ciasto Ptasie mleko na agarze

delikatne zwiewne ciasto podbije Twoje serce na zawsze! Chciałem zrobić to ciasto bardzo dawno temu, ale nadal nie mogłem znaleźć agaru-agaru, a przez przypadek go znalazłem, a pierwszą rzeczą, z której zrobiłem to legendarne ciasto! Suflet okazuje się bardzo delikatny, przewiewny, ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Ciasto okazuje się dość sycące, dzięki czemu można je nakarmić dużą firmą.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 30 % 23 g
węglowodany 66 % 50 g
413 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dzielimy jajka na białka i żółtka. Wysyłamy białka do lodówki, potrzebujemy ich trochę później.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij miękkie masło z cukrem, aż będzie puszyste. Dokładnie ubij, aby cukier rozpuścił się tak bardzo, jak to możliwe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj żółtka i ponownie dokładnie ubij.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę i dodaj do mieszanki olejowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagniataj ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na papierze do pieczenia formujemy 2 ciasta w rozmiar formy, w której zbieramy ciasto (moja forma ma 22 cm, ale zrobi więcej).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 C przez około 10 minut, uważaj na każdy piekarnik inny, uważaj na gotowość (byłem lekko rozproszony i przez 10 minut moje brzegi są już przyzwoicie zrumienione). Wyjmujemy ciasta z piekarnika, przycinamy do wielkości formy i pozostawiamy do ostygnięcia, ciasta są kruche.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Składniki na suflet.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Namocz agar w 140 ml wody i pozostaw na kilka godzin.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij miękkie masło ze skondensowanym mlekiem i nalewką waniliową na bujną masę, odłóż na bok (nie chowaj w lodówce).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po kilku godzinach podpalamy wodę z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Ciągle mieszaj, aby agar całkowicie się rozpuścił. Gotuj przez minutę i dodaj cukier.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciągle mieszając, doprowadzamy syrop do wrzenia, cukier powinien całkowicie się rozpuścić, gdy masa wzrośnie i zostanie mocno popękana, usuwamy go z ognia. Pozwól syropowi ostygnąć gdzieś do 80C (temperatura nie jest ważna, po prostu pozostaw syrop na 5-10 minut).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ubij białka na puszystą masę, wlej sok z cytryny i ubij do gęstości.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciągle ubijając, wlej schłodzony syrop cienkim strumieniem. Masa znacznie wzrośnie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj śmietanę do bitych białek w częściach i wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Po wprowadzeniu całego kremu suflet jest gotowy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż ciasto na dnie dzielonej formy, wlej połowę sufletu na wierzch, rozłóż drugie ciasto i pozostały suflet. Ciasto wysyłamy do lodówki do zestalenia na 2-3 godziny.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Kiedy suflet jest na wierzchu, możesz zrobić lukier. Aby to zrobić, rozpuść czekoladę z masłem, pozwól jej trochę ostygnąć i wlej ciasto na wierzch i ponownie wyślij ciasto do lodówki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Uwalniamy zamrożone ciasto z formy, w tym celu konieczne jest przejście nożem wzdłuż boków.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    To ciasto okazuje się w przekroju! Smacznego!

pomimo wielu kroków ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Najważniejsze jest, aby wcześniej namoczyć agar, aby nie czekać, aż się zaparzy. Być może niektórzy będą zdezorientowani ilością cukru w sufle, osobiście byłem zdezorientowany, ale bałem się zmniejszyć, w rezultacie ciasto okazało się bardzo smaczne i wcale nie mdłe, lukier z czarnej gorzkiej czekolady dobrze grał, podkreśla słodycz sufletu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy