krakersy żytnie do piwa

lubisz chrupać? Wtedy te krakersy na pewno ci się spodobają! Kiedy chcesz czegoś słonego, nie musisz biegać do sklepu po wszelkiego rodzaju szkody! W końcu te krakersy będą godnym substytutem! Chrupiące, aromatyczne, nadają się jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do pierwszego dania lub sałatki. Moje dzieci bardzo je uwielbiają, co jest głównym dowodem na to, że są pyszne!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 23 % 13 g
węglowodany 68 % 38 g
291 kcal
IG: 3 / 97 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystkie składniki są bardzo proste

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przełóż czosnek przez prasę lub posiekaj w dowolny dogodny sposób

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj suche przyprawy (weź te, które lubisz lub wypróbuj moją wersję)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj świeżo zmielony czarny pieprz, dobrze wymieszaj, możesz nawet trochę zmielić, aby czosnek połączył się z solą i wypuścił sok

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj olej roślinny, ponownie wymieszaj i odstaw na chwilę, aby przyprawy rozpuściły swój aromat w oleju

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A tymczasem sami kroimy chleb. Dla wygody krojenia wziąłem chleb już pokrojony w plastry-więc bardziej prawdopodobne jest, że krakersy okażą się takie same

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz pokrojony chleb i aromatyczne masło czosnkowe

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj, aby każdy plasterek był nasycony aromatami przypraw

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez 20-30 minut, w zależności od piekarnika

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasze pachnące krakersy są gotowe! A co najważniejsze, można je podawać dzieciom - w końcu nie ma w nich ani grama chemii!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Chrupnij z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy