skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Haszlamuu z wołowiny z ziemniakami? Przygotuj składniki. Warto wziąć młodą wołowinę, z czystym, równym miąższem, lepiej wziąć nawet cielęcinę. Z domowych warzyw w sezonie otrzymasz bardziej aromatyczne danie. W niektórych przepisach khashlama marchewki nie są dodawane, dodam, więc to warzywo jest opcjonalne. Warzywa średniej wielkości, cebula i papryka są bardzo duże, więc biorę je na pół. Przygotuj garnek z grubym dnem do duszenia.
Krok 2:
Aby uzyskać mniej kamienia z mięsa w gotowym naczyniu, najpierw oddzielnie doprowadzam wołowinę do wrzenia w niewielkiej ilości wody, a następnie spłukuję. Ten krok jest opcjonalny. Opłucz filet wołowy pod bieżącą zimną wodą, osusz. Odetnij resztki kości i żyły. Pokrój mięso na małe kawałki.
Krok 3:
Wybrana przeze mnie miąższ wołowy nie jest bardzo młody, więc będę musiał go wcześniej trochę ugasić w wodzie. Jeśli Twoje wybrane mięso jest również starsze, włóż pokrojone mięso do rondla, wlej wodę, aby nie przykryła wołowiny i gotuj na średnim ogniu przez pół godziny lub godzinę.
Krok 4:
Jeśli wybrane mięso jest Młode lub cielęcina, należy je umieścić na patelni. Umyj wszystkie warzywa pod bieżącą zimną wodą. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w półpierścienie, czosnek w drobną kostkę. Pokrój pomidora w plasterki. Na wierzchu wołowiny na patelni dodaj posiekaną cebulę, czosnek, pomidory. Nie mieszaj warzyw z mięsem.
Krok 5:
Papryka obierz nasiona i odetnij łodygę, pokrój na kawałki wzdłużne. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Do tego dania należy wybrać nieskrobiowe odmiany ziemniaków, które nie gotują się przy długim duszeniu.
Krok 6:
Dodaj sól, przyprawy do smaku do hashlama, wlej wodę. Ilość wody będzie zależeć od tego, jakie danie ostatecznie chcesz uzyskać-pieczeń z warzywami z małym sosem, a następnie należy wlać wodę, aby przykryła połowę warzyw. A jeśli gorąca bogata zupa-woda powinna być uzupełniona, aby zakryła wszystkie warzywa. Umieść patelnię na małym ogniu, zamknij pokrywkę bez mieszania, gotuj na wolnym ogniu przez dwie godziny.
Krok 7:
Podawaj na gorąco gotową haszlamę wołową z ziemniakami i warzywami. Jest to samodzielne danie, które obejmuje danie główne i przystawkę. Podczas serwowania posyp naczynie posiekanym świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g