skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bulgur z warzywami na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Skład warzyw może być bardzo zróżnicowany. Coś można wymienić lub zmienić w proporcjach. Skoncentruj się na swoich upodobaniach. Zielony groszek można użyć mrożony.
Krok 2:
Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę. Marchewki można zetrzeć lub pokroić na kawałki.
Krok 3:
Umyj paprykę i pomidory. Pokrój pomidory w plasterki. Pokrój paprykę na małe plasterki.
Krok 4:
Do gotowania weź wygodną głęboką patelnię. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Połóż posiekaną cebulę i marchewkę i smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa się nie przypaliły.
Krok 5:
Wlej bulgur na patelnię, wymieszaj z warzywami i smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut. Bulgur trochę się zarumieni.
Krok 6:
Następnie włóż zielony groszek i paprykę na patelnię. Nie jest konieczne wstępne rozmrażanie mrożonego groszku.
Krok 7:
Wlej gorącą wodę na patelnię. Dodaj trochę soli i przyprawy. Wszystko wymieszaj. Ułóż krążki pomidorów. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
Krok 8:
Podczas gotowania bulgur wchłonie wodę i zwiększy rozmiar. Stanie się miękki.
Krok 9:
Wszystko wymieszaj i podawaj z Tolu. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g