skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szarlotkę z karmelem na cieście drożdżowym? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Przygotowanie lepiej zacznij od ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Każdy zrobi olej roślinny. Mam Słonecznik.
Krok 2:
Przesiej mąkę do miski. Dodaj suche drożdże i wymieszaj. Ten przepis wymaga drożdży, które natychmiast łączą się z mąką. Nie trzeba ich wcześniej aktywować w ciepłej cieczy. Dlatego wybierając drożdże, uważnie przeczytaj instrukcje.
Krok 3:
W innej misce połącz jajko, cukier, cukier waniliowy i sól. Ubij wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Podgrzej mleko. Powinno być ciepło. Wlej ciepłe mleko do mieszanki jajecznej i wymieszaj.
Krok 5:
Wlej powstałą mieszankę mleczno-jajeczną do mąki z drożdżami, wlej olej roślinny.
Krok 6:
Zagnieść gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki. Ale nie zatykaj całego ciasta mąką, może zachować lekką lepkość. Dodaj skórkę pomarańczową i ponownie zagnieść ciasto.
Krok 7:
Ciasto włożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 8:
Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie i karmel. Możesz użyć dowolnych jabłek, ale lepiej słodko-kwaśnych (odmiany Granny Smith, Simerinka), o elastycznym, gęstym miąższu. Jabłka z luźnym miąższem mogą szybko ugotować się w puree, a my musimy zachować kawałki w całości.
Krok 9:
Jabłka umyć, obrać i posiekać, pokroić w małe plasterki. Jeśli jabłka szybko ciemnieją, skrop je sokiem z cytryny.
Krok 10:
Teraz przygotuj karmel. Wlej cukier na patelnię, wlej sok pomarańczowy. Umieść na małym ogniu. Mieszając, gotuj karmel, aż pojawi się charakterystyczny złoty kolor.
Krok 11:
Dodaj masło i gotuj, mieszając, aż masło się rozpuści. Karmel powinien stać się lekko brązowawy. Ale ważne jest, aby w ogóle go nie palić. Dlatego nie odchodź od pieca i cały czas obserwuj.
Krok 12:
Dodaj pokrojone jabłka na patelnię i wymieszaj, aby całkowicie pokryły się karmelem. Dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Jabłka powinny zachować swój kształt.
Krok 13:
Podczas duszenia jabłek rozwałkuj ciasto w okrąg o średnicy formy.
Krok 14:
W naczyniu do pieczenia ułóż jabłka w karmelu i spłaszcz. Średnica mojej formy wynosi 20 cm, ale możesz więcej. Najważniejsze jest to, że jabłka pokrywają całe dno wybranego kształtu.
Krok 15:
Na wierzch nadzienia jabłkowego ułóż rozwałkowane ciasto drożdżowe. Na wierzchu ciasta wykonaj małe nacięcia nożem, aby nie puchło podczas pieczenia. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na 40-45 minut. Aby zabezpieczyć piekarnik, umieść kawałek pergaminu lub folii pod formą.
Krok 16:
Odwróć gorące ciasto na półmisek, aby nadzienie jabłkowe znalazło się na wierzchu. Lekko schłodzić i można podawać. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g