skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki na ciasta.
Krok 2:

Dzielimy jajka na białka i żółtka. Wysyłamy białka do lodówki, potrzebujemy ich trochę później.
Krok 3:

Ubij miękkie masło z cukrem, aż będzie puszyste. Dokładnie ubij, aby cukier rozpuścił się tak bardzo, jak to możliwe.
Krok 4:

Dodaj żółtka i ponownie dokładnie ubij.
Krok 5:

Przesiej mąkę i dodaj do mieszanki olejowej.
Krok 6:

Zagniataj ciasto.
Krok 7:

Na papierze do pieczenia formujemy 2 ciasta w rozmiar formy, w której zbieramy ciasto (moja forma ma 22 cm, ale zrobi więcej).
Krok 8:

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 C przez około 10 minut, uważaj na każdy piekarnik inny, uważaj na gotowość (byłem lekko rozproszony i przez 10 minut moje brzegi są już przyzwoicie zrumienione). Wyjmujemy ciasta z piekarnika, przycinamy do wielkości formy i pozostawiamy do ostygnięcia, ciasta są kruche.
Krok 9:

Składniki na suflet.
Krok 10:

Namocz agar w 140 ml wody i pozostaw na kilka godzin.
Krok 11:

Ubij miękkie masło ze skondensowanym mlekiem i nalewką waniliową na bujną masę, odłóż na bok (nie chowaj w lodówce).
Krok 12:

Po kilku godzinach podpalamy wodę z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Ciągle mieszaj, aby agar całkowicie się rozpuścił. Gotuj przez minutę i dodaj cukier.
Krok 13:

Ciągle mieszając, doprowadzamy syrop do wrzenia, cukier powinien całkowicie się rozpuścić, gdy masa wzrośnie i zostanie mocno popękana, usuwamy go z ognia. Pozwól syropowi ostygnąć gdzieś do 80C (temperatura nie jest ważna, po prostu pozostaw syrop na 5-10 minut).
Krok 14:

Ubij białka na puszystą masę, wlej sok z cytryny i ubij do gęstości.
Krok 15:

Ciągle ubijając, wlej schłodzony syrop cienkim strumieniem. Masa znacznie wzrośnie.
Krok 16:

Dodaj śmietanę do bitych białek w częściach i wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Po wprowadzeniu całego kremu suflet jest gotowy.
Krok 17:

Rozłóż ciasto na dnie dzielonej formy, wlej połowę sufletu na wierzch, rozłóż drugie ciasto i pozostały suflet. Ciasto wysyłamy do lodówki do zestalenia na 2-3 godziny.
Krok 18:

Kiedy suflet jest na wierzchu, możesz zrobić lukier. Aby to zrobić, rozpuść czekoladę z masłem, pozwól jej trochę ostygnąć i wlej ciasto na wierzch i ponownie wyślij ciasto do lodówki.
Krok 19:

Uwalniamy zamrożone ciasto z formy, w tym celu konieczne jest przejście nożem wzdłuż boków.
Krok 20:

To ciasto okazuje się w przekroju! Smacznego!
pomimo wielu kroków ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Najważniejsze jest, aby wcześniej namoczyć agar, aby nie czekać, aż się zaparzy. Być może niektórzy będą zdezorientowani ilością cukru w sufle, osobiście byłem zdezorientowany, ale bałem się zmniejszyć, w rezultacie ciasto okazało się bardzo smaczne i wcale nie mdłe, lukier z czarnej gorzkiej czekolady dobrze grał, podkreśla słodycz sufletu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g

