ciasto na śmietanie i skondensowanym mleku

piękny, bujny, apetyczny, łatwy do gotowania, pyszny do jedzenia! Ciasto na śmietanie i skondensowanym mleku to przepis znany z czasów radzieckich. Taki biszkopt z kakao został upieczony dla domowej Pragi. Nowoczesny dźwięk nadaje ciastu krem z twarogiem, a pikantną nutę - Likier w impregnacji.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 65 % 32 g
272 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto ze śmietaną i skondensowanym mlekiem? Najpierw przygotuj biszkopt. Przygotuj dla niego jedzenie. Jak zrobić biszkopt? Weź miskę, rozbij do niej jajka. Dodaj cukier. Ubij jajka z cukrem mikserem elektrycznym na puszystą, jasną masę. Dodaj śmietanę, wybierz naturalną, wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych. Lepiej, aby zawartość tłuszczu wynosiła od 20% i więcej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj mleko skondensowane. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka. Wymieszaj mieszaninę jajek, aż będzie gładka, można to zrobić nie mikserem, ale szpatułką. Weź sodę, nie daj się zastraszyć dużą ilością-ciasto okazuje się ciężkie, soda jest potrzebna, aby je podnieść.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij sodę sokiem z cytryny lub octem stołowym. W rezultacie nastąpi reakcja między kwasem a zasadą, z uwolnieniem dwutlenku węgla, to on nada herbatnikowi blask. Wlej gaszoną sodę do ciasta i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę i kakao do ciasta. Przesiewanie nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także wzbogaci żywność w tlen, dzięki czemu biszkopt będzie bardziej puszysty i przewiewny. Weź naturalne kakao, bez dodatków, napój taki jak Nesquik nie zadziała.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj formę 24 cm papierem do pieczenia. Możesz podzielić ciasto na 3 części i upiec trzy ciasta. Upiekłam jeden.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść formę z ciastem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40-45 minut. Sprawdź gotowość wykałaczką-jeśli wyjdzie ze środka sucha, biszkopt jest gotowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Niech biszkopt całkowicie ostygnie. Następnie odetnij trochę jego górę. W przyszłości użyj herbatnika do góry nogami. Jego spód jest zawsze gładszy i dlatego będzie górą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas pieczenia i chłodzenia biszkoptu przygotuj krem. Jak zrobić krem? Przygotuj jedzenie. Wybierz krem naturalny, maksymalna zawartość tłuszczu, 33%. Przeczytaj wskazówki, jak z nimi pracować na końcu przepisu. Weź ser twarogowy bez dodatków. Ubij śmietanę na szczyty. Dodaj twaróg i mleko skondensowane. Jeszcze raz ubij. Krem okazuje się dużo, więc możesz wziąć połowę porcji.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój biszkopt na 3 części. Spróbuj zrobić równe ciasta, wycinam je nitką. Wykonuję cięcia nożem, a następnie rozciągam nić po obu stronach. Zrób impregnację. Jak wykonać impregnację? Wymieszaj gorącą wodę z cukrem i dowolnym likierem. Jeśli dzieci jedzą ciasto, zastąp Likier syropem lub dżemem. Pozwól impregnacji ostygnąć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż ciasto. Połóż ciasto na talerzu. Jak powiedziałem, kładziemy wierzch herbatnika na dole. Namocz go, podlewając kilkoma łyżkami impregnatu. Posmaruj ciasto kremem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zrób to samo z innymi ciastami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po złożeniu ciasta posmaruj je kremem ze wszystkich stron. Nie żałuj kremu, ciasto powinno stać się białe.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Udekoruj ciasto według własnych upodobań i wstaw do lodówki na noc.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal / 100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Likier pomarańczowy - 213   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal / 100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy