skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki, aby zrobić ciasteczka owsiane z miodem. Weź płatki błyskawiczne i najlepiej małe. Wtedy ciasteczka będą delikatniejsze, a płatki będą wyglądać jak orzechy. Wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło.
Krok 2:
Wsyp płatki owsiane do miski i dodaj proszek do pieczenia. Jeśli używasz sody oczyszczonej, musisz wziąć 1/3 łyżeczki i koniecznie dodać taką samą ilość kwasu cytrynowego, który należy przekształcić w proszek. Cytryna jest potrzebna, aby soda w cieście zgasła, ponieważ nie ma w niej kwasu i nie będzie reakcji rozluźnienia.
Krok 3:
Dodaj cukier do płatków i wszystko wymieszaj. Cukier można wziąć nie tylko biały, ale brązowy lub trzcinowy jest idealny.
Krok 4:
Przesiej mąkę pszenną najwyższej lub pierwszej klasy przez drobne sito do miski z płatkami i cukrem. To nasyci mąkę powietrzem i pozbędzie się plam i grudek mąki.
Krok 5:
Wszystko dobrze wymieszaj, aż produkty zostaną równomiernie rozprowadzone.
Krok 6:
Jajko kurze umyć i wytrzeć. Rozbij go do miski z mieszanką mąki.
Krok 7:
Dodaj miękkie masło do miski. Oczywiście można go zastąpić margaryną, ale ciasteczka nie będą tak delikatne jak z masłem.
Krok 8:
Dodaj miód pszczeli do miski. Możesz wziąć dowolny miód, ale smak i kolor ciasteczek będzie zależeć od jego rodzaju. Z miodem gryczanym lub wrzosowym ciasteczka będą ciemniejsze.
Krok 9:
Wszystko wymieszaj na miękkie, lepkie ciasto.
Krok 10:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub specjalną matą silikonową. Za pomocą łyżki stołowej rozłóż ciasteczka na odległość i przytnij krawędzie. Jeśli ciasto przykleja się do łyżki, możesz spróbować zwilżyć ją wodą, aby ciasto łatwiej było rozłożyć na blasze do pieczenia. Jeśli chcesz ciasteczka z chrupiącym blatem, ale miękkim w środku, zostaw je bez zmian. A jeśli wolisz całkowicie chrupiące ciasteczka, dociśnij półfabrykaty do blachy do pieczenia, czyniąc je bardziej płaskimi.
Krok 11:
Włóż do gorącego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Czas gotowania zależy od piekarnika i preferowanych ciasteczek.
Krok 12:
Ciasteczka całkowicie ostudzić i podawać. Bardzo smaczne z zimnym mlekiem.
Krok 13:
Smacznego.
weź pod uwagę, że miód i produkty pszczele mogą wywołać reakcję alergiczną. Więc oferując ciasteczka innym ludziom, powiedz o obecności miodu w jego składzie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g