klopsiki w piekarniku w sosie pomidorowym

na drugi, na obiad, dla całej rodziny, ze zwykłych potraw! Klopsiki w sosie pomidorowym to proste domowe danie, ulubione przez wszystkich od dzieciństwa! Pieczenie w piekarniku sprawia, że klopsiki są jeszcze zdrowsze, smaczniejsze i łatwiejsze do przygotowania, a sos pomidorowy wzbogaci i zrównoważy ich smak!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 55 % 17 g
węglowodany 23 % 7 g
207 kcal
IG: 43 / 57 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klopsiki w piekarniku w sosie pomidorowym? Przygotuj jedzenie. Do tego dania możesz wziąć dowolne mięso mielone: wieprzowinę, wołowinę, kurczaka, indyka, królika, mieszane. Jeśli używasz mrożonego mięsa mielonego, rozmroź je wcześniej, używając do tego dolnej półki lodówki. Umyj marchewki szczotką, obierz je. Usuń łuskę z cebuli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij garnek dwiema szklankami wody. Postaw na ogień. Zanurz umyty ryż na patelni, pół szklanki. I gotuj po ugotowaniu do połowy, około 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania ryżu pokrój cebulę w drobną kostkę. Zetrzyj obrane marchewki na grubej lub drobnej tarce. Pocierałem na płytkiej-tak mi się bardziej podoba.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Niedogotowany ryż wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię na kuchence. Wlej olej roślinny i włóż cebulę. Smaż cebulę, mieszając, przez 3 do 4 minut, aż będzie przezroczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj startą marchewkę do cebuli i kontynuuj smażenie warzyw przez kolejne 5 minut, również mieszając. Wyjmij patelnię z pieca.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj umyty ugotowany ryż z mielonym mięsem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj połowę smażonej cebuli i marchewki do mięsa mielonego i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostaw drugą połowę smażenia na patelni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do smażenia pozostałego na patelni wlej sok pomidorowy (lub koncentrat pomidorowy rozcieńczony wodą). Umieść patelnię z powrotem na kuchence, Ustaw ciepło poniżej średniej i pozwól sosowi trochę odparować. Niech mieszanina trochę się zagotuje bez przykrycia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy piec jest zajęty, wróć do mięsa mielonego. Wbij do niego jajko.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj sól.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj zmielony pieprz.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj trochę suszonej bazylii (lub innych przypraw do smaku).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dobrze wymieszaj mięso mielone.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Kiedy robiłeś mięso mielone, pieczeń już trochę się zagotowała. Dodaj do niego śmietanę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, gotując do pożądanej konsystencji, ale pamiętaj, że po upieczeniu sos zgęstnieje nawet bez dodawania mąki!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Włącz piekarnik, pozwól mu się rozgrzać do 180°C. Mokrymi rękami uformuj okrągłe klopsiki z mielonego mięsa i ułóż je w ogniotrwałej formie w niewielkiej odległości od siebie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Na wierzch polej klopsiki sosem pomidorowym.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Piecz klopsiki w piekarniku przez około 40 minut, upewniając się, że sos się nie przypali. Jeśli nagle zacznie się to dziać, przykryj formę folią.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Udekoruj klopsiki w sosie pomidorowym. Danie można również podawać samodzielnie. Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy