szarlotka z karmelem

miękkie ciasto drożdżowe o pomarańczowym smaku jest pyszne! Szarlotka z karmelem zmiennokształtna, nieopisanie smaczna i aromatyczna, znika natychmiast ze stołu! Przygotowanie go nie będzie trudne. Jabłka można zastąpić innymi owocami lub jagodami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 67 % 28 g
219 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szarlotkę z karmelem na cieście drożdżowym? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Przygotowanie lepiej zacznij od ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Każdy zrobi olej roślinny. Mam Słonecznik.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do miski. Dodaj suche drożdże i wymieszaj. Ten przepis wymaga drożdży, które natychmiast łączą się z mąką. Nie trzeba ich wcześniej aktywować w ciepłej cieczy. Dlatego wybierając drożdże, uważnie przeczytaj instrukcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innej misce połącz jajko, cukier, cukier waniliowy i sól. Ubij wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej mleko. Powinno być ciepło. Wlej ciepłe mleko do mieszanki jajecznej i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej powstałą mieszankę mleczno-jajeczną do mąki z drożdżami, wlej olej roślinny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki. Ale nie zatykaj całego ciasta mąką, może zachować lekką lepkość. Dodaj skórkę pomarańczową i ponownie zagnieść ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto włożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie i karmel. Możesz użyć dowolnych jabłek, ale lepiej słodko-kwaśnych (odmiany Granny Smith, Simerinka), o elastycznym, gęstym miąższu. Jabłka z luźnym miąższem mogą szybko ugotować się w puree, a my musimy zachować kawałki w całości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jabłka umyć, obrać i posiekać, pokroić w małe plasterki. Jeśli jabłka szybko ciemnieją, skrop je sokiem z cytryny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz przygotuj karmel. Wlej cukier na patelnię, wlej sok pomarańczowy. Umieść na małym ogniu. Mieszając, gotuj karmel, aż pojawi się charakterystyczny złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj masło i gotuj, mieszając, aż masło się rozpuści. Karmel powinien stać się lekko brązowawy. Ale ważne jest, aby w ogóle go nie palić. Dlatego nie odchodź od pieca i cały czas obserwuj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj pokrojone jabłka na patelnię i wymieszaj, aby całkowicie pokryły się karmelem. Dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Jabłka powinny zachować swój kształt.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podczas duszenia jabłek rozwałkuj ciasto w okrąg o średnicy formy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W naczyniu do pieczenia ułóż jabłka w karmelu i spłaszcz. Średnica mojej formy wynosi 20 cm, ale możesz więcej. Najważniejsze jest to, że jabłka pokrywają całe dno wybranego kształtu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na wierzch nadzienia jabłkowego ułóż rozwałkowane ciasto drożdżowe. Na wierzchu ciasta wykonaj małe nacięcia nożem, aby nie puchło podczas pieczenia. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na 40-45 minut. Aby zabezpieczyć piekarnik, umieść kawałek pergaminu lub folii pod formą.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Odwróć gorące ciasto na półmisek, aby nadzienie jabłkowe znalazło się na wierzchu. Lekko schłodzić i można podawać. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy