ciasteczka owsiane z miodem

szybkie ciasteczka owsiane z miodem do twojego stołu. Te pyszne ciasteczka są robione bardzo szybko i pomogą Ci, gdy przyjdą goście lub rodzina żąda czegoś pysznego na herbatę. Ponadto możesz natychmiast upiec chrupiące i miękkie ciasteczka z jednego ciasta.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 21 % 17 g
węglowodany 70 % 56 g
388 kcal
IG: 0 / 25 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki, aby zrobić ciasteczka owsiane z miodem. Weź płatki błyskawiczne i najlepiej małe. Wtedy ciasteczka będą delikatniejsze, a płatki będą wyglądać jak orzechy. Wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wsyp płatki owsiane do miski i dodaj proszek do pieczenia. Jeśli używasz sody oczyszczonej, musisz wziąć 1/3 łyżeczki i koniecznie dodać taką samą ilość kwasu cytrynowego, który należy przekształcić w proszek. Cytryna jest potrzebna, aby soda w cieście zgasła, ponieważ nie ma w niej kwasu i nie będzie reakcji rozluźnienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier do płatków i wszystko wymieszaj. Cukier można wziąć nie tylko biały, ale brązowy lub trzcinowy jest idealny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę pszenną najwyższej lub pierwszej klasy przez drobne sito do miski z płatkami i cukrem. To nasyci mąkę powietrzem i pozbędzie się plam i grudek mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż produkty zostaną równomiernie rozprowadzone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajko kurze umyć i wytrzeć. Rozbij go do miski z mieszanką mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj miękkie masło do miski. Oczywiście można go zastąpić margaryną, ale ciasteczka nie będą tak delikatne jak z masłem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj miód pszczeli do miski. Możesz wziąć dowolny miód, ale smak i kolor ciasteczek będzie zależeć od jego rodzaju. Z miodem gryczanym lub wrzosowym ciasteczka będą ciemniejsze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko wymieszaj na miękkie, lepkie ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub specjalną matą silikonową. Za pomocą łyżki stołowej rozłóż ciasteczka na odległość i przytnij krawędzie. Jeśli ciasto przykleja się do łyżki, możesz spróbować zwilżyć ją wodą, aby ciasto łatwiej było rozłożyć na blasze do pieczenia. Jeśli chcesz ciasteczka z chrupiącym blatem, ale miękkim w środku, zostaw je bez zmian. A jeśli wolisz całkowicie chrupiące ciasteczka, dociśnij półfabrykaty do blachy do pieczenia, czyniąc je bardziej płaskimi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż do gorącego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Czas gotowania zależy od piekarnika i preferowanych ciasteczek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasteczka całkowicie ostudzić i podawać. Bardzo smaczne z zimnym mlekiem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego.

weź pod uwagę, że miód i produkty pszczele mogą wywołać reakcję alergiczną. Więc oferując ciasteczka innym ludziom, powiedz o obecności miodu w jego składzie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy