skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj określone produkty. Kup masło dobrej jakości, o zawartości tłuszczu co najmniej 72%. Dżem może być dowolnej odmiany, ale preferowane jest jabłko lub pigwa - jego kwaśność w smaku podkreśla słodycz kruchego ciasta.
Krok 2:

Przenieś masło do głębokiego pojemnika, rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej prawie do wrzenia.
Krok 3:

Wlej do głębokiej miski i lekko ostudź, a następnie wbij tam jajko kurze, dodaj cukier granulowany, szczyptę soli. Dokładnie ubij całą zawartość pojemnika, uważając, aby nie rozpryskiwać wszystkiego dookoła.
Krok 4:

Przesiać mąkę pszenną do miski, zagnieść ciasne, plastyczne ciasto kruche.
Krok 5:

Jeśli masz wolny czas, zawiń kulkę ciasta w folię spożywczą i wyjmij na zimno na około 20-30 minut. Jeśli nie ma czasu, natychmiast zacznij toczyć i piec.
Krok 6:

Połóż papier pergaminowy na powierzchni roboczej, połóż na nim kruche ciasto i rozwałkuj w prostokątną warstwę o grubości 1 cm - nie musi być gładka, ponieważ krawędzie po upieczeniu zostaną odcięte i trafią na okruchy.
Krok 7:

Piec warstwę ciasta w piekarniku w temperaturze 200 C przez około 12-15 minut, nie brązowiejąc mocno. Ostudzić.
Krok 8:

Odetnij krawędzie, zamieniając upieczone ciasto w prostokąt lub kwadrat.
Krok 9:

Pokrój w paski 10 * 5 cm z tej objętości produktów otrzymasz 4 paski i kawałki na okruchy - włóż kawałki do głębokiego pojemnika i posiekaj rękami lub w misce robota kuchennego.
Krok 10:

Nasmaruj dwa paski przygotowanym dżemem, nakładając go gęstą warstwą.
Krok 11:

Ułóż na wierzchu dwa pozostałe paski.
Krok 12:

Ponownie posmaruj dżemem, przeciągnij nożem wzdłuż krawędzi ciasta, usuwając nadmiar dżemu. Posyp pokruszoną kruszonką na wierzchu. Udekoruj deser według własnych upodobań i podawaj z herbatą lub kawą.
Pasek piasku z dżemem spodoba się nie tylko dzieciom, ale także dorosłym, ponieważ taki deser pochodzi z radzieckiego dzieciństwa - sprzedawano go w jadalniach i kawiarniach wraz z lodami w kubkach waflowych! Dzięki temu przepisowi możesz stworzyć pyszny przysmak w zaledwie 50 minut i zafundować go rodzinie lub przyjaciołom.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g

