ciasto galaretkowe z kapustą na kefirze Klasyczne

Prosty i szybki, z niedrogich produktów-dla całej rodziny! Klasyczne ciasto z galaretką z kapustą na kefirze jest pomocnikiem na każdą okazję, gdy nie ma czasu stać długo przy kuchence. Nadaje się na szybką kolację lub piknik i każdą przekąskę, ponieważ jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbuj!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 50 % 16 g
170 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne ciasto z kapustą na kefirze? Zacznij od przygotowania składników do nadzienia. Należy to zrobić z wyprzedzeniem, aby ostygło. Weź rafinowany olej roślinny. Z ziół odpowiedni jest również koperek lub zielona cebula.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść kapustę z górnych uszkodzonych liści, umyj, osusz. Pokrój kapustę w cienkie paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni z dodatkiem oleju roślinnego dusić kapustę na umiarkowanym ogniu, aż będzie do połowy ugotowana. W takim przypadku mieszaj okresowo, aby kapusta była równomiernie duszona. Czas gotowania zależy od właściwości warzywa. Jeśli kapusta jest wczesna, świeże zbiory, gotuje się szybciej. Jest też znacznie bardziej soczysta. Jeśli kapusta jest stara, zwykle jest sucha. W takim przypadku możesz dodać kilka łyżek gorącej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pietruszkę, osusz, drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W połowie gotowania posolić kapustę, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Zielenie nadają nadzieniu pikantny smak i aromat. Dusić kapustę do miękkości, pamiętając o mieszaniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W małym pojemniku ubij jajka widelcem, aż będą gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ubite jajka na patelnię do kapusty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj, aby jajka były równomiernie rozłożone na nadzieniu. Zdejmij patelnię z ognia, ostudź nadzienie. Możesz przenieść go do osobnego naczynia, aby szybciej ostygnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy nadzienie ostygnie, przygotuj ciasto na ciasto z galaretką. Produkty powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij jajka i kefir z lodówki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej przez drobne sito, aby wzbogaciła się w tlen. Wtedy ciasto będzie lepiej rosło podczas pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do wyrabiania ciasta weź małe naczynie z wysokimi bokami, aby wygodnie było wyrabiać ciasto. Trzepaczką ubij jajka solą, aż będą gładkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej kefir, wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj olej roślinny, ponownie wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Najpierw delikatnie wymieszaj ciasto, aby mąka nie rozlała się po bokach naczynia. Gdy mąka połączy się z płynną częścią, aktywnie mieszaj ciasto trzepaczką, aż znikną grudki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto jest jednorodne, o konsystencji podobnej do ciasta na naleśniki. Powoli spływa z łyżki. W zależności od jakości i właściwości mąki może być potrzebnych więcej. Jeśli ciasto jest płynne, dodaj kolejne 15-20 gramów. mąka.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, wlej połowę ciasta, spłaszcz. Mam kształt 18 * 18 cm.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż równomiernie nadzienie z kapusty na cieście.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Na wierzch wypełnij nadzienie pozostałym ciastem, w razie potrzeby spłaszcz, aby warstwa ciasta była jednolita.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku 180C przez 35-40 minut, aż będzie rumiane. Gotowe ciasto lekko ostudzić i podawać pokrojone na porcje. Smacznego!

nadzienie można zrobić z gotowanymi jajkami. Należy je ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z duszoną kapustą.

możesz urozmaicić smak nadzienia z kapusty, dodając smażone grzyby.
zamiast proszku do pieczenia możesz wziąć sodę (0,5 łyżeczki) i ugasić ją w kefirze.

--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy