skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Danie Kebab kotła wykorzystuje mięso młodego zwierzęcia, więc będzie mniej specyficznego zapachu jagnięciny. Możesz także wziąć inne mięso, ale ludy wschodnie preferują jagnięcinę. Lepiej nadaje się schab, siodło, jako najbardziej mięsiste i delikatne części pierwszej klasy.
Krok 2:
Umyj i osusz mięso, w razie potrzeby pokrój na wystarczająco duże kawałki o grubości około 2,5-3 cm, dzięki czemu mięso pozostanie soczyste i zajmie mniej czasu na gotowanie.
Krok 3:
Przygotuj cięcie. Obierz ziemniaki i pozostaw je w całości, wskazane jest wybranie bulw o odpowiednim kształcie, mniej więcej tej samej średniej wielkości. Pokrój cebulę w półpierścienie, marchewki nie są szczególnie małe. Czosnek można pozostawić w całości lub pokroić.
Krok 4:
Podgrzej kocioł, wlej około 1 szklanki rafinowanego oleju i dobrze go podgrzej. Ziemniaki dobrze osuszyć, a następnie smażyć 1-2 bulwy na raz, aby olej nie stracił temperatury, na złoty kolor.
Krok 5:
Łyżką cedzakową wyjmij smażone ziemniaki i natychmiast posyp gorącą solą. Więc usmaż wszystkie ziemniaki.
Krok 6:
Podobnie smaż na przemian wszystkie kawałki mięsa. Ze względu na stosunkowo niską zawartość tłuszczu mięso jagnięce na ogniu dość szybko wysycha, więc nigdy nie jest mocno smażone, tylko po to, aby powierzchnia się uszczelniła.
Krok 7:
Gorące kawałki posolić i posypać czarnym pieprzem, zmieloną w dłoniach zirą. A mięso i ziemniaki są oczywiście surowe w środku, ale smażenie tworzy skórkę, która zachowa całą soczystość w środku podczas dalszego gotowania.
Krok 8:
Do smażenia użyto dużo oleju, nie potrzeba tyle do dalszego gotowania, więc wlej część. Konieczne jest pozostawienie go tak, aby dno kotła było ukryte o 1-1, 5 cm.
Krok 9:
Teraz zwracamy produkty do kotła, układając je warstwami - najpierw będą ziemniaki.
Krok 10:
Kładziemy kawałki mięsa na ziemniakach.
Krok 11:
Posyp warstwę mięsa warzywami: cebulą, marchewką, ząbkami czosnku i suchymi przyprawami. Nie będziemy jeść tych warzyw w przyszłości, potrzebne będą soki i smaki, które dadzą dolnym warstwom. I oczywiście, aby wszystko było dobrze upieczone, musisz stworzyć parę. Aby to zrobić, ostrożnie wlej trochę wody wzdłuż ścian.
Krok 12:
Teraz musisz przykryć wszystko ceramicznym talerzem, aby temperatura była wyższa, a wilgoć mniej odparowała, a następnie szczelnie zamknąć pokrywką. Wykonujemy ogrzewanie poniżej średniej i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę lub trochę dłużej. Niepotrzebnie nie musisz otwierać pokrywy, sprawdź obecność płynu, w razie potrzeby dodaj trochę wody. Gotowość do sprawdzenia przekłucia ziemniaków szpikulcem.
Krok 13:
Podawaj na gorąco, układając żaban na dużym talerzu. Kładziemy mięso na środku, układamy ziemniaki, pomidory, pokrojone ogórki oraz dużą ilość i różnorodność zieleni. Podawaj także uzbeckie tortille.
jagnięcina to prawdopodobnie najlepsze mięso pod względem łączenia z przyprawami.
praktycznie nie ma takich pachnących ziół, które do niego nie pasują, a biorąc pod uwagę jego specyficzny zapach, większość kucharzy radzi, aby nie żałować przypraw, ponieważ nie tylko maskują wady, ale także pomagają odkryć najlepsze cechy produktu.
Kazan-Kebab jest tradycyjnie gotowany na otwartym ogniu, ale jeśli nie jest to możliwe, okazuje się również pyszne na kuchence.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g