ryba przyprawiona

zdrowe, dietetyczne, łatwe, dla całej rodziny! Przyprawiona ryba to prosty i szybki przepis, odpowiedni do jedzenia dla dzieci i diety. Dzięki tej metodzie ryba jest gotowana w niewielkiej ilości wody bez dodawania oleju, podczas gdy warzywa, które są z nią gotowane, są łatwym dodatkiem.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 50 % 6 g
węglowodany 33 % 4 g
76 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak przypuścić rybę? Przygotuj jedzenie. Każda ryba nadaje się do tego przepisu — morska, rzeczna, biała, czerwona. Gotowałam sandacza. Zestaw warzyw może być dowolny, odpowiednie są również mrożone mieszanki. Ryby, jeśli zostały zamrożone, rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Usuń głowę i ogon, wnętrzności, nie zapomnij o czarnym filmie-może być gorzki. Zeskrob łuski. Odetnij płetwy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filetuj rybę. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Pokrój powstały filet na dwie części. Sól i posyp je przyprawami, wziąłem specjalne dla ryb. Pozostaw rybę do marynowania, a na razie zajmij się warzywami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i obierz marchewki. Pokrój go na dowolne kawałki, wybrałem koła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój również łodygi selera na kawałki, jednocześnie usuwając zielenie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż kalafior na kwiatostany, pokrój je z kolei na mniejsze kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Patelnia z wysokimi bokami, patelnia lub rondel nadają się do naddatku ryb. Wlej do niego trochę wody, włóż lavrushkę i ziarna pieprzu. Doprowadzić do wrzenia. Połóż marchewki i seler, a następnie gotuj przez kilka minut na małym ogniu z małym gotowaniem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie włóż kapustę na patelnię. Trzymaj go w ogniu przez 3-4 minuty, a następnie sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż kawałki ryby na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj patelnię pokrywką. Gotuj rybę przez 10-20 minut, w zależności od grubości fileta. Zmniejsz ogień.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj biały sos przed podaniem. Przygotuj dla niego jedzenie. Weź wysokiej jakości olej, naturalny, od tego będzie zależeć smak sosu. Rosół nadaje się do warzyw lub ryb. Zamiast bulionu możesz wziąć wodę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jak zrobić sos? Roztop masło na patelni na małym ogniu. Wsyp mąkę do masła i szybko wymieszaj, aby się wymieszały i trochę usmażyły.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przy ciągłym mieszaniu wlej bulion lub wodę do powstałej masy. Ilością wlewanej wody można regulować gęstość sosu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotuj sos, aż zgęstnieje. Dodaj do niego sól, możesz również wlać kroplę soku z cytryny. Gotowy sos powinien być jednorodny, bez grudek.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podczas serwowania połóż warzywa na talerzu, a na nich kawałki ryby. Polej je sosem. Podawaj do stołu. Smacznego!

możesz wziąć dowolny sos według własnego gustu. Recepta sosy rybne Wybierz tutaj

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal / 100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy