skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić piernik Tula w domu? Przygotuj jedzenie. Najpierw do testu. Zamiast margaryny możesz wziąć masło. Wybierz miód naturalny, bez dodatków, jeśli to możliwe płynny. Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Wlej granulowany cukier do głębokiego żaroodpornego pojemnika, ubij jaja kurze, dodaj sodę, trochę cynamonu i miód. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Wystarczy wziąć trzepaczkę, mikser nie jest potrzebny.
Krok 2:
Następnie dodaj już zmiękczoną margarynę do tego samego pojemnika. Jeśli nie wyjąłeś go wcześniej, zetrzyj margarynę, a następnie dodaj ją do innych produktów. Gdy wszystkie składniki zostaną dobrze wymieszane, umieść pojemnik z zawartością na garnku o odpowiedniej wielkości z wrzącą wodą na 10-15 minut. Przy ciągłym mieszaniu gotuj mieszaninę do uzyskania jednorodnej masy powietrza.
Krok 3:
Wlej około szklanki mąki przesianej przez sito do tej masy. Dobrze wymieszaj i ostudź powstałą masę. Aby przyspieszyć proces, możesz umieścić pojemnik z ciastem w zimnej wodzie na 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W lekko schłodzonym, ale wciąż ciepłym cieście stopniowo dodawaj kolejne 1,5 szklanki mąki przesianej przez sito. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 4:
Zagnieść ciasto najpierw widelcem, a następnie rękami. Pamiętaj, że mąka może zająć ci mniej lub więcej — skup się na samym cieście i dodaj mąkę w częściach! Ciasto powinno dobrze utrzymywać swój kształt, ale nadal być miękkie i elastyczne.
Krok 5:
Posyp powierzchnię roboczą mąką, aby ciasto się nie przykleiło. Przygotowane ciasto rozwałkować na kwadratową warstwę. Grubość powinna wynosić około 0,5 cm, pokrój zwiniętą warstwę na kwadraty o tym samym rozmiarze. Mam 9 kawałków.
Krok 6:
Połóż dżem na połowie każdego kwadratu, a następnie przykryj go drugą połówką i dobrze dociśnij ciasto na obwodzie, aby nadzienie nie wyciekło. Jeśli chcesz, możesz uczynić pierniki piękniejszymi za pomocą improwizowanych środków, na przykład widelca lub specjalnych urządzeń do cięcia ciasta. Wybierz gruby dżem, bez pestek.
Krok 7:
Możesz również ozdobić pierniki na wierzchu dowolnym wzorem za pomocą specjalnych cięć lub kawałków ciasta. Teraz ułóż przygotowane pierniki na natłuszczonym papierze do pieczenia. W tym czasie Rozgrzej piekarnik do 180°C. piecz pierniki w tej temperaturze przez 10-12 minut.
Krok 8:
Przygotuj lukier. Jak zrobić lukier? Aby to zrobić, wymieszaj granulowany cukier i mleko w rondlu. Umieść rondel na średnim ogniu, mieszaj jego zawartość, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez 5-6 minut. Świeżo upieczone pierniki posmaruj lukrem i ostudź. Następnie podawaj do stołu. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g