skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej ciepłe mleko i wodę do miski. Cukier rozpuszczamy w płynie, dodajemy łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj mieszaninę, dodaj suche drożdże. Wymieszaj mieszaninę, aby drożdże się rozdzieliły. Pozostaw miskę mieszanki drożdży w ciepłym miejscu na 15 minut. Drożdże powinny się aktywować, na powierzchni mieszaniny pojawiła się piana. Wlej olej roślinny do mieszanki, dodaj sól. Ponownie wymieszaj.
Krok 2:
Wlej przesianą mąkę pszenną do płynu. Dodaj mąkę w częściach, za każdym razem dobrze wymieszaj masę, aby mąka nie zebrała się w grudki.
Krok 3:
Gdy ciasto stanie się trudne do mieszania szpatułką, przenieś je na posypaną mąką deskę i kontynuuj ugniatanie rękami. Ciasto drożdżowe uwielbia ręce, więc ugniataj je tak długo, jak to możliwe. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie, lekko przylegające do dłoni. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj je ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.
Krok 4:
W międzyczasie przygotuj nadzienie do ciasta. Do miski wkładamy twarożek, dodajemy starty ser, do smaku można użyć kilku odmian sera. Umyj świeżą pietruszkę i koperek, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj nożem. Warzywa wkładamy do miski z twarogiem i serem. Wbij jajko kurze, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj masę.
Krok 5:
Gotowe ciasto dzieli się na kilka części. Rozwałkuj każdy na cienkie ciasto. Umieść nadzienie na środku ciasta, przymocuj krawędzie jak torbę i ponownie zwiń bułkę z nadzieniem w ciasto.
Krok 6:
Ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. W środku ciasta robimy mały otwór, aby para mogła się wydostać. Posmaruj ciasto roztopionym masłem i wyślij do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Krok 7:
Osetyjskie ciasto z twarogiem i ziołami jest gotowe. Podajemy go do herbaty. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg"vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g