Gruba Pizza po amerykańsku

pyszne, na miękkim, delikatnym, przewiewnym cieście, zamiast ciasta! Gruba amerykańska pizza jest przygotowywana z dodatkiem jajka. Dzięki temu ciasto staje się podobne do masła i okazuje się bardzo miękkie. Nadzienia można zmieniać według własnych upodobań, przygotowując słodką i pikantną wersję tego wypieku!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 36 % 15 g
węglowodany 45 % 19 g
239 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić grubą pizzę po amerykańsku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe, aby suche drożdże szybciej zaczęły działać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce do ciasta połącz ciepłe mleko i masło. Poczekaj, aż masło się rozpuści. Nie rozgrzewaj mleka - to zabije drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko, sól, cukier i suche drożdże do miski. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Następnie stopniowo wsyp mąkę do miski i zagniataj ciasto. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na konsystencji gotowego ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto prawie przestanie przyklejać się do rąk, nie dodawaj więcej mąki. Dodaj trochę oleju roślinnego i ugniataj ciasto rękami. Gotowe ciasto jest miękkie i delikatne. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aby pasowało.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do nadzienia umyj pieczarki i pokrój je w plasterki. Szynkę pokroić w kostkę. Do sosu wymieszaj keczup i majonez.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory w plasterki. Zetrzyj ser na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po godzinie ciasto znacznie wzrosło. Podziel go na 2 części. Z tego dostaniemy dwie pizze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj ciasto w okrąg, około 25-30 cm, posmaruj powierzchnię ciasta sosem majonezowym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp ciasto serem i ułóż pokrojone pieczarki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż szynkę i pomidory. Posyp trochę więcej sera na wierzchu. Dodaj kilka szczypt suszonych włoskich ziół. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 do 25 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowa Pizza stanie się rumiana i apetyczna. Ciasto na brzegach zostanie upieczone. Wyjmij pizzę z piekarnika, ostudź trochę i podawaj! Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy