osetyjskie ciasto z twarogiem i ziołami

bardzo smaczne i aromatyczne, z pikantnym nadzieniem ciasto! Ciasta osetyjskie są obecnie dość popularnym tradycyjnym ciastem kaukaskim w naszym kraju. Przygotuj takie ciasta z różnymi nadzieniami: z ziemniakami i serem, z dynią, z twarogiem i ziołami. Zastanówmy się nad ostatnim przepisem. Ciasta z twarogiem i ziołami docenią smakosze, którzy lubią wypieki i potrawy o niezwykłym połączeniu w smaku, na przykład delikatny twarożek i ser, zioła, ostre przyprawy. Pomimo tego, że ciasta są przygotowywane z ciasta drożdżowego, są bardzo cienkie, miękkie i delikatne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 25 % 11 g
węglowodany 48 % 21 g
229 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej ciepłe mleko i wodę do miski. Cukier rozpuszczamy w płynie, dodajemy łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj mieszaninę, dodaj suche drożdże. Wymieszaj mieszaninę, aby drożdże się rozdzieliły. Pozostaw miskę mieszanki drożdży w ciepłym miejscu na 15 minut. Drożdże powinny się aktywować, na powierzchni mieszaniny pojawiła się piana. Wlej olej roślinny do mieszanki, dodaj sól. Ponownie wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej przesianą mąkę pszenną do płynu. Dodaj mąkę w częściach, za każdym razem dobrze wymieszaj masę, aby mąka nie zebrała się w grudki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ciasto stanie się trudne do mieszania szpatułką, przenieś je na posypaną mąką deskę i kontynuuj ugniatanie rękami. Ciasto drożdżowe uwielbia ręce, więc ugniataj je tak długo, jak to możliwe. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie, lekko przylegające do dłoni. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj je ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie do ciasta. Do miski wkładamy twarożek, dodajemy starty ser, do smaku można użyć kilku odmian sera. Umyj świeżą pietruszkę i koperek, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj nożem. Warzywa wkładamy do miski z twarogiem i serem. Wbij jajko kurze, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto dzieli się na kilka części. Rozwałkuj każdy na cienkie ciasto. Umieść nadzienie na środku ciasta, przymocuj krawędzie jak torbę i ponownie zwiń bułkę z nadzieniem w ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. W środku ciasta robimy mały otwór, aby para mogła się wydostać. Posmaruj ciasto roztopionym masłem i wyślij do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Osetyjskie ciasto z twarogiem i ziołami jest gotowe. Podajemy go do herbaty. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg"vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy