Kazan kebab z ziemniakami po uzbecku z jagnięciny

tradycyjne, wszechstronne danie dla drogich gości. Podawane w dużym naczyniu żaban, które umieszcza się w centrum dastarkhan. Żaby są zwykle używane do serwowania świątecznego stołu, ale można je również zobaczyć na codziennych ucztach, gdy gromadzi się duża rodzina. A danie gotuje się nie tylko na ogniu.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 31 % 9 g
177 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Danie Kebab kotła wykorzystuje mięso młodego zwierzęcia, więc będzie mniej specyficznego zapachu jagnięciny. Możesz także wziąć inne mięso, ale ludy wschodnie preferują jagnięcinę. Lepiej nadaje się schab, siodło, jako najbardziej mięsiste i delikatne części pierwszej klasy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz mięso, w razie potrzeby pokrój na wystarczająco duże kawałki o grubości około 2,5-3 cm, dzięki czemu mięso pozostanie soczyste i zajmie mniej czasu na gotowanie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj cięcie. Obierz ziemniaki i pozostaw je w całości, wskazane jest wybranie bulw o odpowiednim kształcie, mniej więcej tej samej średniej wielkości. Pokrój cebulę w półpierścienie, marchewki nie są szczególnie małe. Czosnek można pozostawić w całości lub pokroić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej kocioł, wlej około 1 szklanki rafinowanego oleju i dobrze go podgrzej. Ziemniaki dobrze osuszyć, a następnie smażyć 1-2 bulwy na raz, aby olej nie stracił temperatury, na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Łyżką cedzakową wyjmij smażone ziemniaki i natychmiast posyp gorącą solą. Więc usmaż wszystkie ziemniaki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podobnie smaż na przemian wszystkie kawałki mięsa. Ze względu na stosunkowo niską zawartość tłuszczu mięso jagnięce na ogniu dość szybko wysycha, więc nigdy nie jest mocno smażone, tylko po to, aby powierzchnia się uszczelniła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gorące kawałki posolić i posypać czarnym pieprzem, zmieloną w dłoniach zirą. A mięso i ziemniaki są oczywiście surowe w środku, ale smażenie tworzy skórkę, która zachowa całą soczystość w środku podczas dalszego gotowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do smażenia użyto dużo oleju, nie potrzeba tyle do dalszego gotowania, więc wlej część. Konieczne jest pozostawienie go tak, aby dno kotła było ukryte o 1-1, 5 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz zwracamy produkty do kotła, układając je warstwami - najpierw będą ziemniaki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kładziemy kawałki mięsa na ziemniakach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp warstwę mięsa warzywami: cebulą, marchewką, ząbkami czosnku i suchymi przyprawami. Nie będziemy jeść tych warzyw w przyszłości, potrzebne będą soki i smaki, które dadzą dolnym warstwom. I oczywiście, aby wszystko było dobrze upieczone, musisz stworzyć parę. Aby to zrobić, ostrożnie wlej trochę wody wzdłuż ścian.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz musisz przykryć wszystko ceramicznym talerzem, aby temperatura była wyższa, a wilgoć mniej odparowała, a następnie szczelnie zamknąć pokrywką. Wykonujemy ogrzewanie poniżej średniej i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę lub trochę dłużej. Niepotrzebnie nie musisz otwierać pokrywy, sprawdź obecność płynu, w razie potrzeby dodaj trochę wody. Gotowość do sprawdzenia przekłucia ziemniaków szpikulcem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj na gorąco, układając żaban na dużym talerzu. Kładziemy mięso na środku, układamy ziemniaki, pomidory, pokrojone ogórki oraz dużą ilość i różnorodność zieleni. Podawaj także uzbeckie tortille.

jagnięcina to prawdopodobnie najlepsze mięso pod względem łączenia z przyprawami.

praktycznie nie ma takich pachnących ziół, które do niego nie pasują, a biorąc pod uwagę jego specyficzny zapach, większość kucharzy radzi, aby nie żałować przypraw, ponieważ nie tylko maskują wady, ale także pomagają odkryć najlepsze cechy produktu.

Kazan-Kebab jest tradycyjnie gotowany na otwartym ogniu, ale jeśli nie jest to możliwe, okazuje się również pyszne na kuchence.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy