nagie ciasto owocowe biszkopt czekoladowy z mascarpone

Szybki, prosty, bardzo ładny! Pyszne ciasto na wesele! Ciasto jest małe, można je zwiększyć w objętości, zwiększając liczbę składników. Smaki w nim są dobrze wyważone, nie jest mdły słodki, z goryczką, z delikatnością biszkoptu i śmietany. Radzę, nikt nie będzie żałował!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 41 % 18 g
węglowodany 48 % 21 g
269 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce z ciastem rozbij jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj ekstrakt waniliowy i szczyptę soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze ubij miksturę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiększy swoją objętość i stanie się lekka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj wodę i olej. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj pierścienie do pieczenia lub dzieloną formę. Aby zapobiec wypadaniu pergaminu pod pierścieniami, owiń go wokół pierścienia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj mąkę, skrobię i kakao do płynnej mieszanki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pamiętaj, aby przesiać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż ciasto na trzech foremkach i piecz w temperaturze 170-180 stopni przez 20 minut. Pamiętaj, aby spróbować gotowości. Schłodzić gotowe herbatniki w formach w chłodnym miejscu, można je przechowywać w lodówce (lepiej bez niego).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przygotuj składniki kremu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ubij zimną śmietanę z 4 łyżeczkami.zagęszczacza na puszystą masę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zostaw piękne wiśnie do dekoracji, zdemontuj resztę i wyjmij nasiona.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Do mascarpone dodaj wanilię, cukier puder i 4 łyżeczki.zagęszczacza. Ubić.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Do mascarpone dodaj śmietanę i wymieszaj. Krem jest gotowy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wyjmij schłodzone herbatniki z pierścieni.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ułożyć dolne ciasto i namoczyć sokiem wiśniowym lub polewą.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Posmaruj połową kremu.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Spłaszcz, aby boki pozostały czyste (nagie).

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ułóż jeżyny i czereśnie równą warstwą.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Połóż najpiękniejsze jagody na krawędzi.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Dalej-drugie ciasto, impregnacja i krem. Dalej-trzecie ciasto. Umieść ciasto na zimno na 1 godzinę.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Ganache potrzebuje śmietany i czekolady.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Zagotuj śmietanę.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Mieszaj, aż będzie gładka i ostudź (ale nie zastygnij).

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Przykryj ciasto.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    W razie potrzeby wykonaj kapanie.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Udekoruj owocami.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Kroi się takie ciasta, gdy są namoczone i zaparzone. Wtedy nie rozpadają się tak bardzo na kawałki.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Jeśli robisz cięcie ciasta na zdjęcie - za każdym razem wytrzyj nóż. Więc cięcie będzie czyste. A jeśli tniesz gorącym nożem, cięcie będzie bardzo równe i piękne.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Tak pięknie i smacznie w ciągu godziny możesz zrobić ucztę weselną.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Jeśli chcesz białe ciasto, zastąp kakao skrobią, weź białą czekoladę do ganache, a brzoskwinie, morele, białe porzeczki, karmelizowana gruszka, cytryna nadają się z owoców jagodowych...

to ciasto nadaje się na domowe małe wesele lub na drugi dzień ślubu, kiedy zbierają się tylko najbliżsi ludzie, a duży tort weselny jest już zjedzony.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal / 100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Sok wiśniowy - 47   kcal/100g
  • Zagęszczacz - 0   kcal / 100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy