skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto ze śmietaną i skondensowanym mlekiem? Najpierw przygotuj biszkopt. Przygotuj dla niego jedzenie. Jak zrobić biszkopt? Weź miskę, rozbij do niej jajka. Dodaj cukier. Ubij jajka z cukrem mikserem elektrycznym na puszystą, jasną masę. Dodaj śmietanę, wybierz naturalną, wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych. Lepiej, aby zawartość tłuszczu wynosiła od 20% i więcej.
Krok 2:
Następnie dodaj mleko skondensowane. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka. Wymieszaj mieszaninę jajek, aż będzie gładka, można to zrobić nie mikserem, ale szpatułką. Weź sodę, nie daj się zastraszyć dużą ilością-ciasto okazuje się ciężkie, soda jest potrzebna, aby je podnieść.
Krok 3:
Napełnij sodę sokiem z cytryny lub octem stołowym. W rezultacie nastąpi reakcja między kwasem a zasadą, z uwolnieniem dwutlenku węgla, to on nada herbatnikowi blask. Wlej gaszoną sodę do ciasta i wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę i kakao do ciasta. Przesiewanie nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także wzbogaci żywność w tlen, dzięki czemu biszkopt będzie bardziej puszysty i przewiewny. Weź naturalne kakao, bez dodatków, napój taki jak Nesquik nie zadziała.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Przykryj formę 24 cm papierem do pieczenia. Możesz podzielić ciasto na 3 części i upiec trzy ciasta. Upiekłam jeden.
Krok 7:
Umieść formę z ciastem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40-45 minut. Sprawdź gotowość wykałaczką-jeśli wyjdzie ze środka sucha, biszkopt jest gotowy.
Krok 8:
Niech biszkopt całkowicie ostygnie. Następnie odetnij trochę jego górę. W przyszłości użyj herbatnika do góry nogami. Jego spód jest zawsze gładszy i dlatego będzie górą.
Krok 9:
Podczas pieczenia i chłodzenia biszkoptu przygotuj krem. Jak zrobić krem? Przygotuj jedzenie. Wybierz krem naturalny, maksymalna zawartość tłuszczu, 33%. Przeczytaj wskazówki, jak z nimi pracować na końcu przepisu. Weź ser twarogowy bez dodatków. Ubij śmietanę na szczyty. Dodaj twaróg i mleko skondensowane. Jeszcze raz ubij. Krem okazuje się dużo, więc możesz wziąć połowę porcji.
Krok 10:
Pokrój biszkopt na 3 części. Spróbuj zrobić równe ciasta, wycinam je nitką. Wykonuję cięcia nożem, a następnie rozciągam nić po obu stronach. Zrób impregnację. Jak wykonać impregnację? Wymieszaj gorącą wodę z cukrem i dowolnym likierem. Jeśli dzieci jedzą ciasto, zastąp Likier syropem lub dżemem. Pozwól impregnacji ostygnąć.
Krok 11:
Złóż ciasto. Połóż ciasto na talerzu. Jak powiedziałem, kładziemy wierzch herbatnika na dole. Namocz go, podlewając kilkoma łyżkami impregnatu. Posmaruj ciasto kremem.
Krok 12:
Zrób to samo z innymi ciastami.
Krok 13:
Po złożeniu ciasta posmaruj je kremem ze wszystkich stron. Nie żałuj kremu, ciasto powinno stać się białe.
Krok 14:
Udekoruj ciasto według własnych upodobań i wstaw do lodówki na noc.
Krok 15:
Smacznego!
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal / 100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Likier pomarańczowy - 213 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal / 100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g