skład / składniki
metoda gotowania
1. Wstępnie rozmrozić ciasto francuskie.
2. Posyp powierzchnię roboczą odrobiną mąki pszennej, aby ciasto się nie przykleiło. Wyjmij ciasto z opakowania i zwiń je w cienki arkusz o grubości nie większej niż 5 mm (lub lepiej jeszcze cieńszy).
3. Posyp zwinięty arkusz połową porcji cukru i dociśnij go rękami lub wałkiem do ciasta, aby położył się mocniej i przykleił do ciasta.
4. Następnie ostrożnie odwróć arkusz ciasta na drugą stronę i wlej na niego drugą połowę cukru. Ponownie zmiksuj cukier do ciasta rękami.
5. Chwytając krawędź ciasta z jednej strony, delikatnie zwiń je w rolkę do środka arkusza. Konieczne jest zwijanie tak mocno, jak to możliwe, aby cukier nie wylał się ze środka.
6. Chwytając krawędź ciasta po przeciwnej stronie, zwiń go w środku arkusza.
7. Ostrożnie przenieś ciasto zwinięte w rolkę na pergamin i zawiń w nim. Następnie włóż do zamrażarki, aby całkowicie schłodzić przez 15 minut.
8. Włącz piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza.
9. Po 15 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Rozwiń Papier i pokrój rolkę w cienkie kółka o grubości około 1 mm.
10. Połóż arkusz papieru do pieczenia na blasze do pieczenia. Następnie rozłóż na nim kółka ciasta. Ponieważ podczas pieczenia ciastka wzrosną, należy zachować odległość między ciasteczkami 4-5 cm od siebie.
11. Włóż ciasteczka do nagrzanego piekarnika na 5 minut, piecz na złoty kolor.
12. Następnie wyjmij blachę do pieczenia z ciasteczkami z piekarnika i użyj szpatułki, aby obrócić je na drugą stronę.
13. Ponownie włóż blachę do pieczenia z ciasteczkami do piekarnika, aby druga strona również zarumieniła się na apetyczną, opaloną skórkę.
gotowe ciastka francuskie są lekko schłodzone i można je podawać z herbatą lub kawą!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g