Pizza Szkolna

pyszne, bujne, soczyste, budżetowe, dla całej rodziny! Szkolna pizza to danie znane wielu od dzieciństwa. To za nią stoją w kolejce uczniowie na przerwie. Pizza gotowana w domu okazuje się znacznie smaczniejsza, a produkty w nadzieniu można zmieniać według własnych upodobań.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 57 % 25 g
207 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szkolną pizzę? Przygotuj jedzenie. Najpierw do testu. Masło weź naturalne, bez dodatku tłuszczów roślinnych. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby zmiękł. Wyjmij również jajko, aby się ogrzało. Zamiast suchych drożdży możesz wziąć świeże, będą potrzebować trzy razy więcej, 19 gramów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę, w której zagniatasz ciasto. Podgrzej wodę do temperatury 37-38 stopni (będzie przyjemnie ciepła w dotyku, ale nie gorąca). Wlej go do miski. Wlej cukier i drożdże do wody. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie drożdże powinny zostać aktywowane i uniesione na powierzchni przez piankową czapkę. Jeśli tak się nie stanie, weź inne drożdże, te nie są dobre.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól do drożdży, ubij jajko, dobrze wymieszaj. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zacznij wsypywać mąkę partiami do miski, przesiewając ją. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Wymieszaj ciasto po każdym dodaniu. Najpierw widelcem, a potem rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto będzie już możliwe do ugniatania rękami, Dodaj do niego miękkie masło. Nie zdążyłem go wcześniej wyjąć, więc musiałem go stopić. Kontynuuj wyrabianie ciasta, w razie potrzeby dodając mąkę. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż ta podana w przepisie. Spójrz na konsystencję, ciasto powinno stać się dość gęste, ale nie za strome.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto zacznie pozostawać w tyle za ścianami i stanie się jednorodne, przestań ugniatać. Nie cała mąka mi zniknęła, pozostało około 50 gramów. Przykryj miskę ciasta folią lub ręcznikiem i wstaw do ciepłego miejsca na 3 godziny. Zawsze wkładam miskę do piekarnika (nie działa!).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Co godzinę wyjmuj miskę i zagniataj ciasto. Będzie się dobrze powiększać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po trzech godzinach przytom go po raz ostatni i zacznij pracować.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oddziel kawałki o wadze około 80 gramów od ciasta. Uformuj z nich kulki. Mam 8 sztuk i bardzo mały kawałek. Przykryj półfabrykaty folią i odstaw na 15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Aw tym czasie przygotuj nadzienie. Przygotuj potrawy dla niej i do sosu. Wziąłem gotowaną kiełbasę, marynowany ogórek i ser. Możesz dodać coś własnego, według gustu i dostępności. Do sosu weź koncentrat pomidorowy i wymieszaj go z taką samą ilością wody. Zamiast makaronu możesz wziąć dowolny keczup lub sos pomidorowy, ja to zrobiłem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój kiełbasę w małe kostki lub paski.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój ogórki w ten sam sposób.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dopasuj kulki do cienkich, okrągłych tortilli o średnicy około 15 cm.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem. U mnie zmieściły się 4 sztuki. Posmaruj je sosem pomidorowym.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ułóż pokrojoną kiełbasę i ogórek na wierzchu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posyp wszystko startym serem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C, jeśli jest elektryczny, wybierz tryb góra-dół. Piecz pizzę przez 15-20 minut, aż ser się zrumieni i stopi. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Podczas pieczenia pierwszej partii przygotuj drugą i upiecz ją po pierwszej.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Podawaj gotową pizzę od razu do stołu, jest dobra z zapałem i upałem. Ale schłodzoną pizzę można podgrzać w kuchence mikrofalowej. Smacznego!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy