skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Fatir? Przygotuj składniki, ponieważ jest ich bardzo mało. Potrzebujemy masła tylko do smarowania półproduktów z ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Woda-butelkowana lub filtrowana, temperatura pokojowa.
Krok 2:
Posiekaj obraną, umytą i wysuszoną cebulę w cienkie półpierścienie. Lekko dodaj cebulę i pamiętaj o niej rękami. Aby zapach nie przedostał się na twoje ręce, zrób to w rękawiczkach.
Krok 3:
Oddzielnie w misce przesiej mąkę pszenną. Dodaj do niego sól, wlej 2 łyżki oleju roślinnego i wodę. Zagnieść elastyczne ciasto. Konsystencja powinna być jak pierogi. Weź pod uwagę, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja!
Krok 4:
Rozwałkuj ciasto w kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Krok 5:
Podziel schłodzone ciasto na trzy równe części.
Krok 6:
Nasmaruj również powierzchnię roboczą stołu olejem roślinnym, wałkiem do ciasta. Rozwałkuj każdą część ciasta na bardzo cienką prostokątną warstwę. Ciasto dosłownie powinno prześwitywać, ale musisz być bardzo ostrożny, aby go nie rozerwać.
Krok 7:
Połóż część cebuli na krawędzi warstwy ciasta, jak pokazano na zdjęciu.
Krok 8:
Zawiń warstwę ciasta w cienką i długą bułkę.
Krok 9:
Zwiń pasek ciasta z nadzieniem w ślimaka, jak pokazano na zdjęciu. Pozostaw każdy ślimak na stole na 10 minut, przykrywając je folią spożywczą, aby ciasto się nie zwietrzało.
Krok 10:
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Przełóż na blachę do pieczenia ślimaków. Rękami naoliwionymi delikatnie rozciągnij je w cienkie tortille. Posmaruj tortille roztopionym masłem, nakłuj widelcem. Jeśli dodałeś trochę soli do ciasta, możesz również dodać ciastka grubą solą.
Krok 11:
Piecz tortille na złoty kolor. Nie piszę, ile czasu to zajmie, ponieważ zależy to tylko od specyfiki Twojego piekarnika. Śledź proces. Wyjmij fatirs z piekarnika, lekko skrop je wodą i przykryj ręcznikiem. Pozostaw je w ten sposób na 15-20 minut. W tym czasie staną się miękkie.
Krok 12:
Podawaj tortille z herbatą lub jako dodatek do jakiegoś Dania zamiast chleba.
Krok 13:
Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g