bułeczki drożdżowe z wiśniami
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiać mąkę, dodać sól, drożdże, masło cukier i cynamon. Ubij jajka, wymieszaj, a następnie zagniataj, wlej 275 ml zimnego mleka. Rozłóż ciasto na dużą tortillę. Umieść na środku wiśni, zamknij brzegi i ugniataj przez kolejne 4 minuty.
Krok 2:
Podziel ciasto na 10 kulek, włóż je do natłuszczonych papierowych foremek. Pozostaw na 45 minut, aby wykonać nacięcia w kształcie krzyża na bułkach. Rozcieńczyć 2 łyżki. mąka w 5 łyżeczkach.woda. Przenieś mieszaninę do torby cukierniczej i wypełnij ją nacięciami w kształcie krzyża włóż bułki drożdżowe z wiśniami do piekarnika nagrzanego do 180C na 15 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suszone wiśnie - 290 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g