
Krok 24:
Odłamujemy z niego kilka kawałków o dowolnym kształcie, a resztę zmielimy na okruchy.
Krok 25:
Przygotuj krem. W oryginalnym przepisie krem składa się z 1 puszki gotowanego skondensowanego mleka i 500-700 GR. śmietana 40% tłuszczu. Jeśli śmietana ma 15-20% tłuszczu, musisz wziąć 1,2 kg i po 4 warstwach gazy odciągnąć na sicie.Podczas ugniatania ciasta i pieczenia ciast okazuje się, że około 650 gramów. tłustej śmietany.Poszłam inną drogą.Aby nie zawracać sobie głowy kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 20% (40% jest niezwykle rzadkie),dodałem 150 gramów do gotowanego skondensowanego mleka. miękkie masło.
Krok 26:
Produkty kremowe powinny mieć mniej więcej taką samą temperaturę. Ubij mikserem, aż będzie gładka. Nie musisz długo ubijać. Po prostu spraw, aby masa była jednorodna.
Krok 27:
Partiami dodaj śmietanę i szybko miksuj mikserem, aż będzie gładka. Ponownie, nie ubijaj przez długi czas. Aby nie doszło do oddzielenia surowicy. Robiłam ten krem wiele razy, ale mi się to nie zdarzyło.
Krok 28:
Otrzymujemy bardzo delikatny, przewiewny krem.
Krok 29:
Składanie ciasta. Kiedy jest dużo ciast, trudno jest równomiernie podzielić krem na liczbę ciast. Radzę rozłożyć wszystkie ciasta i rozprowadzić krem w mniej więcej równych porcjach. Połóż trochę więcej kremu na Dolnym cieście, ponieważ będzie tylko z jednej strony.
Krok 30:
Pozostaw krem do smarowania boków ciasta.Mniej więcej jak jedno ciasto.
Krok 31:
Rozsmaruj krem na cieście. Połóż następny na wierzchu, posmaruj go itp., aż umieścimy wszystkie ciasta w zgrabnym stosie.
Krok 32:
Posmaruj boki pozostałym kremem.
Krok 33:
Na wierzchu ciasta układamy kawałki dodatkowego ciasta, które zostawiliśmy przed zmieleniem na okruchy. Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Krok 34:
Po godzinie posyp boki ciasta okruchami i trzymaj w temperaturze pokojowej przez kolejną godzinę. Następnie wkładamy go do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Krok 35:
Oto jest w przekroju. Bardzo dobrze moczy się przez noc. Okazuje się delikatny, niezbyt słodki.Nie ma wyraźnego smaku miodu ani czekolady. Smaki mieszają się i okazuje się, że jest to bardzo ciekawe ciasto. Mam nadzieję, że wszystkim się spodoba.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g