bulgur z warzywami na patelni

bogaty dodatek do kaszy do dowolnego dania mięsnego! Bulgur z warzywami na patelni urozmaici twoją dietę. Taką przystawkę można uzupełnić dowolnym daniem z mięsa, drobiu lub ryb! I sam w sobie jest bardzo smaczny, nadaje się do chudego menu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 73 % 11 g
78 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bulgur z warzywami na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Skład warzyw może być bardzo zróżnicowany. Coś można wymienić lub zmienić w proporcjach. Skoncentruj się na swoich upodobaniach. Zielony groszek można użyć mrożony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę. Marchewki można zetrzeć lub pokroić na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj paprykę i pomidory. Pokrój pomidory w plasterki. Pokrój paprykę na małe plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do gotowania weź wygodną głęboką patelnię. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Połóż posiekaną cebulę i marchewkę i smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa się nie przypaliły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej bulgur na patelnię, wymieszaj z warzywami i smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut. Bulgur trochę się zarumieni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie włóż zielony groszek i paprykę na patelnię. Nie jest konieczne wstępne rozmrażanie mrożonego groszku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorącą wodę na patelnię. Dodaj trochę soli i przyprawy. Wszystko wymieszaj. Ułóż krążki pomidorów. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gotowania bulgur wchłonie wodę i zwiększy rozmiar. Stanie się miękki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko wymieszaj i podawaj z Tolu. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy