skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę pszenną i ryżową do głębokiej miski. Lepiej nie ignorować tego momentu, ponieważ przesiana mąka jest nasycona tlenem, a pieczenie jest znacznie delikatniejsze. Dotyczy to nie tylko mąki pszennej, ale także ryżu. Należy wziąć pod uwagę fakt, że w otwartej mące ryżowej często pojawiają się ćmy i owady. Jeśli zostaną znalezione, lepiej wyrzucić taką mąkę i nie używać.Pojawiają się również grudki i nici z worków, a przesiewanie pozwoli je usunąć.
2. Teraz dodaj masło do przygotowanej mąki, wcieraj ręce w małe okruchy. Niewiele nie powinno być zmiękczone, w przeciwnym razie nic nie zadziała.
3. Wlej cukier do powstałego okruchu i zagniataj ciasto, powinno uformować miękką kulkę. Warto zauważyć, że ciasto różni się konsystencją od drożdżowego lub przaśnego. Jest plastyczny, ale nie elastyczny.
4. Foremki do ciastek wypełniamy ciastem. Jeśli weźmiesz formy silikonowe, nie trzeba ich dodatkowo smarować olejem. Wszystkie inne typy lepiej nasmarować, aby później łatwo usunąć wypieki bez uszkodzenia ich integralności. A takie ciasteczka są dość kruche i delikatne.
5. Umieszczamy foremki z ciastem na blasze do pieczenia, wysyłamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 20-30 minut, w zależności od rodzaju piekarnika. Zwykle piekarniki elektryczne mają krótszy czas pieczenia niż piekarniki gazowe.
6. Schłodzić gotowe wypieki, wyjąć z foremek. Alternatywnie muszle można łączyć parami za pomocą gotowanego skondensowanego toffi, Nutelli lub ganache. W każdym razie będzie bardzo smaczny.
ciasteczka należy przechowywać w zamkniętym pojemniku w suchym miejscu.
jedz sam i nie zapomnij traktować swoich bliskich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g