skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Do ciasta potrzebujemy mąki, mleka w proszku, skrobi, proszku do pieczenia, skrobi i jajek.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem w puszystą pianę.
Krok 3:
Bez przerywania ubijania dodaj mleko w proszku i skrobię.
Krok 4:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta.
Krok 5:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinno być pół lepkie, płynniejsze ciasto.
Krok 6:
Farsz. Do nadzienia potrzebujemy słodko-kwaśnych soczystych jabłek i borówek (świeżych lub mrożonych; zamrożone należy lekko rozmrozić, aby jagody rozmroziły się od siebie). Zwykle biorę odmianę Seven-po cięciu nie ciemnieją przez długi czas.
Krok 7:
Jabłka umyć, osuszyć. Usuń nasiona i pokrój w kliny.
Krok 8:
W wyłożonym pergaminem i wysmarowanym olejem roślinnym naczyniu do pieczenia ułóż jabłka i borówki brusznicy.
Krok 9:
Polej jabłka ciastem z borówki brusznicy. Wyrównać.
Krok 10:
Piec ciasto przez około 40 minut w 180°C. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Odwróć gotowe ciasto na półmisek i lekko ostudź. W razie potrzeby możesz posypać ciasto cukrem pudrem i pokroić na kawałki.
to ciasto można zrobić tak, jak ja-połóż całe nadzienie jabłkowo-borówkowe na dnie naczynia żaroodpornego i polej ciastem na wierzchu. I możesz zmieniać warstwy ciasta i nadzienia. Otrzymasz około 3 warstw ciasta i 2 warstwy nadzienia. Górną warstwą powinno być ciasto.
w razie potrzeby jabłka można lekko usmażyć na patelni z dodatkiem cukru. Wtedy ciasto będzie miało wyczuwalny karmelowy smak, który w połączeniu z ciastem mleczno-biszkoptowym powinien nadać ciastu swój smak. 
ze względu na obecność mleka w proszku w cieście wierzch ciasta bardzo szybko się rumieni, a wewnątrz ciasto i jabłka nie zostały jeszcze upieczone. Dlatego, aby Góra się nie przypaliła, lepiej przykryć formę podwójną warstwą folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g