haszlama wołowa z ziemniakami

Gorąca pieczeń z soczystą wołowiną i warzywami. Hashlama jest dość znanym daniem ludów Kaukazu, przygotowywanym najczęściej z jagnięciny (jagnięciny) lub cielęciny i warzyw. Proponuję przygotować aromatyczne gorące danie z wołowiną i ziemniakami.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 37 % 7 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Haszlamuu z wołowiny z ziemniakami? Przygotuj składniki. Warto wziąć młodą wołowinę, z czystym, równym miąższem, lepiej wziąć nawet cielęcinę. Z domowych warzyw w sezonie otrzymasz bardziej aromatyczne danie. W niektórych przepisach khashlama marchewki nie są dodawane, dodam, więc to warzywo jest opcjonalne. Warzywa średniej wielkości, cebula i papryka są bardzo duże, więc biorę je na pół. Przygotuj garnek z grubym dnem do duszenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby uzyskać mniej kamienia z mięsa w gotowym naczyniu, najpierw oddzielnie doprowadzam wołowinę do wrzenia w niewielkiej ilości wody, a następnie spłukuję. Ten krok jest opcjonalny. Opłucz filet wołowy pod bieżącą zimną wodą, osusz. Odetnij resztki kości i żyły. Pokrój mięso na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wybrana przeze mnie miąższ wołowy nie jest bardzo młody, więc będę musiał go wcześniej trochę ugasić w wodzie. Jeśli Twoje wybrane mięso jest również starsze, włóż pokrojone mięso do rondla, wlej wodę, aby nie przykryła wołowiny i gotuj na średnim ogniu przez pół godziny lub godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli wybrane mięso jest Młode lub cielęcina, należy je umieścić na patelni. Umyj wszystkie warzywa pod bieżącą zimną wodą. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w półpierścienie, czosnek w drobną kostkę. Pokrój pomidora w plasterki. Na wierzchu wołowiny na patelni dodaj posiekaną cebulę, czosnek, pomidory. Nie mieszaj warzyw z mięsem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Papryka obierz nasiona i odetnij łodygę, pokrój na kawałki wzdłużne. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Do tego dania należy wybrać nieskrobiowe odmiany ziemniaków, które nie gotują się przy długim duszeniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól, przyprawy do smaku do hashlama, wlej wodę. Ilość wody będzie zależeć od tego, jakie danie ostatecznie chcesz uzyskać-pieczeń z warzywami z małym sosem, a następnie należy wlać wodę, aby przykryła połowę warzyw. A jeśli gorąca bogata zupa-woda powinna być uzupełniona, aby zakryła wszystkie warzywa. Umieść patelnię na małym ogniu, zamknij pokrywkę bez mieszania, gotuj na wolnym ogniu przez dwie godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj na gorąco gotową haszlamę wołową z ziemniakami i warzywami. Jest to samodzielne danie, które obejmuje danie główne i przystawkę. Podczas serwowania posyp naczynie posiekanym świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy