skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki do ciasta.
Krok 2:

W misce z ciastem rozbij jajka.
Krok 3:

Dodaj ekstrakt waniliowy i szczyptę soli.
Krok 4:

Dodaj cukier.
Krok 5:

Dobrze ubij miksturę.
Krok 6:

Zwiększy swoją objętość i stanie się lekka.
Krok 7:

Dodaj wodę i olej. Wymieszać.
Krok 8:

Wymieszaj mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia.
Krok 9:

Przygotuj pierścienie do pieczenia lub dzieloną formę. Aby zapobiec wypadaniu pergaminu pod pierścieniami, owiń go wokół pierścienia.
Krok 10:

Dodaj mąkę, skrobię i kakao do płynnej mieszanki.
Krok 11:

Pamiętaj, aby przesiać.
Krok 12:

Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 13:

Rozłóż ciasto na trzech foremkach i piecz w temperaturze 170-180 stopni przez 20 minut. Pamiętaj, aby spróbować gotowości. Schłodzić gotowe herbatniki w formach w chłodnym miejscu, można je przechowywać w lodówce (lepiej bez niego).
Krok 14:

Przygotuj składniki kremu.
Krok 15:

Ubij zimną śmietanę z 4 łyżeczkami.zagęszczacza na puszystą masę.
Krok 16:

Zostaw piękne wiśnie do dekoracji, zdemontuj resztę i wyjmij nasiona.
Krok 17:

Do mascarpone dodaj wanilię, cukier puder i 4 łyżeczki.zagęszczacza. Ubić.
Krok 18:

Do mascarpone dodaj śmietanę i wymieszaj. Krem jest gotowy.
Krok 19:

Wyjmij schłodzone herbatniki z pierścieni.
Krok 20:

Ułożyć dolne ciasto i namoczyć sokiem wiśniowym lub polewą.
Krok 21:

Posmaruj połową kremu.
Krok 22:

Spłaszcz, aby boki pozostały czyste (nagie).
Krok 23:

Ułóż jeżyny i czereśnie równą warstwą.
Krok 24:

Połóż najpiękniejsze jagody na krawędzi.
Krok 25:

Dalej-drugie ciasto, impregnacja i krem. Dalej-trzecie ciasto. Umieść ciasto na zimno na 1 godzinę.
Krok 26:

Ganache potrzebuje śmietany i czekolady.
Krok 27:

Zagotuj śmietanę.
Krok 28:

Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę.
Krok 29:

Mieszaj, aż będzie gładka i ostudź (ale nie zastygnij).
Krok 30:

Przykryj ciasto.
Krok 31:

W razie potrzeby wykonaj kapanie.
Krok 32:

Udekoruj owocami.
Krok 33:

Kroi się takie ciasta, gdy są namoczone i zaparzone. Wtedy nie rozpadają się tak bardzo na kawałki.
Krok 34:

Jeśli robisz cięcie ciasta na zdjęcie - za każdym razem wytrzyj nóż. Więc cięcie będzie czyste. A jeśli tniesz gorącym nożem, cięcie będzie bardzo równe i piękne.
Krok 35:

Tak pięknie i smacznie w ciągu godziny możesz zrobić ucztę weselną.
Krok 36:

Jeśli chcesz białe ciasto, zastąp kakao skrobią, weź białą czekoladę do ganache, a brzoskwinie, morele, białe porzeczki, karmelizowana gruszka, cytryna nadają się z owoców jagodowych...
to ciasto nadaje się na domowe małe wesele lub na drugi dzień ślubu, kiedy zbierają się tylko najbliżsi ludzie, a duży tort weselny jest już zjedzony.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal / 100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Sok wiśniowy - 47 kcal/100g
- Zagęszczacz - 0 kcal / 100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g



