ciasto zwiewne z kremem

pyszne, chrupiące, święto każdego dnia! Ciasto zwiewne z kremem-przepis z czasów radzieckich, to beza z kremem maślanym. Te ciasta były sprzedawane we wszystkich kuchniach w kraju. Ale nie są trudne do przygotowania w domu, poza tym produkty będą potrzebne najbardziej konwencjonalne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 24 % 17 g
węglowodany 74 % 53 g
372 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zwiewne ciasto z kremem? Przygotuj jedzenie. Pierwsza rzecz dla bezy. Waga białek podana w przepisie jest równa około trzem białkom z jaj kategorii C1. Weź 3 jajka, dobrze je umyj i wytrzyj serwetkami. Oddziel białka od żółtek. Usuń żółtka, będą potrzebne do kremu. Zamiast kwasu cytrynowego możesz użyć soku z cytryny, łyżeczki. Zamiast waniliny — cukier waniliowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Białka wlać do czystej i beztłuszczowej miski. Zacznij je ubijać na małych obrotach miksera. Poczekaj, aż zamienią się w jasną pianę i zacznij dodawać cukier partiami. Zwiększ prędkość do średniej. Ubijaj każdą porcję przez kilka minut, aby kryształy cukru miały czas na rozpuszczenie. Przed ostatnim dodaniem dodaj kwas cytrynowy i wanilinę. Po dodaniu całego cukru włącz mikser na maksymalne obroty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij białka, aż osiągną strome szczyty — nie powinny spaść po zatrzymaniu ubijania. Przenieś ubite białka do worka do szprycowania. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Umieść na nim ciasta o dowolnym kształcie. Użyłem dyszy "gwiazda" i zrobiłem długie loki. Możesz zrobić okrągłe, jak standardowe bezy. Ich liczba powinna być parzysta, aby następnie połączyć połówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 100°C, jeśli jest elektryczny, wybierz tryb góra-dół. Umieść blachę do pieczenia z bezą do wyschnięcia na 1-1, 5 godziny. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Beza powinna stać się lekka i sucha nie tylko na zewnątrz, ale także na uskoku. Po upływie czasu wyłącz ogrzewanie i pozostaw bezę do ostygnięcia bezpośrednio w piekarniku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj krem. Przygotuj dla niego jedzenie. Weź najsmaczniejszy i najbardziej naturalny olej, bez tłuszczów roślinnych w kompozycji. Smak potrawy będzie zależeć od jego jakości. Wyjmij go z lodówki wcześniej, masło powinno stać się miękkie. Odmierz odpowiednią ilość żółtka — mam dokładnie jedno. Ilość cukru może się różnić w zależności od preferencji — ten przepis jest przeznaczony dla słodyczy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź patelnię z grubym dnem, wlej do niej mleko. Dodaj żółtko, wymieszaj. Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez 5-7 minut, aż zgęstnieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij gotowy syrop z ognia i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Mieszaj go od czasu do czasu, aby zapobiec tworzeniu się skórki na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż miękkie masło do miski i zacznij ubijać mikserem. Gdy będzie puszysty, zacznij dodawać schłodzony syrop. Dodaj łyżkę, nie przestając ubijać masła mikserem na średnich obrotach. Po dodaniu całej masy ubijaj krem jeszcze przez kilka minut. Możesz dodać koniak do śmietany, jeśli tylko dorośli jedzą ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś krem do worka do szprycowania. Wyciśnij krem w dowolny wzór na jedną połowę bezy. Użyłem dyszy "Star" o małym rozmiarze. Przykryj bezę kremem drugą połówką o tej samej wielkości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj gotowe ciasta. Możesz ozdobić je według własnych upodobań. Skropiłam rozpuszczoną czekoladą i posypałam liofilizowanymi malinami. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

aby białko było dobrze ubite, jajka muszą być świeże i schłodzone (z lodówki), a naczynia do ubijania suche i czyste, bez śladów tłuszczu. Oddzielając białka od żółtek, upewnij się, że do białka nie dostanie się ani kropla żółtka. Aby uzyskać lepsze ubijanie, do białek można dodać niewielką szczyptę soli lub kilka kropli soku z cytryny (octu). Ubijaj mikserem na najniższej prędkości, zwiększając prędkość podczas ubijania.
Wybierz emaliowane, ceramiczne lub szklane naczynia do ubijania (w żadnym wypadku nie aluminiowe, ponieważ białka zmienią kolor na szary!). 

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy