pasek piasku z dżemem

pyszny kruchy deser z soczystą warstwą! Pasek piasku z dżemem przygotowuje się jednym tchem, ponieważ ciasto kruche jest słusznie uważane za jedno z najłatwiejszych do przygotowania. Deser najlepiej podawać z niesłodzonym gorącym napojem, aby smak przysmaku był w pełni otwarty: kawa,herbata, cappuccino, latte itp.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 23 % 17 g
węglowodany 69 % 52 g
376 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Kup masło dobrej jakości, o zawartości tłuszczu co najmniej 72%. Dżem może być dowolnej odmiany, ale preferowane jest jabłko lub pigwa - jego kwaśność w smaku podkreśla słodycz kruchego ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś masło do głębokiego pojemnika, rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej prawie do wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej do głębokiej miski i lekko ostudź, a następnie wbij tam jajko kurze, dodaj cukier granulowany, szczyptę soli. Dokładnie ubij całą zawartość pojemnika, uważając, aby nie rozpryskiwać wszystkiego dookoła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiać mąkę pszenną do miski, zagnieść ciasne, plastyczne ciasto kruche.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli masz wolny czas, zawiń kulkę ciasta w folię spożywczą i wyjmij na zimno na około 20-30 minut. Jeśli nie ma czasu, natychmiast zacznij toczyć i piec.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż papier pergaminowy na powierzchni roboczej, połóż na nim kruche ciasto i rozwałkuj w prostokątną warstwę o grubości 1 cm - nie musi być gładka, ponieważ krawędzie po upieczeniu zostaną odcięte i trafią na okruchy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec warstwę ciasta w piekarniku w temperaturze 200 C przez około 12-15 minut, nie brązowiejąc mocno. Ostudzić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odetnij krawędzie, zamieniając upieczone ciasto w prostokąt lub kwadrat.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój w paski 10 * 5 cm z tej objętości produktów otrzymasz 4 paski i kawałki na okruchy - włóż kawałki do głębokiego pojemnika i posiekaj rękami lub w misce robota kuchennego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasmaruj dwa paski przygotowanym dżemem, nakładając go gęstą warstwą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż na wierzchu dwa pozostałe paski.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ponownie posmaruj dżemem, przeciągnij nożem wzdłuż krawędzi ciasta, usuwając nadmiar dżemu. Posyp pokruszoną kruszonką na wierzchu. Udekoruj deser według własnych upodobań i podawaj z herbatą lub kawą.

Pasek piasku z dżemem spodoba się nie tylko dzieciom, ale także dorosłym, ponieważ taki deser pochodzi z radzieckiego dzieciństwa - sprzedawano go w jadalniach i kawiarniach wraz z lodami w kubkach waflowych! Dzięki temu przepisowi możesz stworzyć pyszny przysmak w zaledwie 50 minut i zafundować go rodzinie lub przyjaciołom.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy