skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do przygotowania bezy bezowej. Lepiej jest wziąć ciepłe białka, w tym celu wcześniej wyjmij jajka z lodówki lub podgrzej je w ciepłej wodzie. Ciepłe białka lepiej się ubijają. Oddzielając białka od żółtek, bądź ostrożny-nawet kropla żółtka nie pozwoli białkom dobrze się ubić. Zamiast waniliny możesz wziąć cukier waniliowy, potrzebujesz łyżeczki. Wanilina jest skoncentrowaną substancją chemiczną, wystarczy trochę.
Krok 2:
Zacznij ubijać białka na niskiej prędkości miksera. Następnie stopniowo zwiększaj prędkość do średniej. Gdy białka zamieniają się w miękką pianę, dodaj części cukru i dodaj wanilinę. Ubijaj białka przez długi czas, 10-15 minut, aż będą błyszczące i gęste. Trzepaczki miksera powinny pozostawiać wyraźne ślady, a po obróceniu miski białka nie wypadną z niej.
Krok 3:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Musi być dobrej jakości, aby beza się do niej nie przykleiła. Lepiej jest wziąć z powłoką teflonową lub silikonową. Ułóż ubite białka na papierze i rozprowadź je równomiernie na całej powierzchni. Mam blachę do pieczenia 30 * 40 cm, Grubość warstwy białka wynosi około półtora cm.
Krok 4:
Rozgrzej piekarnik do 170°C, tryb góra-dół. Umieść w nim blachę do pieczenia z bezą. Piecz bezę przez 15-20 minut. Powinien stać się kremowy i lekko sprężysty po naciśnięciu. Wyjęłam bezę po 15 minutach, bałam się, że za bardzo się zarumieni. Można było trzymać więcej, obniżając temperaturę. Moja beza okazała się trochę miękka.
Krok 5:
Niech beza trochę ostygnie, dosłownie 5 minut. Przykryj go kawałkiem pergaminu i odwróć.
Krok 6:
Ostrożnie zdejmij papier, na którym pieczono bezę. Tutaj zrozumiesz, jak ważna jest jakość papieru. Moja niechętnie się rozdzieliła, beza miejscami pękła. To nie jest przerażające, ponieważ potem zwija się w rolkę, ale weźmiesz pod uwagę ten punkt. Następnie beza musi być całkowicie schłodzona, w przeciwnym razie krem unosi się z ciepła.
Krok 7:
Gdy beza ostygnie, przygotuj krem. Możesz zrobić krem tylko ze śmietany, ale aby był stabilny, lepiej dodać do śmietany ser śmietankowy. Zamiast proszku możesz wziąć cukier. Zamiast truskawek-wszelkie inne jagody, owoce, suszone owoce i orzechy. Możesz użyć dżemu lub dżemu.
Krok 8:
Ubij śmietanę, ser i proszek mikserem, aż będą gęste.
Krok 9:
Umyj truskawki, osusz, Usuń szypułki. Pokrój na małe kawałki.
Krok 10:
Rozprowadź krem równomiernie na powierzchni bezy. Rozłóż na nim kawałki jagód.
Krok 11:
Ostrożnie, składając bezę papierem, zwiń ją w rolkę. Włóż rolkę bezpośrednio do papieru na dwie godziny do lodówki, aby ustabilizować. W gotowej bułce odetnij nierówne krawędzie i udekoruj jagody, czekoladę lub orzechy, jeśli chcesz.
pomimo niewielkich trudności Bardzo podobało mi się również gotowanie, a zwłaszcza jedzenie tej bułki. Okazało się, że jest bardzo delikatny! Tak delikatny i zrównoważony smak! Szczególnie smaczne jest połączenie śmietany i truskawek. Myślę, że upieczę go więcej niż raz!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g