Rolada bezowa ze śmietaną

najdelikatniejszy deser z przewiewnej bezy i śmietany! Lekka jak chmura o delikatnym smaku-ta bułka ozdobi Twój stół na każdą okazję i sprawi, że uroczystość będzie prostą wieczorną herbatą. Używając różnych jagód i owoców do nadzienia, otrzymasz wiele pysznych opcji deserowych.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 34 % 19 g
węglowodany 54 % 30 g
269 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do przygotowania bezy bezowej. Lepiej jest wziąć ciepłe białka, w tym celu wcześniej wyjmij jajka z lodówki lub podgrzej je w ciepłej wodzie. Ciepłe białka lepiej się ubijają. Oddzielając białka od żółtek, bądź ostrożny-nawet kropla żółtka nie pozwoli białkom dobrze się ubić. Zamiast waniliny możesz wziąć cukier waniliowy, potrzebujesz łyżeczki. Wanilina jest skoncentrowaną substancją chemiczną, wystarczy trochę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij ubijać białka na niskiej prędkości miksera. Następnie stopniowo zwiększaj prędkość do średniej. Gdy białka zamieniają się w miękką pianę, dodaj części cukru i dodaj wanilinę. Ubijaj białka przez długi czas, 10-15 minut, aż będą błyszczące i gęste. Trzepaczki miksera powinny pozostawiać wyraźne ślady, a po obróceniu miski białka nie wypadną z niej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Musi być dobrej jakości, aby beza się do niej nie przykleiła. Lepiej jest wziąć z powłoką teflonową lub silikonową. Ułóż ubite białka na papierze i rozprowadź je równomiernie na całej powierzchni. Mam blachę do pieczenia 30 * 40 cm, Grubość warstwy białka wynosi około półtora cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej piekarnik do 170°C, tryb góra-dół. Umieść w nim blachę do pieczenia z bezą. Piecz bezę przez 15-20 minut. Powinien stać się kremowy i lekko sprężysty po naciśnięciu. Wyjęłam bezę po 15 minutach, bałam się, że za bardzo się zarumieni. Można było trzymać więcej, obniżając temperaturę. Moja beza okazała się trochę miękka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Niech beza trochę ostygnie, dosłownie 5 minut. Przykryj go kawałkiem pergaminu i odwróć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostrożnie zdejmij papier, na którym pieczono bezę. Tutaj zrozumiesz, jak ważna jest jakość papieru. Moja niechętnie się rozdzieliła, beza miejscami pękła. To nie jest przerażające, ponieważ potem zwija się w rolkę, ale weźmiesz pod uwagę ten punkt. Następnie beza musi być całkowicie schłodzona, w przeciwnym razie krem unosi się z ciepła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy beza ostygnie, przygotuj krem. Możesz zrobić krem tylko ze śmietany, ale aby był stabilny, lepiej dodać do śmietany ser śmietankowy. Zamiast proszku możesz wziąć cukier. Zamiast truskawek-wszelkie inne jagody, owoce, suszone owoce i orzechy. Możesz użyć dżemu lub dżemu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij śmietanę, ser i proszek mikserem, aż będą gęste.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj truskawki, osusz, Usuń szypułki. Pokrój na małe kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozprowadź krem równomiernie na powierzchni bezy. Rozłóż na nim kawałki jagód.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie, składając bezę papierem, zwiń ją w rolkę. Włóż rolkę bezpośrednio do papieru na dwie godziny do lodówki, aby ustabilizować. W gotowej bułce odetnij nierówne krawędzie i udekoruj jagody, czekoladę lub orzechy, jeśli chcesz.

pomimo niewielkich trudności Bardzo podobało mi się również gotowanie, a zwłaszcza jedzenie tej bułki. Okazało się, że jest bardzo delikatny! Tak delikatny i zrównoważony smak! Szczególnie smaczne jest połączenie śmietany i truskawek. Myślę, że upieczę go więcej niż raz!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy