ciasteczka bez drożdży

pyszne! Szybko! Gotuj z całą rodziną! Ciasto francuskie bez drożdży to niezwykle prosty i bardzo łatwy przepis na domowe wypieki na herbatę. Ponieważ ciasto francuskie jest już gotowe, gotowanie zajmuje minimum czasu i wysiłku. Jeśli masz gotowe ciasto, przepis jest idealny na szybką przekąskę na rodzinną herbatę. Takie proste ciasteczka można również przygotować nawet z dziećmi - to bardzo ekscytujący i zabawny proces!
VallinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 21 % 16 g
węglowodany 72 % 55 g
390 kcal
IG: 0 / 40 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Wstępnie rozmrozić ciasto francuskie.

2. Posyp powierzchnię roboczą odrobiną mąki pszennej, aby ciasto się nie przykleiło. Wyjmij ciasto z opakowania i zwiń je w cienki arkusz o grubości nie większej niż 5 mm (lub lepiej jeszcze cieńszy).

3. Posyp zwinięty arkusz połową porcji cukru i dociśnij go rękami lub wałkiem do ciasta, aby położył się mocniej i przykleił do ciasta.

4. Następnie ostrożnie odwróć arkusz ciasta na drugą stronę i wlej na niego drugą połowę cukru. Ponownie zmiksuj cukier do ciasta rękami.

5. Chwytając krawędź ciasta z jednej strony, delikatnie zwiń je w rolkę do środka arkusza. Konieczne jest zwijanie tak mocno, jak to możliwe, aby cukier nie wylał się ze środka.

6. Chwytając krawędź ciasta po przeciwnej stronie, zwiń go w środku arkusza.

7. Ostrożnie przenieś ciasto zwinięte w rolkę na pergamin i zawiń w nim. Następnie włóż do zamrażarki, aby całkowicie schłodzić przez 15 minut.

8. Włącz piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza.

9. Po 15 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Rozwiń Papier i pokrój rolkę w cienkie kółka o grubości około 1 mm.

10. Połóż arkusz papieru do pieczenia na blasze do pieczenia. Następnie rozłóż na nim kółka ciasta. Ponieważ podczas pieczenia ciastka wzrosną, należy zachować odległość między ciasteczkami 4-5 cm od siebie.

11. Włóż ciasteczka do nagrzanego piekarnika na 5 minut, piecz na złoty kolor.

12. Następnie wyjmij blachę do pieczenia z ciasteczkami z piekarnika i użyj szpatułki, aby obrócić je na drugą stronę.

13. Ponownie włóż blachę do pieczenia z ciasteczkami do piekarnika, aby druga strona również zarumieniła się na apetyczną, opaloną skórkę.

gotowe ciastka francuskie są lekko schłodzone i można je podawać z herbatą lub kawą!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy