skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przypuścić rybę? Przygotuj jedzenie. Każda ryba nadaje się do tego przepisu — morska, rzeczna, biała, czerwona. Gotowałam sandacza. Zestaw warzyw może być dowolny, odpowiednie są również mrożone mieszanki. Ryby, jeśli zostały zamrożone, rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Usuń głowę i ogon, wnętrzności, nie zapomnij o czarnym filmie-może być gorzki. Zeskrob łuski. Odetnij płetwy.
Krok 2:
Filetuj rybę. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Pokrój powstały filet na dwie części. Sól i posyp je przyprawami, wziąłem specjalne dla ryb. Pozostaw rybę do marynowania, a na razie zajmij się warzywami.
Krok 3:
Umyj i obierz marchewki. Pokrój go na dowolne kawałki, wybrałem koła.
Krok 4:
Pokrój również łodygi selera na kawałki, jednocześnie usuwając zielenie.
Krok 5:
Rozłóż kalafior na kwiatostany, pokrój je z kolei na mniejsze kawałki.
Krok 6:
Patelnia z wysokimi bokami, patelnia lub rondel nadają się do naddatku ryb. Wlej do niego trochę wody, włóż lavrushkę i ziarna pieprzu. Doprowadzić do wrzenia. Połóż marchewki i seler, a następnie gotuj przez kilka minut na małym ogniu z małym gotowaniem.
Krok 7:
Następnie włóż kapustę na patelnię. Trzymaj go w ogniu przez 3-4 minuty, a następnie sól.
Krok 8:
Ułóż kawałki ryby na wierzchu.
Krok 9:
Przykryj patelnię pokrywką. Gotuj rybę przez 10-20 minut, w zależności od grubości fileta. Zmniejsz ogień.
Krok 10:
Przygotuj biały sos przed podaniem. Przygotuj dla niego jedzenie. Weź wysokiej jakości olej, naturalny, od tego będzie zależeć smak sosu. Rosół nadaje się do warzyw lub ryb. Zamiast bulionu możesz wziąć wodę.
Krok 11:
Jak zrobić sos? Roztop masło na patelni na małym ogniu. Wsyp mąkę do masła i szybko wymieszaj, aby się wymieszały i trochę usmażyły.
Krok 12:
Przy ciągłym mieszaniu wlej bulion lub wodę do powstałej masy. Ilością wlewanej wody można regulować gęstość sosu.
Krok 13:
Gotuj sos, aż zgęstnieje. Dodaj do niego sól, możesz również wlać kroplę soku z cytryny. Gotowy sos powinien być jednorodny, bez grudek.
Krok 14:
Podczas serwowania połóż warzywa na talerzu, a na nich kawałki ryby. Polej je sosem. Podawaj do stołu. Smacznego!
możesz wziąć dowolny sos według własnego gustu. Recepta sosy rybne Wybierz tutaj .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal / 100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g