ciasto z jabłkami i borówkami

bardzo smaczne z gorącym mlekiem lub herbatą. Ciesz się! Borówki brusznicy do tego ciasta można przyjmować zarówno świeże, jak i mrożone. Możesz również zastąpić Borówki żurawiną. Następnie, układając nadzienie, możesz lekko posypać jabłka cukrem, aby zrekompensować kwas jagód. I możesz tak zostawić. Ten przepis znalazłem w jednym magazynie kulinarnym. Bardzo zainteresowała mnie obecność mleka w proszku w cieście - miało to nadać ciastu ciekawy i jasny mleczny smak. W końcu tak się stało.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 72 % 34 g
206 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Do ciasta potrzebujemy mąki, mleka w proszku, skrobi, proszku do pieczenia, skrobi i jajek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem w puszystą pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bez przerywania ubijania dodaj mleko w proszku i skrobię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinno być pół lepkie, płynniejsze ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Farsz. Do nadzienia potrzebujemy słodko-kwaśnych soczystych jabłek i borówek (świeżych lub mrożonych; zamrożone należy lekko rozmrozić, aby jagody rozmroziły się od siebie). Zwykle biorę odmianę Seven-po cięciu nie ciemnieją przez długi czas.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jabłka umyć, osuszyć. Usuń nasiona i pokrój w kliny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W wyłożonym pergaminem i wysmarowanym olejem roślinnym naczyniu do pieczenia ułóż jabłka i borówki brusznicy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Polej jabłka ciastem z borówki brusznicy. Wyrównać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec ciasto przez około 40 minut w 180°C. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Odwróć gotowe ciasto na półmisek i lekko ostudź. W razie potrzeby możesz posypać ciasto cukrem pudrem i pokroić na kawałki.

to ciasto można zrobić tak, jak ja-połóż całe nadzienie jabłkowo-borówkowe na dnie naczynia żaroodpornego i polej ciastem na wierzchu. I możesz zmieniać warstwy ciasta i nadzienia. Otrzymasz około 3 warstw ciasta i 2 warstwy nadzienia. Górną warstwą powinno być ciasto.

w razie potrzeby jabłka można lekko usmażyć na patelni z dodatkiem cukru. Wtedy ciasto będzie miało wyczuwalny karmelowy smak, który w połączeniu z ciastem mleczno-biszkoptowym powinien nadać ciastu swój smak. 

ze względu na obecność mleka w proszku w cieście wierzch ciasta bardzo szybko się rumieni, a wewnątrz ciasto i jabłka nie zostały jeszcze upieczone. Dlatego, aby Góra się nie przypaliła, lepiej przykryć formę podwójną warstwą folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy