piernik Tula w domu

oryginalny, piękny, ze zwykłych produktów! Piernik Tula w domu okazuje się znacznie smaczniejszy niż zakupiony, ponieważ zawiera tylko naturalne składniki. A gotowanie piernika wcale nie jest trudne, jak mogłoby się początkowo wydawać. Sam zrobisz nawet glazurę i rysunek!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 12 % 9 g
węglowodany 83 % 62 g
347 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić piernik Tula w domu? Przygotuj jedzenie. Najpierw do testu. Zamiast margaryny możesz wziąć masło. Wybierz miód naturalny, bez dodatków, jeśli to możliwe płynny. Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Wlej granulowany cukier do głębokiego żaroodpornego pojemnika, ubij jaja kurze, dodaj sodę, trochę cynamonu i miód. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Wystarczy wziąć trzepaczkę, mikser nie jest potrzebny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj już zmiękczoną margarynę do tego samego pojemnika. Jeśli nie wyjąłeś go wcześniej, zetrzyj margarynę, a następnie dodaj ją do innych produktów. Gdy wszystkie składniki zostaną dobrze wymieszane, umieść pojemnik z zawartością na garnku o odpowiedniej wielkości z wrzącą wodą na 10-15 minut. Przy ciągłym mieszaniu gotuj mieszaninę do uzyskania jednorodnej masy powietrza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej około szklanki mąki przesianej przez sito do tej masy. Dobrze wymieszaj i ostudź powstałą masę. Aby przyspieszyć proces, możesz umieścić pojemnik z ciastem w zimnej wodzie na 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W lekko schłodzonym, ale wciąż ciepłym cieście stopniowo dodawaj kolejne 1,5 szklanki mąki przesianej przez sito. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto najpierw widelcem, a następnie rękami. Pamiętaj, że mąka może zająć ci mniej lub więcej — skup się na samym cieście i dodaj mąkę w częściach! Ciasto powinno dobrze utrzymywać swój kształt, ale nadal być miękkie i elastyczne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp powierzchnię roboczą mąką, aby ciasto się nie przykleiło. Przygotowane ciasto rozwałkować na kwadratową warstwę. Grubość powinna wynosić około 0,5 cm, pokrój zwiniętą warstwę na kwadraty o tym samym rozmiarze. Mam 9 kawałków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż dżem na połowie każdego kwadratu, a następnie przykryj go drugą połówką i dobrze dociśnij ciasto na obwodzie, aby nadzienie nie wyciekło. Jeśli chcesz, możesz uczynić pierniki piękniejszymi za pomocą improwizowanych środków, na przykład widelca lub specjalnych urządzeń do cięcia ciasta. Wybierz gruby dżem, bez pestek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz również ozdobić pierniki na wierzchu dowolnym wzorem za pomocą specjalnych cięć lub kawałków ciasta. Teraz ułóż przygotowane pierniki na natłuszczonym papierze do pieczenia. W tym czasie Rozgrzej piekarnik do 180°C. piecz pierniki w tej temperaturze przez 10-12 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj lukier. Jak zrobić lukier? Aby to zrobić, wymieszaj granulowany cukier i mleko w rondlu. Umieść rondel na średnim ogniu, mieszaj jego zawartość, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez 5-6 minut. Świeżo upieczone pierniki posmaruj lukrem i ostudź. Następnie podawaj do stołu. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy