skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szkolną pizzę? Przygotuj jedzenie. Najpierw do testu. Masło weź naturalne, bez dodatku tłuszczów roślinnych. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby zmiękł. Wyjmij również jajko, aby się ogrzało. Zamiast suchych drożdży możesz wziąć świeże, będą potrzebować trzy razy więcej, 19 gramów.
Krok 2:
Weź dużą miskę, w której zagniatasz ciasto. Podgrzej wodę do temperatury 37-38 stopni (będzie przyjemnie ciepła w dotyku, ale nie gorąca). Wlej go do miski. Wlej cukier i drożdże do wody. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Krok 3:
W tym czasie drożdże powinny zostać aktywowane i uniesione na powierzchni przez piankową czapkę. Jeśli tak się nie stanie, weź inne drożdże, te nie są dobre.
Krok 4:
Dodaj sól do drożdży, ubij jajko, dobrze wymieszaj. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 5:
Zacznij wsypywać mąkę partiami do miski, przesiewając ją. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Wymieszaj ciasto po każdym dodaniu. Najpierw widelcem, a potem rękami.
Krok 6:
Gdy ciasto będzie już możliwe do ugniatania rękami, Dodaj do niego miękkie masło. Nie zdążyłem go wcześniej wyjąć, więc musiałem go stopić. Kontynuuj wyrabianie ciasta, w razie potrzeby dodając mąkę. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż ta podana w przepisie. Spójrz na konsystencję, ciasto powinno stać się dość gęste, ale nie za strome.
Krok 7:
Gdy ciasto zacznie pozostawać w tyle za ścianami i stanie się jednorodne, przestań ugniatać. Nie cała mąka mi zniknęła, pozostało około 50 gramów. Przykryj miskę ciasta folią lub ręcznikiem i wstaw do ciepłego miejsca na 3 godziny. Zawsze wkładam miskę do piekarnika (nie działa!).
Krok 8:
Co godzinę wyjmuj miskę i zagniataj ciasto. Będzie się dobrze powiększać.
Krok 9:
Po trzech godzinach przytom go po raz ostatni i zacznij pracować.
Krok 10:
Oddziel kawałki o wadze około 80 gramów od ciasta. Uformuj z nich kulki. Mam 8 sztuk i bardzo mały kawałek. Przykryj półfabrykaty folią i odstaw na 15 minut.
Krok 11:
Aw tym czasie przygotuj nadzienie. Przygotuj potrawy dla niej i do sosu. Wziąłem gotowaną kiełbasę, marynowany ogórek i ser. Możesz dodać coś własnego, według gustu i dostępności. Do sosu weź koncentrat pomidorowy i wymieszaj go z taką samą ilością wody. Zamiast makaronu możesz wziąć dowolny keczup lub sos pomidorowy, ja to zrobiłem.
Krok 12:
Pokrój kiełbasę w małe kostki lub paski.
Krok 13:
Pokrój ogórki w ten sam sposób.
Krok 14:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
Krok 15:
Dopasuj kulki do cienkich, okrągłych tortilli o średnicy około 15 cm.
Krok 16:
Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem. U mnie zmieściły się 4 sztuki. Posmaruj je sosem pomidorowym.
Krok 17:
Ułóż pokrojoną kiełbasę i ogórek na wierzchu.
Krok 18:
Posyp wszystko startym serem.
Krok 19:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C, jeśli jest elektryczny, wybierz tryb góra-dół. Piecz pizzę przez 15-20 minut, aż ser się zrumieni i stopi. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Podczas pieczenia pierwszej partii przygotuj drugą i upiecz ją po pierwszej.
Krok 20:
Podawaj gotową pizzę od razu do stołu, jest dobra z zapałem i upałem. Ale schłodzoną pizzę można podgrzać w kuchence mikrofalowej. Smacznego!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g