skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klopsiki w piekarniku w sosie pomidorowym? Przygotuj jedzenie. Do tego dania możesz wziąć dowolne mięso mielone: wieprzowinę, wołowinę, kurczaka, indyka, królika, mieszane. Jeśli używasz mrożonego mięsa mielonego, rozmroź je wcześniej, używając do tego dolnej półki lodówki. Umyj marchewki szczotką, obierz je. Usuń łuskę z cebuli.
Krok 2:
Napełnij garnek dwiema szklankami wody. Postaw na ogień. Zanurz umyty ryż na patelni, pół szklanki. I gotuj po ugotowaniu do połowy, około 10 minut.
Krok 3:
Podczas gotowania ryżu pokrój cebulę w drobną kostkę. Zetrzyj obrane marchewki na grubej lub drobnej tarce. Pocierałem na płytkiej-tak mi się bardziej podoba.
Krok 4:
Niedogotowany ryż wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię na kuchence. Wlej olej roślinny i włóż cebulę. Smaż cebulę, mieszając, przez 3 do 4 minut, aż będzie przezroczysta.
Krok 6:
Dodaj startą marchewkę do cebuli i kontynuuj smażenie warzyw przez kolejne 5 minut, również mieszając. Wyjmij patelnię z pieca.
Krok 7:
Wymieszaj umyty ugotowany ryż z mielonym mięsem.
Krok 8:
Dodaj połowę smażonej cebuli i marchewki do mięsa mielonego i wymieszaj.
Krok 9:
Pozostaw drugą połowę smażenia na patelni.
Krok 10:
Do smażenia pozostałego na patelni wlej sok pomidorowy (lub koncentrat pomidorowy rozcieńczony wodą). Umieść patelnię z powrotem na kuchence, Ustaw ciepło poniżej średniej i pozwól sosowi trochę odparować. Niech mieszanina trochę się zagotuje bez przykrycia.
Krok 11:
Gdy piec jest zajęty, wróć do mięsa mielonego. Wbij do niego jajko.
Krok 12:
Dodaj sól.
Krok 13:
Dodaj zmielony pieprz.
Krok 14:
Dodaj trochę suszonej bazylii (lub innych przypraw do smaku).
Krok 15:
Dobrze wymieszaj mięso mielone.
Krok 16:
Kiedy robiłeś mięso mielone, pieczeń już trochę się zagotowała. Dodaj do niego śmietanę.
Krok 17:
Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, gotując do pożądanej konsystencji, ale pamiętaj, że po upieczeniu sos zgęstnieje nawet bez dodawania mąki!
Krok 18:
Włącz piekarnik, pozwól mu się rozgrzać do 180°C. Mokrymi rękami uformuj okrągłe klopsiki z mielonego mięsa i ułóż je w ogniotrwałej formie w niewielkiej odległości od siebie.
Krok 19:
Na wierzch polej klopsiki sosem pomidorowym.
Krok 20:
Piecz klopsiki w piekarniku przez około 40 minut, upewniając się, że sos się nie przypali. Jeśli nagle zacznie się to dziać, przykryj formę folią.
Krok 21:
Udekoruj klopsiki w sosie pomidorowym. Danie można również podawać samodzielnie. Smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g