ciasteczka z muszli

rozkoszuj się delikatnymi kruchymi ciasteczkami na herbatę! . Ciasteczka muszlowe to delikatny przysmak z kruchego ciasta kruchego. Gotowe ciasteczka można podawać po prostu tak, jak są, lub można je skleić parami za pomocą skondensowanego toffi lub innych wypełniaczy do smaku. Ciasto w przepisie składa się z dwóch rodzajów mąki, okazuje się niezwykle smaczne! Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań.
asaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 31 % 27 g
węglowodany 63 % 54 g
476 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Przesiej mąkę pszenną i ryżową do głębokiej miski. Lepiej nie ignorować tego momentu, ponieważ przesiana mąka jest nasycona tlenem, a pieczenie jest znacznie delikatniejsze. Dotyczy to nie tylko mąki pszennej, ale także ryżu. Należy wziąć pod uwagę fakt, że w otwartej mące ryżowej często pojawiają się ćmy i owady. Jeśli zostaną znalezione, lepiej wyrzucić taką mąkę i nie używać.Pojawiają się również grudki i nici z worków, a przesiewanie pozwoli je usunąć.

2. Teraz dodaj masło do przygotowanej mąki, wcieraj ręce w małe okruchy. Niewiele nie powinno być zmiękczone, w przeciwnym razie nic nie zadziała.

3. Wlej cukier do powstałego okruchu i zagniataj ciasto, powinno uformować miękką kulkę. Warto zauważyć, że ciasto różni się konsystencją od drożdżowego lub przaśnego. Jest plastyczny, ale nie elastyczny.

4. Foremki do ciastek wypełniamy ciastem. Jeśli weźmiesz formy silikonowe, nie trzeba ich dodatkowo smarować olejem. Wszystkie inne typy lepiej nasmarować, aby później łatwo usunąć wypieki bez uszkodzenia ich integralności. A takie ciasteczka są dość kruche i delikatne.

5. Umieszczamy foremki z ciastem na blasze do pieczenia, wysyłamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 20-30 minut, w zależności od rodzaju piekarnika. Zwykle piekarniki elektryczne mają krótszy czas pieczenia niż piekarniki gazowe.

6. Schłodzić gotowe wypieki, wyjąć z foremek. Alternatywnie muszle można łączyć parami za pomocą gotowanego skondensowanego toffi, Nutelli lub ganache. W każdym razie będzie bardzo smaczny.

ciasteczka należy przechowywać w zamkniętym pojemniku w suchym miejscu.

jedz sam i nie zapomnij traktować swoich bliskich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy